Судова практика: коли виникає право власності на земельний пай

11:11, 28 марта 2018
ВС роз’яснив, що право на земельний пай виникає відповідно до акту розпаювання, а не на момент видачі акта на право колективної власності на землю.
Судова практика: коли виникає право власності на земельний пай
Следите за самыми актуальными новостями в наших группах в Facebook и Telegram.

Постановою Верховного Суду від 16.03.2018 у справі №1623/312/12  було скасовано рішення першої та апеляційної інстанції та прийнято нове рішення про задоволення позовних вимог.

Суть спору. Позивачка після смерті матері звернулась до суду, адже на час паювання землі у радгоспі її матір, яка працювала у даному господарстві та перебувала на пенсії, рішенням сільської ради безпідставно була позбавлена права на отримання земельної частки. Враховуючи, що позивачка є єдиним спадкоємцем, тому має право на отримання земельної частки.

Рішенням першої інстанції, яке підтверджено рішенням апеляційної інстанції, у задоволені позову відмовлено, суди виходили з того, що не позивач, а її померла мати була членом радгоспу, тому позивачка не має права на земельну частку.

Однак ВС зазначив, що на час смерті матері позивачки і протягом шести місяців з дня смерті позивачка проживала разом з нею в одному будинку і вела спільне господарство. А тому прийняла спадщину після смерті матері шляхом фактичного вступу у володіння та управління спадковим майном протягом шести місяців з дня відкриття спадщини та є єдиною спадкоємицею, що підтверджено судами попередніх інстанцій.

На підставі чого колегія суддів дійшла висновку, що сільська рада, приймаючи рішення щодо списку осіб, сертифікати у яких вилучаються, серед яких зазначена мати позивачки, не врахувала, що з моменту її смерті вже пройшло більше шести місяців і право отримання сертифікату на земельну частку (пай) успадкувала її дочка. Оскільки право на земельну частку (пай) виникає у члена КСП відповідно до Акта розпаювання, а не на момент видачі суб'єкту господарювання акта на право колективної власності на землю. На момент розпаювання землі в господарстві в 1997 році мати позивачки була жива.

Нагадаємо, раніше Верховний Суд роз'яснив, чи залежить застосування штрафу за несвоєчасну сплату податкового боргу від способу та порядку його погашення.

 

 

Ростислав Шурма объяснил, отменят ли в Украине оборот наличных денег и что для этого нужно
Ростислав Шурма объяснил, отменят ли в Украине оборот наличных денег и что для этого нужно
Главное за день
Сегодня день рождения празднуют
  • Світлана Мартьянова
    Світлана Мартьянова
    в.о. голови Франківського районного суду м. Львова
  • Іван Феєр
    Іван Феєр
    суддя Закарпатського апеляційного суду