Щодня до нас надходять звернення від жителів Києва про забруднення повітря, — КМДА

12:41, 24 октября 2019
Куди можна звертатись зі скаргою про забруднення атмосферного повітря.
Щодня до нас надходять звернення від жителів Києва про забруднення повітря, — КМДА
Следите за самыми актуальными новостями в наших группах в Facebook и Telegram.

Останнім часом щодня з’являються повідомлення, що над Україною зашкалює рівень забруднення атмосферного повітря. Громадяни України відправляють запити та звернення в правоохоронні органи, міністерства. Суспільство занепокоєне порушеннями екологічних норм.

Так, з цього приводу виникає багато питань, а саме: які органи державної влади відповідають за моніторинг стану атмосферного повітря, куди може звернутись громадянин України, якщо у нього є підстави вважати, що повітря не відповідає нормам, або виникають підозри, що певна особа/підприємство, установа, організаціє забруднює повітря.

Наразі «Судова юридична газета» з’ясувала подробиці.

Як повідомляє начальник управління з питань надзвичайних ситуацій КМДА Роман Ткачук, рівень забруднення атмосферного повітря уповноважені перевіряти Управління екології та природних ресурсів, Державна екологічна інспекція, екологічні інспекції та Санітарно-епідеміологічна станція з окремою лабораторією Державної установи «Київський  міській лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я».

Спостереження здійснює також Державна гідрометеорологічна служба України в двох режимах. У повному режимі проводиться відбір проб 4 рази на добу 6 днів на тиждень, в не повному режимі відбір проб здійснюється 2 рази на добу.

Щодо  звернень громадян зі скаргою про забруднення атмосферного повітря Роман Ткачук повідомив, що особа може звернутись  безпосередньо до  КМДА зі скаргою та за номером 101: «Ви можете передати інформацію про забруднення атмосферного повітря  за номером 101. У будь-якому разі інформація поступає в систему і передається до КМДА».

«Практично щодня до нас надходять звернення від жителів Києва про забруднення повітря, біля під'їздів, будинку або в інших місцях. У таких випадках КМДА направляє лабораторію для проведення дослідження (вимірів забруднення), щоб з'ясувати, що ж насправді відбувається», — підкреслив Роман Ткачук.

Щодо перевірок, яку проводить  пожарна та техногенна інспекція, Роман Ткачук наголошує, що наразі існують обмеження: «Сьогодні дійсно введені обмеження експертних перевірок, проводяться тільки планові, або у разі, якщо є скарга громадян на ту або іншу установу. Тоді на підставі скарги, з дозволом від Кабінету міністрів України, проводиться позапланова перевірка».

Також скарги громадян України про стан забруднення атмосферного повітря розглядає Державна служба України з питань безпеки харчової продукції.

У свою чергу заступник начальника управління Державного нагляду та контролю за дотриманням санітарного законодавства Держспоживслужби у місті Києві Дмитро Байраченко повідомив: «На сьогоднішній день розгляд скарг — це одна з основних наших функцій. Якщо є смог, неприємні запахи, якісь підозри на негативний вплив повітря, яке шкодить здоров’ю, якщо виникають підозри на погане самопочуття, і є зв'язок між повітрям і самопочуттям, громадяни звертаються до Держпродспоживслужби. Ми  розглядаємо ці звернення», — підкреслює Дмитро Байраченко.

Держпродспоживслужба звертається до акредитованої лабораторії Державної установи «Київський  міській лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я», там проводять лабораторні дослідження в квартирах, на прибудинковій території і надають результати.

«Якщо є підстави для загрози життю і здоров’ю людини, Держспоживслужба проводить спільно з КМДА та районними адміністраціями дослідження та встановлює, що є джерелом шкідливих речовин, і вимагає усунути ці проблеми», — додав він.

Дмитро Байраченко підкреслив: щоб провести перевірку стану атмосферного повітря, достатньо скарги громадян, та додав, що перевіряти безпідставно суб’єктів господарювання Держпродспоживслужба не може — потрібно отримати погодження у Міністерстві охорони здоров’я.

«Якщо встановлюється причинно-наслідковий зв'язок між забрудненням атмосферного повітря і захворюванням, якщо джерелом забруднення є суб’єкт господарювання, то, відповідно до законодавства, є певна процедура перевірок», — підсумував Дмитро Байраченко.

Також ми писали, що у Держпродспоживслужбі повідомляли, що відомство перевіряє виключно те, на що поскаржився споживач.

Ростислав Шурма объяснил, отменят ли в Украине оборот наличных денег и что для этого нужно
Ростислав Шурма объяснил, отменят ли в Украине оборот наличных денег и что для этого нужно
Главное за день
Сегодня день рождения празднуют
  • Світлана Мартьянова
    Світлана Мартьянова
    в.о. голови Франківського районного суду м. Львова
  • Іван Феєр
    Іван Феєр
    суддя Закарпатського апеляційного суду