Одеське СІЗО: вражаючі реалії пенітенціарної установи

15:22, 1 октября 2019
Попри встановлений ліміт наповнення установи у 1 227 осіб, в ній утримуються 1 235 в’язнів.
Одеське СІЗО: вражаючі реалії пенітенціарної установи
Следите за самыми актуальными новостями в наших группах в Facebook и Telegram.

У рамках реалізації національного превентивного механізму співробітники Секретаріату уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, регіональний представник уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Одеській області, регіональний координатор взаємодії з громадськістю уповноваженого в Одеській області спільно із представником громадськості здійснили моніторинговий візит до Державної установи «Одеський слідчий ізолятор» та перевірили стан дотримання прав утримуваних осіб. Про це йдеться на сайті уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Під час моніторингового візиту виявлено низку порушень вимог національного законодавства та недотримання міжнародних рекомендацій і норм у сфері поводження із засудженими та особами, узятими під варту.

Радник Консультативної місії Європейського Союзу із правової реформи Вадим Човган прокоментував стан одеського СІЗО, назвавши його «найжахливішою в’язницею України», де «їжу» перемішують лопатою.

Попри встановлений ліміт наповнення установи у 1 227 осіб, в ній утримуються 1 235 в’язнів. Вказане свідчить про перенаповнення слідчого ізолятора та недотримання норми площі на одного засудженого чи узятого під варту.

Повідомляється, що у приміщеннях збірного відділення установи та камерних приміщеннях встановлено, що деякі з них не відповідають встановленим нормам, там відсутні примусова вентиляція, вікна та лавки для сидіння.

Приміщення перебувають в антисанітарних умовах: задуха, підвищена вологість, пліснява. Утримувані вимушені користуватися саморобними вентиляторами. Перебування в таких приміщеннях можна охарактеризувати як катування, жорстоке або таке, що принижує гідність, поводження або покарання.

Під час візиту також встановлено численні порушення в організації харчування. Організація дотримання санітарно-гігієнічних вимог при обробці продуктів, приготуванні, зберіганні, роздачі їжі та митті посуду, контроль дотримання кухарями та іншим персоналом їдальні особистої гігієни належним чином не проводиться. Окрім того, працівники харчоблоку не пройшли обов’язкового медичного обстеження. При цьому моніторинговою групою зафіксована наявність у цих приміщеннях щурів та великої кількості комах. Вказане може призвести до спалаху кишково-шлункових захворювань осіб, які утримуються в установі.

За результатами моніторингового візиту Міністерству юстиції України буде спрямований відповідний звіт із зазначенням виявлених порушень прав в’язнів та наданням рекомендацій щодо їх усунення.

Нагадаємо, що «Судово-юридична газета» повідомляла, як в Україні реалізується альтернативна тюремному ув’язненню система відбування покарань

Крім того, ми писали, що пенітенціарна реформа дозволила заощадити 260 мільйонів гривень

Також відомо, що ЄСПЛ закликав Україну змінити процедуру перегляду довічних вироків

 

 

 

 

 

 

 

Ростислав Шурма объяснил, отменят ли в Украине оборот наличных денег и что для этого нужно
Ростислав Шурма объяснил, отменят ли в Украине оборот наличных денег и что для этого нужно
Главное за день
Сегодня день рождения празднуют
  • Світлана Хома
    Світлана Хома
    суддя Господарського суду Тернопільської області