Чергове пленарне засідання Верховної Ради, трансляція

11:00, 19 мая 2020
На порядок денний, в тому числі, винесено законопроекти Зеленського щодо питань громадянства та внесення змін до Кримінального кодексу.
Чергове пленарне засідання Верховної Ради, трансляція
Следите за самыми актуальными новостями в наших группах в Facebook и Telegram.

Сьогодні, 19 травня, згідно з порядком денним, відбувається чергове пленарне засідання третьої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання.

 Верховна Рада, зокрема, планує розглянути у першому читанні проекти Законів:

  • «Про внесення зміни до статті 364 Кримінального кодексу України щодо уточнення ознак окремих злочинів у сфері службової діяльності», №2621;
  • «Про внесення змін до деяких законів України щодо питань громадянства», № 2590;
  • «Про внесення змін до Закону України "Про Службу безпеки України" щодо удосконалення організаційно-правових засад діяльності Служби безпеки України» (нова редакція), № 3196 та альтернативний до нього № 3196-1;
  • «Про медіа», №2693;
  • «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації дорожнього будівництва та удосконалення законодавства у сфері містобудівної діяльності», №2680;
  • «Про внесення змін до статті 73 Кодексу законів про працю України», №2325.

У другому читанні у цей день планується розглянути проект Закону «Про внесення змін до Закону України "Про систему іномовлення України" (щодо програмної політики та території розповсюдження)», №2521 і проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо безпеки використання ядерної енергії», № 2372.

Ряд законопроектів планується внести до порядку денного для прийняття рішень, зокрема проект Закону «Про внесення змін до Розділу X "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин», № 3398 та проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування та обігу аграрних розписок», № 2805.

Також планується розглянути ряд постанов, якими внести зміни до Постанови Верховної Ради "Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України дев’ятого скликання" і та до постанов, що стосуються Тимчасових слідчих комісій Верховної Ради.


15:00 Головуючий закрив пленарне засідання.


14:55 Проект Закону про внесення змін до статті 73 Кодексу законів про працю України №2325 доповіла народний депутат Марина Бардіна.

Голова Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова доповіла рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу і в цілому.

268 голосами законопроект прийнято за основу.


14:47 Проект Закону про внесення змін до Повітряного кодексу України щодо удосконалення механізму справляння державних зборів за кожного пасажира, який відлітає з аеропорту України, та за кожну тонну вантажу, що відправляється чи прибуває до аеропорту України №2424 доповів: голова підкомітету Комітету з питань транспорту та інфраструктури Петро Павловський. Він зазначив, що основним завданням законопроекту є визначення на законодавчому рівні особливостей справляння державного збору за кожного пасажира, який відлітає з аеропорту України, та за кожну тонну вантажу, що відправляється чи прибуває до аеропорту України.

П.Павловський доповів рішення Комітету, який прийняти рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу та в цілому.

237 голосами «за» законопроект прийнято за основу.


14:40 На доопрацювання за результатами голосування направлено проект Закону про медіа №2693.


14:36 Верховна Рада прийняла Постанову про зміни у складі Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для проведення розслідування відомостей щодо укладання Угоди між Міністерством фінансів України та Спеціальним комітетом кредиторів з реструктуризації зовнішнього боргу у 2015 році №2727.


14:30 Проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про утворення Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань формування і реалізації державної політики щодо відновлення територіальної цілісності та забезпечення суверенітету України" №2677 доповів народний депутат Сергій Рахманін.

289 голосами проект Постанови прийнято в цілому.


14:25 Проект Постанови про Рекомендації парламентських слухань на тему: "Проблеми формування прожиткового мінімуму в Україні" №2789 доповіла Голова Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова.

318 голосами проект Постанови прийнято за основу.


14:17 Проект Постанови про визначення представників Верховної Ради України до складу комісії з проведення конкурсу на зайняття посади Директора Державного бюро розслідувань №3067 доповів Голова Комітету з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський повідомив, що Комітет рекомендує Верховній Раді визначити до складу комісії з проведення конкурсу на зайняття посади Директора Державного бюро розслідувань за поданням Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності таких осіб: 1) Неклюдова Владлена Михайловича, 2) Пономаренка Юрія Анатолійовича, 3) Яцик Юлію Григорівну.

Представники фракцій у виступах зазначали, що вони не підтримуватимуть проект Постанови, оскільки у Комісії від парламенту представлені кандидати тільки від однієї політичної сили.

Проект Постанови за результатами голосування не набрав необхідної кількості голосів для прийняття.


14:05 Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури внесення змін №2256 доповів Голова Комітету з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський. Він зазначив, що метою законопроекту є удосконалення процедури внесення змін до Кримінального кодексу України, Кримінального процесуального кодексу України та Кодексу України про адміністративні правопорушення, що надасть можливість саме профільному комітету парламенту бути головним з підготовки та опрацювання проектів законів, що стосуються внесення змін до зазначених актів.

Д.Монастирський повідомив, що Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

280 голосами законопроект прийнято за основу та 274 голосами — в цілому.


13:50 Заступник голови Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк доповіла наступне питання порядку денного — проект Закону про надання будівельної продукції на ринку №2698.

О.Шуляк повідомила, що Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

Верховна Рада 276 голосами «за» прийняла проект у першому читанні за основу.


13:40 Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації дорожнього будівництва та удосконалення законодавства у сфері містобудівної діяльності №2680 доповіла заступник голови Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

О.Шуляк також доповіла рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.


13:38 232 голосами «за» народні депутати підтримали законопроект №2788-д у першому читанні.


13:30 Парламентарії розглядають проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо фінансових послуг у галузі поштового зв'язку №№2788 і альтернативні до нього проекти - №2788-1 і №2788-д.

Член Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ольга Василевська-Смаглюк доповіла проект №2788-д і рішення Комітету щодо усіх законопроектів. Вона повідомила, що Комітет вирішив підтримати редакцію доопрацьованого у Комітеті проекту щодо фінансових послуг у галузі поштового зв’язку та рекомендувати Верховній Раді прийняти за основу законопроект №2788-д, поданий членами Комітету.


13:12  Законопроект та рішення Комітету доповів Голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. Він повідомив, що Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

За результатами голосування законопроект не набрав необхідної кількості голосів для прийняття за основу і 246 голосами був направлений на доопрацювання. 


13:05 Після закінчення перерви народні депутати продовжують розгляд питань порядку денного.

Парламентарії розглянули проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування та обігу аграрних розписок №2805.


12:10 У пленарному засіданні оголошено перерву.


12:05 До порядку денного було включено проект Закону про внесення змін до Розділу X "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин №3398.

Законопроект доповів народний депутат Артем Чорноморов.

 За результатами голосування законопроект 303 голосами «за» був прийнятий за основу.


 12:00 Народні депутати розглянули правки до проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо безпеки використання ядерної енергії №2372. Даний законопроект в цілому підтримали 288 народних депутатів.


11:50 Із заявою від двох фракцій виступила народний депутат Єлизавета Ясько. Вона запевнила, що «Слуга народу» і Президент Володимир Зеленський не забудуть про ці злочини: «Ми, як держава Україна, боролись і будемо боротись далі у всіх міжнародних судах та міжнародних платформах за притягнення до відповідальності за скоєні злочини. Крим – це наш спільний біль і наша відповідальність. І так само як у кримськотатарському танці хайтарма, який перекладається як «рух вперед», ми маємо рухатись всі разом, всі фракції, для деокупації Криму».


11:45 Після закінчення розгляду правок законопроект 231 голосом «за» було прийнято у другому читанні та в цілому.


11:20 Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про систему іномовлення України" (щодо програмної політики та території розповсюдження) №2521 підготовлений до розгляду у другому читанні доповів Голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко. 

Народні депутати розглянули правки, на яких наполягали автори.


 11:15 За результатами голосування законопроект 288 голосами «за» прийнято за основу.


11:00 Проект Закону про внесення зміни до статті 364 Кримінального кодексу України щодо уточнення ознак окремих злочинів у сфері службової діяльності №2621 у першому читанні доповідає Представник Президента України у Верховній Раді Руслан Стефанчук.


10:55 Народні депутати і за результатами голосування відхилили проекти Постанови.


10:40 Народні депутати розглядають два проекти постанови про скасування результатів голосування Верховної Ради України від 13.05.2020 року про прийняття в другому читанні та в цілому проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності за №№2571-д-П і 2571-д-П1.


10:37 На голосування була поставлена пропозиція про розгляд за скороченою процедурою проекту Постанови про внесення змін до порядку денного третьої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання №2835-9. За результатами голосування пропозиція не була підтримана.


10:30 Головуючий також повідомив про пропозицію керівників депутатських фракцій, яка прозвучала на засіданні Погоджувальної ради, про зняття з розгляду законопроекту про внесення змін до деяких законів України щодо питань громадянства.

Народні депутати приступили до розгляду питань порядку денного.


10:20 Головуючий поставив на голосування пропозицію керівників депутатських фракцій і груп щодо зміни режиму роботи Верховної Ради України, яку озвучив керівник депутатської фракції «Слуга народу» Давид Арахамія. Запропоновано у вівторок та четвер пленарні засідання розпочинати о 10 годині, працювати до 12-ї години, з 12-ї до 12.30 оголосити перерву, далі проводити засідання з 12.30 до 15-ї години.

324 голосами «за» народні депутати підтримали цю пропозицію.


10:00 Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив пленарне засідання.

Головуючий надав слово представникам депутатських фракцій і груп, які виступають з оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями.

Раніше ми писали, що Верховна Рада повертається до планового режиму роботи.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ростислав Шурма объяснил, отменят ли в Украине оборот наличных денег и что для этого нужно
Ростислав Шурма объяснил, отменят ли в Украине оборот наличных денег и что для этого нужно
Главное за день
Сегодня день рождения празднуют
  • Світлана Хома
    Світлана Хома
    суддя Господарського суду Тернопільської області