Покинути палити допоможе професійний інформсервіс: як це працює

17:01, 1 февраля 2019
Чи знали ви, що в Україні вже понад рік  успішно працює сервіс, який пропонує курцям професійну підтримку в процесі відмови від паління?
Покинути палити допоможе професійний інформсервіс: як це працює
Следите за самыми актуальными новостями в наших группах в Facebook и Telegram.

Сервіс з надання допомоги у відмові від паління розроблено в межах спільної ініціативи Міністерства охорони здоров’я України та Бюро ВООЗ в Україні, яка впроваджується громадською організацією «Життя» за фінансової підтримки швейцарської Агенції розвитку та співробітництва в рамках проекту «Неінфекційні хвороби: профілактика та зміцнення здоров’я в Україні».

Подібні професійні сервіси для курців працюють у багатьох країнах світу. Вони є важливим компонентом системи контролю за тютюном та повністю відповідають вимогам статті 14 Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну. Україна приєдналася до низки країн, які мають гарячі телефонні лінії та веб-сайти для допомоги людям із залежністю від нікотину, яку, до слова, медики вважають значно сильнішою за інші види залежності.

Як це працює?

Сервіс складається з професійного веб-сайту та гарячої телефонної лінії. Веб-сайт (www.stopsmoking.org.ua) містить практичну інформацію щодо відмови від паління, а консультанти гарячої лінії (0-800-50-55-60) надають фахову підтримку курцям, які хочуть позбутися тютюнової залежності.

Проблема у тому, що, з одного боку, багато курців не визнають своєї залежності від тютюнопаління, вважаючи, що можуть покинути палити просто і легко у будь-який момент. З іншого боку, в Україні бракує професійної допомоги в процесі відмови від паління, тому люди, які хочуть відмовитись від сигарет, просто не знають, куди їм звертатися. До речі, одним з напрямків роботи Сервісу є допомога у пошуку мотивації для відмови від тютюну. Така робота проводиться індивідуально з кожним клієнтом, повідомляє координатор проектів ГО «Життя» Катерина Римаренко.

Щороку в світі від хвороб, що пов’язані з тютюнопалінням, помирають понад 6 мільйонів людей. І ще 90 тисяч помирають від пасивного паління. За прогнозами ВООЗ, якщо суспільство не вживатиме заходів, кількість смертей мнайближчим часом оже зрости до 8 мільйонів, а це більше, ніж від СНІДу, туберкульозу і малярії разом узятих!

За даними МОЗ України, у нашій державі від хвороб, спричинених тютюнопалінням, щороку помирають 85 тисяч людей. «Курці ризикують своїм життям і водночас наражають на небезпеку своє оточення. Щоденними курцями у нас є майже 36% чоловіків і 7% жінок. Ця цифра зменшується, але не так швидко, як хотілося б», — відзначає генеральний директор Центру громадського здоров’я МОЗ України Володимир Курпіта.

Тепер курці, які хочуть відмовитися від тютюнопаління, не залишаються сам на сам з цією проблемою — вони можуть розраховувати на професійну підтримку. Адже всім відомо: почати курити легко, а от покинути…

Ростислав Шурма объяснил, отменят ли в Украине оборот наличных денег и что для этого нужно
Ростислав Шурма объяснил, отменят ли в Украине оборот наличных денег и что для этого нужно
Сегодня день рождения празднуют
  • Світлана Хома
    Світлана Хома
    суддя Господарського суду Тернопільської області