Переписать Конституцию в части баланса судебной, исполнительной и законодательной властей: Стратегия от Кабмина

16:58, 9 ноября 2020
Изменения в Конституцию, обновление Высшего совета правосудия и КСУ: новая Стратегия от Кабмина.
Переписать Конституцию в части баланса судебной, исполнительной и законодательной властей: Стратегия от Кабмина
kmu.gov.ua
Следите за самыми актуальными новостями в наших группах в Facebook и Telegram.

В фейсбуке активно рекламируется пост главы комитета Верховной Рады от «Слуги народа» по вопросам здравоохранения Михаила Радуцкого о том, что Кабмин разработал новую Стратегию развития Украины.

«Цього тижня прем’єр-міністр презентував дуже важливе дослідження – аудит української економіки, створений за завданням Президента України Володимира Зеленського. https://nes2030.org.ua/

На сайті проєкту «Національна економічна стратегія-2030» розміщено два документи – Аудит та Вектори економічного розвитку. Це не наукові трактати, зрозумілі лише вузьким фахівцям. Презентації зроблені у доступному легкому до сприйняття, інфографічному стилі. Більша частина даних презентується у порівнянні із сусідніми країнами - Туреччиною, Польщею, Румунією, Росією, Молдовою, країнами Прибалтики.

Дослідження створювалося на відкритій платформі із залученням усіх зацікавлених, а не за закритими дверима. До розробки документів були залучені експерти, представники влади та бізнесу, науковці, провідні українські think tanks, міжнародні аналітики, народні депутати, бізнес-асоціації. Над розробкою документу працювала урядова робоча група та 20 секторальних експертних груп.

Перегляд презентацій викликає подвійне відчуття. Шокує та засмучує, скільки часу безглуздо втратила наша країна. Нереалізований потенціал України - 1 трлн доларів», - пишет Радуцкий.

Для уменьшения количества дел против Украины в ЕСПЧ нужна реформа КСУ…

… Очевидно, так считают в Кабмине.

Как верно подметил г-н Радуцкий, презентация КМУ очень простая. Многие пункты содержат в себе общие фразы, перетекающие из одной стратегии (концепции) в другую. К примеру, сказано о необходимости уменьшить количество решений ЕСПЧ против Украины (где Европейский суд по правам человека устанавливает факт нарушения Украиной Конвенции по отношению к ее гражданам). Но, вероятно, стоило бы говорить об обеспечении условий для того, чтобы граждане не обращались массово в Европейский суд, а не «об уменьшении показателей».

Итак, цели Кабмин ставит следующие:

«Увійти до ТОП-30 держав за Rule of Law Index: підвищити показники з 0.51/1.00 пунктів (72/128 місце) на щонайменше +0.15 загальних пунктів.

Увійти до ТОП-40 держав за«Індексом сприйняття корупції» Transparency International: (126/198 місце) на щонайменше 30 балів.

Підвищити рівень показника «Захист прав власності» в Index of Economic Freedom з 47.5 до 72.7 (середньоєвропейський показник).

Підвищити рівень довіри до судової системи згідно з національних соціологічних опитувань з менше 15% до 50%.

Підвищення рівня довіри до поліції згідно з національними соціологічними опитуваннями з менше 40 % до 60%.

Підвищення рівня довіри до антикорупційних органів згідно національних соціологічних опитувань з менше 15% до 50%.

Зменшити кількість рішень Європейського суду з прав людини, в яких визнається порушення Україною хоча б одної статті Європейської конвенції з прав людини».

Но самое интересное, как правительство собирается достигнуть указанных целей.

Для этого в Кабмине считают важным переписать Конституцию в части системы сдержек и противовесов между ветвями власти, реформировать Конституционный Суд, обновить состав Высшего совета правосудия и пр.:

  • «Удосконалення системи стримувань і противаг між законодавчою, виконавчою та судовою гілками влади
  • Удосконалення окремих аспектів діяльності Конституційного Суду України
  • Зміна принципів відбору та якісне оновлення складу органів суддівського врядування (ВРП, ВККС), покращення ефективності роботи системи правосуддя
  • Ухвалення законодавства для ефективної діяльності МФЦ KyivCity з власним міжнародним арбітражем та окремим судом, який буде розглядати всі види справ, сторонами яких є учасники МФЦ KyivCity»

Далее конкретизировано:

«ПОТРЕБА У ЗМІНАХ

Джерело: Міністерство юстиції України, Центр економічного відновлення Відповіді на поточні виклики

Конституційний Суд України:

  • Внести зміни до законодавства для удосконалення окремих аспектів діяльності діяльності Конституційного Суду України (КСУ).
  • Внести зміни до законодавства щодо конкурсної комісії з відбору суддів КСУ: забезпечити незалежність конкурсної комісії та деполітизацію процесу відбору суддів КCУ (одна відбіркова комісія для трьох суб’єктів призначення).
  • Запровадити чіткі критерії до порядку діяльності КСУ, процедур щодо ухвалення рішень та змісту рішень КСУ та положень щодо імплементації рішень КСУ.
  • Удосконалити механізми перевірки суддів КСУ та кандидатів у судді КСУ на доброчесність та професійну етику.

Кардинальна зміна функціонування

Система стримувань і противаг між законодавчою, виконавчою та судовою гілками влади 

Підготувати і ухвалити зміни до Конституції України щодо вдосконалення системи стримувань і противаг між законодавчою, виконавчою та судовою гілками влади, удосконалення балансу гілок влади».

Таким образом, в Кабмине считают целесообразным поменять баланс властей в Конституции.

Далее в Стратегии приводятся задачи об усилении роли парламента, НАБУ и ВАКС:

«Посилення парламентаризму

Підвищити інституційну спроможність Верховної Ради України. Посилити контрольну функцію Верховної Ради України та забезпечити незворотність реагування правоохоронних органів на виявлені правопорушення внаслідок реалізації даної функції ВРУ.

НАБУ

Посилити незалежність та інституційну спроможність антикорупційних органів та забезпечити належне фінансування їх діяльності.

Посилити гарантії незалежності та невтручання у діяльність НАБУ інших органів влади.

Підготувати відповідну законодавчу й регуляторну базу для проведення зовнішнього незалежного аудиту діяльності органу й провести аудит.

Врегулювати питання призначення й звільнення директора НАБУ з врахуванням і дотримання принципу стримувань і противаг між різними гілками влади.

Вищий антикорупційній суд (ВАКС)

Забезпечити Верховним Судом єдність судової практики в усіх корупційних злочинах, у тому числі у тих, які розглядає ВАКС, і у тих, які розглядають за цими ж статтями інші суди.

Унеможливити практику втручання інших судів у підсудні ВАКС провадження всупереч нормам КПКУ.

Реалізувати гарантії щодо забезпечення суддів ВАКС цілодобовою охороною.

Урегулювати питання матеріально-технічного забезпечення діяльності ВАКС, у т. ч. постійного приміщення.

Створити спеціалізований суд з питань конкуренції та напрацювати судову практику вирішення конкуренційних спорів щодо відшкодування збитків, завданих порушеннями законодавства у сфері захисту конкуренції».

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Ростислав Шурма объяснил, отменят ли в Украине оборот наличных денег и что для этого нужно
Ростислав Шурма объяснил, отменят ли в Украине оборот наличных денег и что для этого нужно
Главное за день
Сегодня день рождения празднуют
  • Світлана Мартьянова
    Світлана Мартьянова
    в.о. голови Франківського районного суду м. Львова
  • Іван Феєр
    Іван Феєр
    суддя Закарпатського апеляційного суду