У четвер ВР розгляне черговий ІТ-закон про електронні реєстри

14:11, 8 апреля 2019
Верховна Рада розгляне ще один закон з «пакету Данченко»
У четвер ВР розгляне черговий ІТ-закон про електронні реєстри
Следите за самыми актуальными новостями в наших группах в Facebook и Telegram.

На цьому тижні на пленарному засіданні Верховної Ради розглянуть проект закону №8602 «Про публічні електронні реєстри», поданий 18.07.2018 групою народних депутатів (О. Данченко, О. Опанасенко, О. Матузко та інші).

Автори законопроекту ставлять за мету утворення єдиної інтероперабельної системи публічних електронних реєстрів, визначення уніфікованої інституціональної структури функціонування публічних електронних реєстрів та єдиних вимог до їх створення, ведення, взаємодії, адміністрування, модернізації, реорганізації та ліквідації, а також до створення реєстрової інформації та її використання у інших інформаційних системах, при здійсненні дозвільної та іншої управлінської діяльності, наданні адміністративних послуг.

Згідно законопроекту, систему публічних електронних реєстрів складатимуть державні реєстри (Єдиний державний демографічний реєстр, Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, Державний земельний кадастр тощо); комунальні реєстри; визначені законом реєстри саморегулівних організацій.

Законопроектом визначаються основні принципи публічних електронних реєстрів, серед яких можна виділити такі специфічні принципи, як:

  • єдності методології створення, ведення, адміністрування, реєстрації, взаємодії та ліквідації реєстрів;
  • обов'язковості реєстрації у реєстрах їх об’єктів та внесення інформації (змін до неї) про зареєстровані об’єкти;
  • одноразовості реєстрації та неприпустимості дублювання реєстрової інформації одних реєстрів у інших (крім реєстраційних номерів та інших пов’язуючих ідентифікаторів об’єктів реєстрів у відповідних реєстрах) чи повторного внесення тотожної інформації (змін до неї) про зареєстровані об’єкти;
  • інтероперабельності реєстрів;
  • гарантування прав правоволодільця на доступ до будь-якої реєстрової інформації про нього, належні йому майно, майнові, правові та інші спеціальні статуси;
  • обов'язкового інформування правоволодільця про запити будь-яких осіб про інформацію про нього та належні йому майно, майнові, правові та інші спеціальні статуси;
  • використання персональних даних осіб виключно у випадках та для цілей, для яких правоволодільці надали свою згоду.

Цей законопроект входить до так званого «пакету Данченко», тобто до низки цифрових законів, спрямованих на врегулювання ІТ-сфери в Україні.

Щодо закону про електронні комунікації «Судово-юридична газета» інформувала раніше.

Також раніше ми повідомляли, що у Верховній Раді зареєстрували законопроект про підвищення податків для IT-сфери.

Ростислав Шурма объяснил, отменят ли в Украине оборот наличных денег и что для этого нужно
Ростислав Шурма объяснил, отменят ли в Украине оборот наличных денег и что для этого нужно
Главное за день
Сегодня день рождения празднуют
  • Світлана Хома
    Світлана Хома
    суддя Господарського суду Тернопільської області