Яка відповідальність за несплату аліментів

20:23, 9 апреля 2021
Що чекає тих батьків, які відмовляються фінансово утримувати своїх дітей? Боржники можуть нести різні види відповідальності.
Яка відповідальність за несплату аліментів
Следите за самыми актуальными новостями в наших группах в Facebook и Telegram.

Західне міжрегіональне управління Міністерства юстиції м. Львів нагадало, що карантин не скасовує обов’язок платити аліменти, тому нагадали про відповідальність за їх несплату.

Статтею 51 Конституції України закріплено обов’язок батьків утримувати дітей до їх повноліття.  Цей обов’язок закріплений також і в ст. 180 Сімейного Кодексу України.

Цивільна відповідальність

За несплату аліментів нараховується пеня (ст. 196 Сімейного кодексу України). Аби пред’явити позов про стягнення пені, повинен бути  фактор наявності вини з боку платника. Тобто, якщо заборгованість виникла з незалежних від нього обставин, пеню на неї нараховувати не можна. Якщо ж вина платника є, можна  подавати позов про її стягнення.

Якщо утримання дитини відбувається на підставі договору про сплату аліментів і в ньому прямо не передбачена відповідальність за несвоєчасне виконання покладених на сторони зобов’язань,  неустойка не стягується.

Згідно з  ч. 1 ст. 196 Сімейного кодексу України  на аліментну заборгованість нараховується пеня, розмір якої становить 1%  від суми  несплачених коштів за кожний день прострочення.

Адміністративна відповідальність

Обмеження боржника

Відповідно до ст. 71 Закону України «Про виконавче провадження»,  за наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за 4  місяці (для важкохворих дітей - 3 місяці),  державний виконавець виносить вмотивовані постанови про встановлення тимчасового обмеження боржника:

- у праві виїзду за межі України,

- у праві керування транспортними засобами, 

- у праві користування  зброєю,

- у праві полювання - до повного погашення заборгованості зі сплати аліментів.

 Але є і певні винятки. Тимчасово обмежувати право керування транспортними засобами не можна у таких випадках:

- якщо обмеження позбавляє боржника основного законного джерела засобів для існування;

- використання боржником транспортного засобу у зв’язку з інвалідністю чи перебуванням на утриманні боржника особи з інвалідністю І, ІІ групи або дитини з інвалідністю;

- проходження боржником військової служби чи виконання завдань у зоні ООС;

- розстрочення або відстрочення сплати заборгованості за аліментами у порядку, встановленому законом.

 Також за наявності заборгованості нараховуються штрафи:

  • за рік - 20% від суми несплачених аліментів,
  • за два роки - 30% від суми несплачених аліментів,
  • за три роки - 50% від суми несплачених аліментів.

Якщо розмір заборгованості зі сплати аліментів перевищує 3 місяці, відомості про боржника вносяться до Єдиного реєстру боржників. Боржник, який потрапив до даного реєстру, не зможе укласти будь-який договір щодо майна.

Суспільно корисні роботи

Якщо сукупний розмір заборгованості з виплати аліментів перевищує суму відповідних платежів за 6 місяців, боржник підлягає адміністративній відповідальності у вигляді суспільно корисних робіт. Якщо ж аліменти мають сплачуватись на дитину, яка має інвалідність або є важкохворою, то боржник притягується до адміністративної відповідальності за їх несплату впродовж 3 місяців.

Позбавлення права на субсидію

Згідно з п. 7 ч. 14 постанови Кабінету Міністрів, 848 житлова субсидія не призначається (у тому числі на наступний період), якщо у складі домогосподарства або у складі сім’ї члена домогосподарства є особи, які, за даними Єдиного реєстру боржників, мають заборгованість за виконавчими провадженнями про стягнення аліментів понад три місяці (крім осіб, які є алко- або наркозалежними, що підтверджується довідкою від лікаря, осіб, до яких застосовуються заходи забезпечення кримінального провадження у вигляді відсторонення від роботи (посади), осіб, до яких застосовуються запобіжні заходи у вигляді домашнього арешту або тримання під вартою).

Кримінальна відповідальність

Статтею 164 Кримінального кодексу України встановлено кримінальну відповідальність за злісне ухилення від сплати встановлених рішенням суду коштів на утримання дітей. Покарання для злісних неплатників аліментів передбачає крім громадських робіт, арешт строком до трьох місяців або обмеження волі строком до двох років.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що ВС роз’яснив, в яких випадках можуть призначити суспільно корисні роботи.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ростислав Шурма объяснил, отменят ли в Украине оборот наличных денег и что для этого нужно
Ростислав Шурма объяснил, отменят ли в Украине оборот наличных денег и что для этого нужно
Главное за день
Сегодня день рождения празднуют
  • Світлана Хома
    Світлана Хома
    суддя Господарського суду Тернопільської області