Відповідальність за неправильно оформлену ТТН хочуть скасувати

12:53, 11 октября 2021
Народні депутати не побачили доцільності в існуванні норми про штрафи за неправильно оформлену товарно-транспортну накладну.
Відповідальність за неправильно оформлену ТТН хочуть скасувати
Фото із відкритих джерел
Следите за самыми актуальными новостями в наших группах в Facebook и Telegram.

Група народних депутатів на чолі з Олександрою Устіновою пропонують скасувати правову норму, яка передбачає відповідальність за порушення вимог оформлення та внесення відомостей до товарно-транспортної накладної або інших визначених законодавством документів на вантаж.

Такі пропозиції містяться в законопроекті № 6158 від 08.10.2021 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо скасування правової норми, яка передбачає відповідальність за порушення вимог оформлення та внесення відомостей до товарно-транспортної накладної або інших визначених законодавством документів на вантаж».

Згідно з ним стаття 132-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення, якою встановлено відповідальність за порушення вимог оформлення та внесення відомостей до товарно-транспортної накладної або інших визначених законодавством документів на вантаж, повинна бути виключена із КУпАП, а відповідальність за порушення скасована.

Зазначена норма була запроваджена в Кодекс Законом України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю», який набрав чинності одночасно з Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю», тобто з 1 жовтня 2021 року.

Нею встановлений штраф за порушення в розмірі трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Проте її текст, за словами народних обранців, не відповідає загальним правилам побудови статей Кодексу України про адміністративні правопорушення (норми мають бути чіткими, зрозумілими, мають містити інформацію про об’єктивну та суб’єктивну сторону правопорушення). Редакція статті викладена таким чином, що унеможливлює встановлення переліку дій, за вчинення яких має наступати адміністративна відповідальність.

Автори законопроекту нагадують, що необґрунтоване визначення безальтернативного розміру штрафу у санкції зазначеної статті унеможливить реалізацію вимог частини другої статті 61 Конституції України та низки загальних адміністративно-правових положень, зокрема частини другої статті 33 та статей 10, 11, 34 і 35 Кодексу, щодо індивідуалізації відповідальності.

Крім цього, внесення змін до цієї статті не дозволить усунути подвійну відповідальність у випадку, коли відправник і перевізник вантажу є однією особою, а також відповідальність за перевищення вагових норм на вісь, адже відправник не контролює даний параметр і не вказує його в товарно-транспортній накладній, та габаритних параметрів, оскільки дозвіл на перевезення негабаритних перевезень має отримувати власне перевізник.

Тому статтю 132-2 КУпАП   простіше скасувати ніж виправити.

Раніше Денис Малюська пропонував змінити правила вирішення батьками питань тимчасового виїзду дітей за межі України.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Youtube Право ТВ, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ростислав Шурма объяснил, отменят ли в Украине оборот наличных денег и что для этого нужно
Ростислав Шурма объяснил, отменят ли в Украине оборот наличных денег и что для этого нужно
Главное за день
Сегодня день рождения празднуют
  • Світлана Мартьянова
    Світлана Мартьянова
    в.о. голови Франківського районного суду м. Львова
  • Іван Феєр
    Іван Феєр
    суддя Закарпатського апеляційного суду