Скільки українців проти відкриття ринку землі: результати соцопитування

14:03, 30 октября 2019
69% опитаних не підтримують продаж української землі іноземцям.
Скільки українців проти відкриття ринку землі: результати соцопитування
Следите за самыми актуальными новостями в наших группах в Facebook и Telegram.

Соціологічна група «Рейтинг» проводила соцопитування серед 2000 українців з 24 по 27 жовтня 2019 року стосовно скасування мораторію на землю.

За результатами опитування 53% респондентів не підтримують скасування мораторію на купівлю/продаж земель сільгосппризначення, а 69% — проти надання дозволу іноземцям купувати землю будь-коли.

Також дані соцопитування свідчать, що більшість власників паїв (70%) у випадку запровадження ринку земель сільськогосподарського призначення продовжать його обробляти або віддавати в оренду, 16% — мають намір його продати.

Зазначається, що понад чверть опитаних вказали на відсутність фінансових можливостей та поганий стан здоров’я, щоб обробляти самостійно земельний пай.

73% власників паїв не вважають вартість оренди справедливою. Натомість протилежної думки лише 15%.

42% опитаних вважають, що вартість оренди землі сільгосппризначення має встановлюватися державою, 38% — визначатися ринком. Кожен п’ятий українець ще не визначився.

«Ринковий механізм регуляції більше підтримують власники паїв, які самостійно їх обробляють, а також ті, хто вважає вартість оренди свого паю справедливою. При цьому молодь більше за ринок, старші — за регулювання державою. Ідею про ринок найбільше поділяють виборці «Голосу» і «Європейської солідарності», — свідчать дані соцопитування.

18% респондентів хотіли б зайнятися фермерством, 75% — ні, а близько 3% вже є фермерами. Серед власників паїв, які самостійно їх обробляють, більше чверті — фермери.

53% респондентів проти скасування мораторію на купівлю/продаж земель сільськогосподарського призначення, водночас 31%, серед яких майже половина — власники паїв, які обробляють їх самостійно, підтримують.

Більшість опитаних зазначили, що можна запроваджувати ринок землі в Україні. Серед них:

  • 22% за відкриття ринку якнайшвидше;
  • 10% за те, щоб це було через рік;
  • 21% — через кілька років;
  • 28% категорично проти запровадження ринку землі.

Що стосується надання дозволу іноземцям купувати українську землю:

  • 69% — проти;
  • 7% за те, щоб це було у найближчий час;
  • 4% — через рік;
  • 8% — за декілька років.

Варто зазначити, що серед тих, хто підтримує введення ринку землі, — половина проти продажу її іноземцям.

Кому можна продавати землю. Якщо ринок все ж таки запуститься:

  • 68% опитаних вважають, що землі можна продавати фермерам, які працюють на ній;
  • 61% — усім громадянам України;
  • близько 40% — державним компаніям та вітчизняним агрохолдингам.

Продаж землі сільськогосподарського призначення іноземцям або іноземним компаніям підтримують близько 10% (проти — 82% опитаних).

За останні два місяці зросла лояльність до фермерів, громадян України та державних компаній.

Зазначається, що молодь більш лояльна до всіх можливих суб’єктів ринку.

«70% вважають, що власники земельних паїв повинні отримати право продавати/дарувати їх, але виключно вітчизняним компаніям або громадянам України. Дві третини за те, щоб громадяни України мали право вільно купувати землі сільськогосподарського призначення. 60% схвалюють ідею надання права земельним власникам отримувати кредит у банку під заставу своїх паїв.

Приблизно стільки ж (57%) підтримують ідею встановлення обмеження на максимальну площу землі с/г призначення у власності однієї особи. Ці ідеї мають більше схвалення молодших респондентів та тих, хто має і обробляє свої земельні паї», — зазначається у результатах опитування.

Передавати землі, які належать державі, об’єднаним територіальним громадам (ОТГ), з наданням їм права далі розпоряджатися нею на свій розсуд (продавати, здавати в оренду тощо) підтримують 38% опитаних, не підтримують — 33%.

Помилка репрезентативності дослідження становить не більше 2,2%.

Нагадаємо, що «Судово-юридична газета» повідомляла, що із скасуванням мораторію на землю Милованов прогнозує зростання ВВП до 3,5% на рік.   

Крім того, ми писали, що українці поділились думками щодо великої приватизації.

Також відомо, що дві тисячі українців назвали ризики та переваги введення продажу землі сільськогосподарського призначення.

Ростислав Шурма объяснил, отменят ли в Украине оборот наличных денег и что для этого нужно
Ростислав Шурма объяснил, отменят ли в Украине оборот наличных денег и что для этого нужно
Главное за день
Сегодня день рождения празднуют
  • Світлана Хома
    Світлана Хома
    суддя Господарського суду Тернопільської області