Проблема нестачі підручників: коментар МОН

18:30, 24 февраля 2020
24 лютого стартує відбір учителями підручників, що друкуватимуться за державний кошт.
Проблема нестачі підручників: коментар МОН
Следите за самыми актуальными новостями в наших группах в Facebook и Telegram.

24 лютого стартує відбір учителями підручників, що друкуватимуться за державний кошт 2020 року. Про це було зазначено під час прес-конференції міністра освіти і науки України Ганни Новосад, освітнього омбудсмена Сергія Горбачова; керівника Українського інституту розвитку освіти Вадима Карандія, очільника Інституту модернізації змісту освіти Костянтина Трушковського.

Ганна Новосад зазначила, що наразі продовжує існувати проблема підручників в Україні. Зокрема, через незаконне запозичення, погану якість текстів.

Міністр поінформував, що 24 лютого стартує відбір учителями підручників, що друкуватимуться за державний кошт 2020 року. З 24 лютого до 12 березня, під час другого етапу конкурсного відбору, учителі початкової школи переглядатимуть фрагменти електронних версій підручників для 3-го класу.

Також Новосад повідомила, що діятиме гаряча лінія освітнього омбудсмена, аби протидіяти тиску на вчителів при відборі підручників.

Костянтин Трушковський розповів, що на конкурсний відбір було подано 72 підручники. 11 відхилили.

За його словами, принципи і критерії відбору, а також якість навчальної літератури для Нової української школи вони обговорюватимуть на методоб’єднаннях. Вибір учителів має бути затверджений рішенням педради. Після цього школа за результатами вибору вчителя заповнює спеціальну форму в ДІСО (Державна інформаційна система освіти). У такий спосіб інформацію про замовлення конкретних назв підручників отримує Інститут модернізації змісту освіти.  Остаточні результати вибору кожного закладу освіти оприлюднять у модулі «Прозорий вибір підручників» (pvp.diso.gov.ua). 

Для забезпечення прозорості вибору підручників роздруківку з ДІСО, а також рішення педради обов’язково оприлюднять на сайтах закладів загальної середньої освіти. Результати вибору також узагальнюватимуться і обласними органами управління освітою.

За взірець взято фінську систему. Фіни надають гранти на цей проект.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що в Міністерстві освіти і науки України (МОН) ставлять за мету проведення сертифікації вчителів початкової школи, а також скасування оподаткування на іноземні гранти, які науковці отримають на дослідження.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ростислав Шурма объяснил, отменят ли в Украине оборот наличных денег и что для этого нужно
Ростислав Шурма объяснил, отменят ли в Украине оборот наличных денег и что для этого нужно
Главное за день
Сегодня день рождения празднуют
  • Світлана Хома
    Світлана Хома
    суддя Господарського суду Тернопільської області