Національний банк скасував картки із зразками підписів

17:46, 11 апреля 2019
Інструкція «Про порядок відкриття і закриття рахунків клієнтів банків та кореспондентських рахунків банків-резидентів і нерезидентів» запрацювала в новій редакції.
Національний банк скасував картки із зразками підписів
Следите за самыми актуальными новостями в наших группах в Facebook и Telegram.

Національний банк України виклав у новій редакції інструкцію «Про порядок відкриття і закриття рахунків клієнтів банків та кореспондентських рахунків банків-резидентів і нерезидентів».

Вона регулює, зокрема, порядок відкриття/закриття банками:

  • рахунків клієнтів-резидентів і нерезидентів України (фізичних та юридичних осіб);
  • кореспондентських рахунків банків-резидентів та нерезидентів;
  • рахунків міжнародних фінансових організацій, а також управителя за договором управління майном.

 Інструкція містить такі новації:

  • скасування подання клієнтами банків під час відкриття рахунків картки зі зразками підписів — відтепер розпорядження рахунком здійснюватиметься на підставі переліку осіб, які відповідно до законодавства мають на це право, що не потребує нотаріального посвідчення;
  • зміна найменування юридичної особи не передбачає закриття діючих рахунків.

Положення документа не містять режимів рахунків клієнтів (тобто обмежень стосовно проведення операцій з рахунками), а лише визначають деякі особливості здійснення операцій за рахунками окремих клієнтів.

Оновлена інструкція набирала чинності з 4 квітня 2019 року.

Неможливість відкриття рахунку в Україні для іноземних компаній ускладнювала роботу з українськими контрагентами, оскільки раніше компанії-нерезиденти при роботі з українськими компаніями здійснювали розрахунки зі своїх рахунків у зарубіжних банках в іноземній валюті. Для зарахування коштів на рахунок українського контрагента потрібно було досить багато часу, крім того, 30% валютної виручки (до 1 березня — 50%) підлягали продажу.

НБУ вніс зміни до положення про здійснення банками фінансового моніторингу, які також набули чинності 4 квітня 2019 року. Згідно з новими правилами, рахунки нерезидентів перевірятимуться й аналізуватимуться з метою виявлення компаній-оболонок, причому такі перевірки не стосуватимуться холдингових компаній або їхніх корпоративних підприємств за умови, що структура власності холдингової компанії прозора й дозволяє визначити кінцевих бенефіціарів власників (контролерів), а господарська діяльність такої юридичної особи дає можливість повного розуміння її характеру.

Ростислав Шурма объяснил, отменят ли в Украине оборот наличных денег и что для этого нужно
Ростислав Шурма объяснил, отменят ли в Украине оборот наличных денег и что для этого нужно
Главное за день
Сегодня день рождения празднуют
  • Світлана Хома
    Світлана Хома
    суддя Господарського суду Тернопільської області