Рівень забруднення повітря у Києві сягнув апогею: що відбувається

12:40, 21 октября 2019
Зараз над Україною найвища концентрація чадного газу в світі.
Рівень забруднення повітря у Києві сягнув апогею: що відбувається
Следите за самыми актуальными новостями в наших группах в Facebook и Telegram.

За останній тиждень жителі столиці, котрі зацікавлені станом навколишнього середовища і, зокрема, чистотою повітря поскаржилися на загрозливі для здоров’я рівні забруднення. Кияни посилались на дані зі спеціальних додатків і сайтів, пише НВ.

Синоптик Наталія Діденко прокоментувала ситуацію із забрудненням в столиці.

«Під час згоряння однієї тонни рослинних залишків, у повітря вивільняється приблизно 9 кг мікрочастинок диму, до складу якого входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали та низка канцерогенних сполук.
Наприклад, з тліючого листя й трави, без доступу кисню, виділяється бензопірен...Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини — одні з найотруйніших для людини речовин», — наголошує Діденко на своїй сторінці у Facebook.

Натомість 15 жовтня в додатку SaveEcoBot індекс якості повітря в Києві наближався до негативних позначок одразу в кількох районах. За один день тризначні цифри, які свідчать про небезпечний для дихання рівень забруднення дрібнодисперсним пилом (фракція РМ 2.5), було зафіксовано в більшості районів столиці.

19 жовтня, в суботу, ресурс AirVisual показав загальний індекс забруднення в столиці понад 160 одиниць при нормі від нуля до 50. При таких показниках рекомендовано виходити на вулицю в захисній масці, закривати вікна в квартирах та уникати фізичної активності на відкритому повітрі.

Того ж дня SaveEcoBot демонстрував аналогічні дані. Станом на 13:30 найбільш забруднене повітря було зафіксоване:

  • в районі метро «Академмістечко» — 169;
  • на вулиці Салютній на Нивках — 168;
  • на проспекті Науки — 166;
  • на вулиці Сім’ї Кульженко на Мінському масиві — 164;
  • біля станцій метро «Харківська» — 158;
  • на Позняках — 151;
  • на бульварі Перова — 151.

У понеділок, 21 жовтня, ситуація в столиці лише погіршилася: максимальні позначки забруднення о 9:00, за даними SaveEcoBot, досягали таких показників:

  • 186 пунктів — район майдану Незалежності;
  • 183 — 184 — вулиці Регенераторній та Урлівській на лівому березі;
  • 169 — проспекті Науки.

Варто зазначити, що показники до 100 вважаються помірним рівнем забруднення повітря, від 100 до 150 — шкідливим для чутливих груп населення (дітей, людей із захворюваннями дихальної та серцево-судинної системи); вище 150 — шкідливим для всіх жителів міста, понад 200 — вкрай шкідливим забрудненням.

20 жовтня активіст Євген Сойкін, який користується додатком Windy, порівняв рівень забруднення повітря в Києві чадним газом з найгіршими районами планети за цим показником.

«Над Україною зараз найвища концентрація CO в світі, порівнювана з промисловими районами Китаю чи Нью-Йоркською агломерацією! Але у нас і близько немає такої концентрації людей і підприємств! Накрило пів-країни від Києва до Харкова, від Вінниці до Маріуполя… Що могло так забруднити повітря в Україні?» — зазначає він.

Версії забруднення та реакція влади

Захмарні показники забруднення повітря в Києві обговорюють в соціальних мережах, припускаючи, що причиною погіршення ситуації стала осіння звичка спалювати листя.

Проте, інші користувачі, в тому числі і Євген Сойкін, який звернув увагу на забруднення чадним газом, не згодні з такою думкою.

«Мова не йде про забруднення мікрочастинками/пилом. Мова йде про забруднення чадним газом, який не має кольору та запаху. Його поширення фіксується космічними супутниками. Його фіксація не пов’язана з наявністю/відсутністю наземних датчиків», — зауважив Сойкін.

Також зазначається, що поширення чадного газу обмежується перетином Київської та Житомирської областей.

ДСНС та влада Києва поки що офіційно не коментували ситуацію в столиці.

Проте з 19 вересня столиця обмежила в’їзд вантажного транспорту. На Бориспільській трасі відтепер діє обмеження для фур, яким забороняється в’їжджати до міста з 7-ї до 10-ї години.

У КМДА повідомили, що обмеження діятиме постійно.

Таким чином, столична влада сподівається уникнути великих заторів в ранкову годину пік, а також знизити забруднення повітря.

Позиція медиків

Оскільки ситуація зі смогом в Києві виникає не вперше, медики раніше неодноразово давали рекомендації з цього приводу:

  • знайдіть можливість виїжджати за місто, подалі від трас і районів концентрації шкідливих речовин;
  • пийте більше води (два-три літри на добу для дорослих);
  • маски варто використовувати перш за все людям із захворюваннями дихальних шляхів, причому змінювати їх кожні дві години;
  • не відкривайте вікна в дні максимального забруднення (або можна завішувати їх вологою тканиною, яку міняти час від часу);
  • утримуйтесь від вживання алкоголю, газованих напоїв, сигарет;
  • рекомендовано легке і багате вітамінами харчування, переважно овочі і фрукти.

Нагадаємо, що «Судово-юридична газета» повідомляла, що у Києві зафіксували значне забруднення повітря.

Крім того, ми писали, що столичні озера стали помаранчевими.

Також відомо, що зливи у Києві стали історичним рекордом.

Ростислав Шурма объяснил, отменят ли в Украине оборот наличных денег и что для этого нужно
Ростислав Шурма объяснил, отменят ли в Украине оборот наличных денег и что для этого нужно
Главное за день
Сегодня день рождения празднуют
  • Світлана Хома
    Світлана Хома
    суддя Господарського суду Тернопільської області