КЦС ВС встановив, що паркінг призначений саме для зберігання автотранспорту, а не будь-яких речей

13:33, 29 сентября 2019
Паркомісце призначене лише для зберігання автомобіля, а не для зберігання речей, як того бажав позивач у справі.
КЦС ВС встановив, що паркінг призначений саме для зберігання автотранспорту, а не будь-яких речей
Следите за самыми актуальными новостями в наших группах в Facebook и Telegram.

Суди встановили, що позивачеві на праві приватної власності належить паркомісце. 1 листопада 2012 року між ним та товариством було укладено договір на технічне обслуговування підземної автостоянки (паркінгу). 28 липня 2015 року представник позивача звернувся із заявою до директора  вказаного ТОВ, у якій зазначив, що позивач, мав намір встановити ролети, у зв’язку з чим 25 червня 2015 року працівники з установки обладнання привезли ролети для установки їх у машиномісці, проте охорона паркінгу їх не пропустила. Як вважав позивач, зазначені дії порушують його право власності, тому вимагав негайно припинити перешкоджати його правам, а навпаки, - сприяти йому у встановлені ролетів, надати указівку охороні пропустити робітників для встановлення ролетів.

Оскільки бажаного результату позивач не досягнув, він звернувся до суду, але рішенням районного суду, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду, в задоволенні позову було відмовлено.

При цьому суди виходили із того, що паркінг має призначення для задоволення потреб його власника у зберіганні його майна, а саме автотранспорту, тому паркомісце призначене лише для того, щоб там зберігався автомобіль, а не будь-які речі, як того бажає позивач.

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного цивільного суду з такими висновками погодився, аргументуючи своє рішення наступними приписами законодавства і судженнями.

Відповідно до ч.ч. 1,2 ст. 13 ЦК України цивільні права особа здійснює у межах, наданих їй договором або актами цивільного законодавства. При здійсненні своїх прав особа зобов`язана утримуватися від дій, які могли б порушити права інших осіб, завдати шкоди довкіллю або культурній спадщині. Згідно з ч.ч. 1,2 ст. 319 ЦК України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону.

Відповідно до примітки пункту 6.46 ДБН В.2.3-15:2007 «Автостоянки й гаражі для легкових автомобілів» у підземних гаражах поділ машиномісць перегородками не допускається. Згідно з додатком Б до ДБН В.2.3-15:2007 «Автостоянки й гаражі для легкових автомобілів» машиномісце (на автостоянці чи в гаражі) - це площа, необхідна для встановлення одного автомобіля, яка складається з площі горизонтальної проекції нерухомого екіпажа з додаванням розривів наближення (захисних зон) до сусідніх екіпажів або будь-яких перешкод.

Отже суди попередніх інстанцій, встановивши, що паркомісце призначене лише для зберігання автомобіля, а не для зберігання речей, як того бажає позивач, дійшли обґрунтованого висновку про відсутність порушення прав позивача у користуванні його власністю зі сторони відповідача, у зв`язку з чим у задоволенні позову відмовлено.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла про важливу постанову КЦС ВС щодо падіння дерева на автомобіль.

Ростислав Шурма объяснил, отменят ли в Украине оборот наличных денег и что для этого нужно
Ростислав Шурма объяснил, отменят ли в Украине оборот наличных денег и что для этого нужно
Главное за день
Сегодня день рождения празднуют
  • Світлана Хома
    Світлана Хома
    суддя Господарського суду Тернопільської області