Із Податкового кодексу вилучать такого суб'єкта, як «об'єднані територіальні громади»

10:25, 6 октября 2021
Олексій Чернишов на засіданні Кабміну роз’яснить, що неправильно в Податковому кодексі.
Із Податкового кодексу вилучать такого суб'єкта, як «об'єднані територіальні громади»
Джерело фото: minregion.gov.ua
Следите за самыми актуальными новостями в наших группах в Facebook и Telegram.

Із Податкового кодексу буде вилучений такий суб'єкт, як «об'єднані територіальні громади».

Відповідний законопроект про це на засіданні Кабміну планує презентувати Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов.

Документ під назвою проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо приведення у відповідність положень податкового законодавства у зв'язку із реформуванням адміністративно-територіального устрою» розроблявся саме його міністерством і підлягає погодженню з Урядом перед реєстрацією в парламенті.

Проектом акта пропонується внести зміни до статей 4, 8, 12, 19', 57, 165, 170, 266, 268, 268', 287, 293 Податкового кодексу України і виключити такий суб'єкт, як «об'єднані територіальні громади».

Необхідність внесення змін пояснюють необхідністю привести Податковий кодекс України у відповідність до реалій у зв'язку з проведенням адміністративно-територіальної реформи і внесення змін до структури бюджетної системи України.

Кабінетом Міністрів України 12 червня 2020 р. прийнято розпорядження, якими визначено території територіальних громад та затверджено адміністративні центри громад 24 областей України, які покривають 100% території відповідних областей. Крім того, 17 вересня 2020 р. Законом України N 907-IX внесено зміни до Бюджетного кодексу України і виключено зі структури бюджетної системи України такий суб'єкт, як «об'єднані територіальні громади».

Таким чином, 25 жовтня 2020 року місцеві вибори відбулися на новій територіальній основі у новоутворених 1420 територіальних громадах, місцеві бюджети яких перейшли на прямі взаємовідносини з державним бюджетом у 2021 році. 

Територіальні громади базового рівня місцевого самоврядування представлені сільськими, селищними, міськими радами, які мають однакові повноваження та ресурси для забезпечення їх виконання.

Водночас існуюче законодавство не відповідає новій системі адміністративно-територіального устрою.

У пояснювальній записці до законопроекту міністр Чернишов зазначає, що територіальні громади, що затверджені Урядом, не можна вважати добровільно об'єднаними і утвореними відповідно до Закону України «Про добровільне об'єднання територіальних громад».

Також розповідалося, як злочини проти правосуддя регулюються в проекті нового Кримінального кодексу.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Ростислав Шурма объяснил, отменят ли в Украине оборот наличных денег и что для этого нужно
Ростислав Шурма объяснил, отменят ли в Украине оборот наличных денег и что для этого нужно
Главное за день
Сегодня день рождения празднуют
  • Світлана Мартьянова
    Світлана Мартьянова
    в.о. голови Франківського районного суду м. Львова
  • Іван Феєр
    Іван Феєр
    суддя Закарпатського апеляційного суду