НБУ заохочує до дистанційного обслуговування за допомогою гаджетів і комп’ютерів

12:45, 22 марта 2020
Нацбанк ввів антикризові заходи на період карантину.
НБУ заохочує до дистанційного обслуговування за допомогою гаджетів і комп’ютерів
Следите за самыми актуальными новостями в наших группах в Facebook и Telegram.

Національний банк України ввів антикризові заходи на період карантину через коронавірус. Про це сказав голова НБУ Яків Смолій під час онлайн брифінгу.

Перше: Кредити. Ми ввели особливий пільговий період обслуговування кредитів населення та бізнесу в період дії карантину.

Друге: Депозити. Ми заборонили банкам вводити будь-які обмеження щодо форми та обсягу зняття депозитів при закінченні їх терміну. Попередні 10 днів показали надійність банків та довіру до них вкладників – депозити залишаються в банківській системі, практично немає відтоку.

Третє: Робота банківської системи. Ми запровадили нові програми підтримки банків фінансуванням, яке вони можуть спрямувати бізнесу та громадянам, котрі найбільше потерпають від карантину. На період кризи ми відклали проведення стрес-тестування банків та спрощуємо нормативи.

Четверте: Валюта. Мабуть, найактуальніше питання до нас. Ми присутні на безготівковому валютному ринку, кожного дня виходимо з інтервенціями, щоб згладити коливання. Ми також вирішуємо проблему нестачі готівкової валюті, для чого вже розпочали операції з продажу готівкового євро за безготівку.

П’яте: Платежі. Ми стимулюємо українців якнайшвидше переходити на дистанційне банківське обслуговування. Робота з готівкою, відвідування банківських відділень сьогодні наражає на ризик як клієнтів, так і банківських працівників. Ми будемо робити все, аби зменшити час спілкування банківського працівника з клієнтом. Найефективніше це можна зробити, якщо клієнти будуть користуватися послугами дистанційно. Для цього є всі можливості сьогодні – гаджети, комп’ютери.

«Наголошую – ми не запроваджуємо жодних обмежень на роботу банків чи проведення ними операцій – видачі коштів з депозитів, надання кредитів, обміну валюти, роботи банкоматів тощо. Це наша принципова позиція. Щоб безготівкові платежі були більш вигідними, більш доступними, ми на період карантину відміняємо тарифи на роботу Системи електронних платежів (СЕП). Також важливо знизити тарифи на безготівкові розрахунки. Сьогодні дистанційні банківські послуги повинні бути максимально  доступними. Це питання забезпечення соціальної відповідальності банківської системи. Водночас ми відмінили плату за підкріпленнями банків готівкою.

Раніше ми повідомляли, що фінансовий регулятор не буде вводити обмеження на роботу банківської системи.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ростислав Шурма объяснил, отменят ли в Украине оборот наличных денег и что для этого нужно
Ростислав Шурма объяснил, отменят ли в Украине оборот наличных денег и что для этого нужно
Сегодня день рождения празднуют
  • Світлана Хома
    Світлана Хома
    суддя Господарського суду Тернопільської області