Скандали, інтриги та розслідування: хто претендує на посаду ректора КНУ імені Тараса Шевченка

13:10, 12 марта 2021
На посаду ректора претендують 6 кандидатів.
Скандали, інтриги та розслідування: хто претендує на посаду ректора КНУ імені Тараса Шевченка
Следите за самыми актуальными новостями в наших группах в Facebook и Telegram.

17 березня відбудуться вибори ректора Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка. Проте вже зараз виборча кампанія супроводжується скандалами. «Судово-юридична газета» вирішила проаналізувати біографії усіх претендентів на пост ректора.

Бугров Володимир Анатолійович народився 10 листопада 1967 року в місті Бучач Тернопільської області. У 1984 році із золотою медаллю закінчив місцеву середню школу №1. У 1991 році закінчив філософський факультет Київського державного університету ім. Тараса Шевченка. Потім став аспірантом кафедри філософії, спеціальність «Онтологія, гносеологія, феноменологія». У 1996 році захистив кандидатську дисертацію на тему «Мова і символ в контексті проблеми розуміння». Протягом 1998-2009 років працював заступником декана філософського факультету. З січня 2009 року – проректор з науково-педагогічної роботи КНУ.

Вижва Сергій Андрійович народився в селі Заріччя Володимир-Волинського району Волинської області. У 1977 році закінчив Володимир-Волинську середню школу №1. У 1982 році закінчив геологічний факультет Київського державного університету ім. Т. Г. Шевченка за спеціальністю «Геофізичні методи пошуків та розвідки родовищ корисних копалин».

У 1985-1989 роках – робота в геофізичній експедиції «Північукргеологія», з 1989 року – в Київському університеті. У 2004 році захистив докторську дисертацію на тему «Теорія і методологія комплексної геодинамічної інтерпретації даних геофізичного моніторингу небезпечних геологічних процесів».

Ці два кандидати вийшли у другий тур попередніх виборів. З великою перевагою переміг Бугров, однак вибори було  визнано такими, що не відбулися, бо жоден з кандидатів не набрав 50%+1 голос від загальної кількості виборців. При цьому явка була меншою, ніж у першому турі і склала близько 63%.

Інші кандидати на посаду ректора

Володимир Литвин народився 28 квітня 1956 року у селі Слобода-Романівська Новоград-Волинського району Житомирської області, доктор історичних наук, професор, дійсний член Національної академії наук. Закінчив історичний факультет КНУ імені Тарса Шевченка. Голова Адміністрації Президента Леоніда Кучми (1999—2002), голова Верховної Ради у 2002—2006 роках та з 9 грудня 2008 року до 6 грудня 2012 Голова Народної партії (з 2004). Герой України (2004).

Сканадали

Самого Литвина у пресі звинувачують у причетності до викрадення журналіста Георгія Гонгадзе, прийнятті Закону про засади державної мовної політики (2012) та так званих «диктаторських законів» (2014), що були схвалені під час гарячої фази протистоянь на майдані.

Сергій Болтівець народився 7 квітня 1956 року у Києві. Доктор психологічних наук (2005), кандидат педагогічних наук (1991), професор (2008). Закінчив Київський державний педагогічний інститут ім. О. М. Горького (1978), здобувач Інституту педагогіки (1986–1991). Працював вчителем української мови та літератури середніх шкіл Києва, санаторної школи-інтернату для дітей з психоневрологічними захворюваннями (1978–1982); заступником директора з навчально-методичної роботи Київського міського інституту удосконалення вчителів, проректором з навчальної та наукової роботи Київського міжрегіонального інституту удосконалення вчителів імені Бориса Грінченка (1989–2000). З 2000 — заступник директора з науково-експериментальної та організаційної роботи, головний науковий співробітник лабораторії вікової психофізіології Ін-ту психології ім. Г. С. Костюка АПН України; професор Національного медичного університету ім. О. О. Богомольця (з 2000), з 2014 року завідувач Відділу розвитку молодіжної політики Державного інституту сімейної та молодіжної політики України.

Ірина Чудовська народилася 30 червня 1972 року у м. Коростишів Житомирської області. 1992-1997 - навчання на факультеті соціології та психології Київського національного університету імені Тараса Шевченка. У 1999-2000 - стажування у Варшавському університеті. У 2013 році захистила докторську дисертацію. З 2010 року - доцент кафедри галузевої соціології Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Має більше 50 наукових публікацій. У 2015 році заснувала громадську організацію «Чудо». З 2016 одна із засновників і директор Міжнародного приватного НВК імені Януша Корчака. З 2014 року активно впроваджує концепцію «Живої освіти». Одружена, має двох дітей.

Олександр Рожко народився 30 травня 1981 року у м. Полоцьк Вітебської області, Білорусь.

У 2004 році закінчив економічний факультет Київського національного університету імені Тараса Шевченка, отримав повну вищу освіту за спеціальністю «Фінанси» та здобув кваліфікацію магістра економічних наук (диплом з відзнакою).

У 2004–2006 рр. навчався в аспірантурі за спеціальністю 08.04.01 «Фінанси, грошовий обіг і кредит» (кафедра фінансів, грошового обігу та кредиту економічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка).

З вересня 2006 року – асистент кафедри фінансів, грошового обігу та кредиту економічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

У січні 2007 р. захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук. З листопада 2008 року – доцент кафедри фінансів, грошового обігу та кредиту економічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

З лютого 2010 року – заступник директора Інституту післядипломної освіти з навчальної роботи, доцент кафедри фінансів (за сумісництвом).

У червні 2011 року закінчив юридичний факультет Київського національного університету імені Тараса Шевченка, отримав повну вищу освіту за спеціальністю «Правознавство».  У квітні 2017 року захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора економічних наук.

У лютому 2018 року призначений на посаду проректора з науково-педагогічної роботи (перспективний розвиток). Голова Постійної бюджетно-фінансової комісії Вченої ради Університету. Заслужений економіст України (2016 р.).

Відзначимо: на офіційному сайті КНУ все ще відсутні біографії та програма кандидатів. У ЦВК КНУ «Судово-юридичній  газеті» пояснили, що кандидати їх подають до сьогоднішнього вечора.

Раніше голова Ради національної безпеки та оборони (РНБО) Олексій Данілов заявив, що РНБО доручило Службі безпеки України вивчити обставини ратифікації Харківських угод від 27 квітня 2010 року (якими продовжено перебування Чорноморського флоту Росії в Криму на 25 років) і дії 236 депутатів, які підтримали дане рішення. За його словами, СБУ може відкрити справу проти цих депутатів за статтею про державну зраду. Серед інших він виокремив Володимира Литвина та розкритикував його участь у виборах ректора. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ростислав Шурма объяснил, отменят ли в Украине оборот наличных денег и что для этого нужно
Ростислав Шурма объяснил, отменят ли в Украине оборот наличных денег и что для этого нужно
Главное за день
Сегодня день рождения празднуют
  • Світлана Мартьянова
    Світлана Мартьянова
    в.о. голови Франківського районного суду м. Львова
  • Іван Феєр
    Іван Феєр
    суддя Закарпатського апеляційного суду