Які штрафи доведеться платити за порушення правил державного нагляду (контролю)

13:18, 28 июля 2021
Кабмін пропонує суспільству новий законопроект, яким встановлюються основні засади державного нагляду (контролю).
Які штрафи доведеться платити за порушення правил державного нагляду (контролю)
Джерело фото: Getty image
Следите за самыми актуальными новостями в наших группах в Facebook и Telegram.

Кабмін на засіданні 28 липня розгляне законопроект «Про основні засади державного нагляду (контролю)».

Законопроект, з-поміж іншого, встановлює положення про відповідальність суб'єкта господарювання.

У разі виконання в повному обсязі та у встановлений строк припису або іншого розпорядчого документа щодо усунення порушень, виявлених під час здійснення заходів державного нагляду (контролю), санкції до суб'єкта господарювання, його посадових осіб не застосовуються, крім визначених законами випадків виявлення під час здійснення заходів державного нагляду (контролю) порушень, що призвели до негативного впливу на життя та здоров'я людини, навколишнє природне середовище та безпеку держави. 

Невиконання приписів або інших розпорядчих документів щодо усунення порушень, виявлених під час здійснення заходу державного нагляду (контролю), створення перешкод посадовим особам органу державного нагляду (контролю), а також вчинення порушень, що призвели до негативного впливу на життя та здоров'я людини, навколишнє природне середовище та безпеку держави, тягне за собою застосування санкцій до суб'єкта господарювання та його посадових осіб. 

У разі застосування санкцій за порушення вимог законодавства, зокрема, якщо законом передбачаються мінімальні та максимальні розміри санкцій, враховується принцип пропорційності порушення і покарання. Санкція, що застосовується до суб'єкта господарювання та його посадових осіб при першому порушенні, не може бути вищою за мінімальну санкцію, передбачену відповідним законом. 

У разі несплати суб'єктом господарювання застосованої до нього штрафної санкції за результатами здійснених заходів державного нагляду (контролю) протягом 15 календарних днів з дня вручення або направлення розпорядчого документа, якщо розпорядчі документи не були оскаржені до органу державного нагляду (контролю) та/або в судовому порядку або розпорядчі документи залишені чинними за результатами їх оскарження, сума санкції стягується в судовому порядку, крім випадків, передбачених законами. 

Суб'єкт господарювання, посадові особи суб'єкта господарювання — юридичної особи, фізична особа — підприємець, уповноважені особи суб'єкта господарювання не несуть відповідальності за відмову надавати пояснення щодо діяльності суб'єкта господарювання. 

Норми Кодексу України про адміністративні правопорушення в частині застосування штрафів до суб'єктів господарювання за порушення за невиконання вимог посадових осіб, що здійснюють державний нагляд (контроль) не змінюються.

Проте змінюється відповідальність самих посадових осіб, щоправда, іншим законопроектом «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо підвищення відповідальності посадових осіб органів державного нагляду (контролю)», також винесеним на розгляд уряду.

Ним пропонується внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності посадових осіб органів державного нагляду (контролю) за порушення вимог законодавства з питань здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності.

Зокрема, штраф, передбачений за порушення, зазначені в статті 166-21 КУпАП, буде складати від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. А повторно вчинені дії потягнуть на значно вищий штраф – від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Раніше розповідалося які вимоги до дитячого харчування ставить прийнятий за основу законопроект.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Ростислав Шурма объяснил, отменят ли в Украине оборот наличных денег и что для этого нужно
Ростислав Шурма объяснил, отменят ли в Украине оборот наличных денег и что для этого нужно
Главное за день
Сегодня день рождения празднуют
  • Світлана Мартьянова
    Світлана Мартьянова
    в.о. голови Франківського районного суду м. Львова
  • Іван Феєр
    Іван Феєр
    суддя Закарпатського апеляційного суду