У Вищій раді правосуддя обговорили питання вдосконалення робочих процесів в судах

16:59, 10 марта 2020
Відбулася зустріч представників ВРП та експертів проекту ЄС з підтримки реформ юстиції і правосуддя в Україні «Право-Justice».
У Вищій раді правосуддя обговорили питання вдосконалення робочих процесів в судах
Следите за самыми актуальными новостями в наших группах в Facebook и Telegram.

5 березня у Вищій раді правосуддя відбулася зустріч представників ВРП із представниками Проекту ЄС з підтримки реформ юстиції і правосуддя в Україні «Право-Justice».

Мета зустрічі – обговорення питань, пов’язаних із вдосконаленням робочих процесів та кадрової політики в судах, а також напрямів подальшої співпраці між Проектом ЄС «Право-Justice» та Вищою радою правосуддя.

На початку зустрічі член ВРП, секретар Третьої дисциплінарної палати Лариса Швецова нагадала, що Вища рада правосуддя протягом тривалого часу плідно співпрацює із Проектом ЄС «Право-Justice». Зокрема, така співпраця триває в напрямі впровадження ініціативи «Модельні суди», що дає можливість зробити судовий простір комфортнішим та поширювати кращі українські й міжнародні практики.

Міжнародний експерт Проекту ЄС «Право-Justice» Анна Адамська-Галлант представила присутнім міжнародного експерта Ярослава Гвіздака, який перебуває в Україні з експертною місією.

Як поінформувала Анна Адамська-Галлант, Ярослав Гвіздак – колишній голова районного суду Катовіце-Захід, у якому на той час працювало 50 суддів і 180 працівників суду. У цьому суді він запровадив багато модельних рішень, спрямованих на покращення сервісу для громадян.

Наразі Ярослав Гвіздак та національний експерт Проекту ЄС «Право-Justice» Оксана Лесик працюють над додатком до посібника «Модельні суди», який розкриває питання кадрової політики у судах. Наступного тижня доопрацьований примірник посібника надійде до Вищої ради правосуддя з метою отримання коментарів та відгуків членів ВРП.

Оксана Лесик зазначила, що суди повинні були клієнтоорієнтованими, надавати прозорі, ефективні, якісні сервіси для громадян.

«Ми хочемо, щоб цей посібник містив практичні рекомендації відповідно до кращих європейських практик, аби допомогти сформувати правильний мікроклімат у суді, де персонал задоволений своєю роботою. Це стосується не лише матеріальної мотивації, а й інших механізмів мотивації службою персоналу працівників суду краще надавати послуги».

Ярослав Гвіздак поділився досвідом роботи у суді, зазначив, що в його  діяльності виникали проблеми, пов’язані з людськими ресурсами, бюджетним фінансуванням.

«Ми розуміємо, що необхідно сформувати ідеї, як мотивувати персонал, як зробити, щоб він залишався в суді. Ми маємо виробити певні підходи, найкращі практики, які можна буде застосовувати в суді. У зв’язку з цим цікаво почути точку зору Вищої ради правосуддя як основного лідера в управлінні людськими ресурсами в судовій сфері», – зазначив Ярослав Гвіздак.

Член Вищої ради правосуддя Олег Прудивус, який до обрання членом ВРП обіймав посаду голови Запорізького окружного адміністративного суду, зазначив, що функціональні обов’язки помічника судді і державного службовця в суді абсолютно різні. В Україні є різні моделі судів: місцеві загальні суди, в яких апарат забезпечує виключно судовий процес, та апеляційні і спеціалізовані суди, в апараті яких ціла низка працівників забезпечує роботу суду як юридичної особи, установи (бухгалтерія, кадрова служба тощо).

Суди різні як за структурою, так і характером взаємодії між працівниками апарату, тому питання управління людськими ресурсами в судах потребують дослідження.

«Наразі одним із головних є питання фінансового забезпечення працівників апарату суду і чіткого встановлення грошового забезпечення для кожної категорії працівників апарату суду. Йдеться не про те, патронатна це служба чи державна, а про те, які функціональні обов’язки виконує працівник і як це забезпечується матеріальними виплатами. Посадові оклади державних службовців у судовій системі дуже низькі, проте, у 2020 році склалася ситуація, що навіть на ці виплати немає коштів. Питання потребує окремого дослідження і вирішення, оскільки формує атмосферу в суді», – сказав Олег Прудивус.

Зокрема, член ВРП зазначив, що під час роботи на посаді голови суду для мотивування працівників застосовував індивідуальний підхід при встановленні премії та надбавок за інтенсивність праці. Доповідач наголосив, що для стимулювання працівників фінансовий важіль є вкрай важливим і ефективним.

Начальник управління по роботі з персоналом секретаріату ВРП Юрій Дудченко зазначив, що працівники апарату суду, незважаючи на постійний негативний інформаційний тиск з боку ЗМІ, все одно закохані у свою роботу і вірять у те, що вони роблять. Також наголосив на важливості створення належного мікроклімату в суді, оскільки на цьому базується колектив, вибудовуються взаємовідносини між суддями і працівниками апарату суду. Нині на такий мікроклімат впливає наявність «перекосу» у рівнях заробітних плат суддів, керівників апарату суду, працівників апарату суду.

Крім того, учасники обговорили особливості правового статусу помічника судді, можливі напрями співпраці з Національним агентством України з питань державної служби, особливості та недоліки конкурсних процедур добору на посади державної служби в апараті суду.

У зустрічі взяли участь: від проекту ЄС з підтримки реформ юстиції і правосуддя в Україні «Право-Justice» – головний міжнародний експерт Анна Адамська-Галлант, міжнародний експерт Ярослав Гвіздак, головний національний експерт Поліна Лі, національний експерт Оксана Лесик, перекладач Наталія Фокіна; від Вищої ради правосуддя – член ВРП, секретар Третьої дисциплінарної палати Лариса Швецова, члени ВРП Оксана Блажівська та Олег Прудивус, керівник секретаріату ВРП Сергій Пушкар, начальник управління по роботі з персоналом Юрій Дудченко, начальник управління стратегічного планування та аналізу забезпечення діяльності системи правосуддя Наталія Сухова, заступник начальника управління стратегічного планування та аналізу забезпечення діяльності системи правосуддя Юлія Лукасевич, начальник відділу міжнародного співробітництва Владислав Гуртенко, завідувач відділу оприлюднення та аналізу публічної інформації управління інформації та забезпечення комунікаційної діяльності Лариса Бардаченко.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що в Києві презентували звіти щодо ефективності застосування положень КАС України.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ростислав Шурма объяснил, отменят ли в Украине оборот наличных денег и что для этого нужно
Ростислав Шурма объяснил, отменят ли в Украине оборот наличных денег и что для этого нужно
Главное за день
Сегодня день рождения празднуют
  • Світлана Хома
    Світлана Хома
    суддя Господарського суду Тернопільської області