Чиновникам заборонять відкривати рахунки за кордоном в іноземних банках

11:55, 13 апреля 2021
У Раді не хочуть, щоб держслужбовці зберігали гроші за кордоном і мають наміри за це штрафувати.
Чиновникам заборонять відкривати рахунки за кордоном в іноземних банках
Джерело фото: inbusiness
Следите за самыми актуальными новостями в наших группах в Facebook и Telegram.

Чиновникам можуть заборонити мати рахунки в іноземних банках. Для того, щоб реалізувати таку заборону, депутати зареєстрували в Верховній Раді законопроект про внесення змін до Закону України "Про запобігання корупції" щодо встановлення заборони особам, уповноваженим на виконання функцій держави або місцевого самоврядування та членам їх сімей на відкриття та/або використання рахунків і збереження фінансових активів в іноземних банках (реєстр. № 5350 від 08.04.2021).

Законопроект передбачає внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції», а саме:

- доповнення Розділу IV «Запобігання корупційним та пов’язаним з корупцією правопорушенням» новою статтею 241 «Заборона відкриття та/або використання рахунків і збереження фінансових активів в іноземних банках»;

- внесення змін у статті 52 «Додаткові заходи здійснення фінансового контролю» шляхом виключення частини першої та викладення частини п’ятої у новій редакції;

- встановлення у Прикінцевих та перехідних положеннях 90-то денного строку, з дня набрання чинності цим Законом, можливості здійснення заходів направлених на приведення у відповідність до вимог цього Закону.

Тобто, особам, визначеним у пункті 1 частини першої статті 3 Закону України «Про запобігання корупції» та членам їх сімей, буде заборонено відкривати та/або використовувати рахунки, а також зберігати фінансові активи в іноземних банках (окрім дипломатичних службовців, які проходять дипломатичну службу в закордонних дипломатичних установах України).

Сьогодні такої заборони не існує. Сьогодні у разі відкриття суб’єктом декларування або членом його сім’ї валютного рахунка в установі банку-нерезидента суб’єкт декларування зобов’язаний у десятиденний строк письмово повідомити про це НАЗК, із зазначенням номера рахунка і місцезнаходження банку-нерезидента. Але цю норму виключать, якщо буде встановлена заборона на відкриття таких рахунків.

Відповідальність за невиконання цих вимог встановлюється іншим законопроектом: Про внесення змін до статті 172-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за порушення заборони особам, уповноваженим на виконання функцій держави або місцевого самоврядування та членам їх сімей на відкриття та/або використання рахунків і збереження фінансових активів в іноземних банках (реєстр. № 5351 від 08.04.2021).

Відкриття та/або використання рахунків, а також зберігання фінансових активів в іноземних банках суб’єктом декларування, буде тягнути за собою накладення штрафу від п’яти тисяч до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Невиконання або несвоєчасне виконання суб’єктом декларування обов’язку щодо здійснення заходів направлених на приведення рахунків і фінансових активів у відповідність до вимог статті 241 Закону України «Про запобігання корупції», потягне за собою накладення штрафу від десяти тисяч до двадцяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Які саме заходи суб’єкт декларування повинен зробити, із законопроектів незрозуміло.

Раніше у Раді зареєстрували черговий законопроект про боротьбу з алкоголем за кермом.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ростислав Шурма объяснил, отменят ли в Украине оборот наличных денег и что для этого нужно
Ростислав Шурма объяснил, отменят ли в Украине оборот наличных денег и что для этого нужно
Главное за день
Сегодня день рождения празднуют
  • Світлана Мартьянова
    Світлана Мартьянова
    в.о. голови Франківського районного суду м. Львова
  • Іван Феєр
    Іван Феєр
    суддя Закарпатського апеляційного суду