Кваліфкомісію закликали допустити ГРД до участі в засіданнях з відбору суддів ВС

12:10, 8 февраля 2019
Група «Судова реформа» РПР закликала ВККС змінити положення свого Регламенту та дозволити участь членів Ради у пленарних засіданнях Комісії.
Кваліфкомісію закликали допустити ГРД до участі в засіданнях з відбору суддів ВС
Следите за самыми актуальными новостями в наших группах в Facebook и Telegram.

12 лютого починаються пленарні засідання ВККС на конкурсі до Верховного Суду щодо кандидатів з негативними висновками від Громадської ради доброчесності (ГРД). Проте, посилаючись на зміни до свого Регламенту, Комісія не запрошує на пленарні засідання представників ГРД, хоча таке право Рада має відповідно до закону. На звернення ГРД надати їй таку можливість Комісія відповіла відмовою, передає РПР.

«Ми вважаємо таку відмову не лише незаконною, а й такою, що вчергове підриває легітимність конкурсу. Вона нівелює один із основоположних принципів судової реформи — безпосередню участь громадськості в процедурі добору суддів», — йдеться у заяві РПР.

Зазначається, що серед тих, кандидатури кого розглядатимуть на пленарних засіданнях, є щонайменше 36 осіб з негативним висновком Громадської ради доброчесності. Недопущення представників самої ГРД до процесу розгляду її висновків означатиме відсутність об’єктивного з’ясування обставин. А саме вони викликають сумнів у доброчесності кандидатів з боку громадськості та підривають легітимність усього конкурсу.

«Група «Судова реформа» РПР закликає Вищу кваліфікаційну комісію суддів України:

- змінити положення свого Регламенту та дозволити участь членів Ради у пленарних засіданнях Комісії, на яких розглядаються висновки Ради;

- провести пленарні засідання за участі представників Ради і надати їм слово для виступу», — додали у повідомленні.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що  6 лютого у Вищій кваліфікаційній комісії суддів України у складі колегій у межах конкурсу на зайняття вакантних посад суддів касаційних судів у складі Верховного Суду проводилися співбесіди за результатами дослідження досьє кандидатів.

Крім того, 4 лютого у ВККС у складі колегій у межах конкурсу на зайняття вакантних посад суддів касаційних судів у складі ВС проводилися співбесіди за результатами дослідження досьє кандидатів.

Ростислав Шурма объяснил, отменят ли в Украине оборот наличных денег и что для этого нужно
Ростислав Шурма объяснил, отменят ли в Украине оборот наличных денег и что для этого нужно
Главное за день
Сегодня день рождения празднуют
  • Світлана Хома
    Світлана Хома
    суддя Господарського суду Тернопільської області