У НБУ розповіли про найпопулярніший спосіб платіжного шахрайства

18:17, 19 октября 2020
Минулого року в Україні відбулося майже 72 тисячі випадків незаконних дій із платіжними картами.
У НБУ розповіли про найпопулярніший  спосіб платіжного шахрайства
Следите за самыми актуальными новостями в наших группах в Facebook и Telegram.

В Україні, як і у світі, найпопулярнішим методом шахрайства з платіжними картками є соціальна інженерія – це коли люди самі переказують гроші аферистам або розкривають їм дані своїх карток. Про це інформує пресслужба НБУ.

«Якщо раніше ми боролися із накладками на банкомати, через які шахраї викрадали дані карток, то зараз ми боремося за обізнаність населення, адже в більшості випадків люди стають жертвами шахраїв через недотримання основних правил платіжної безпеки», – наголошує директор Департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку Національного банку Олексій Шабан.

За його словами, минулого року в Україні відбулося майже 72 тисячі випадків незаконних дій із платіжними картами. 58% із них сталися в інтернеті. А от шахрайство з накладками на банкомати вже майже відійшло в минуле.

У 2020 році через карантинні заходи українці все частіше стали обирати безготівкові платежі, розрахунки та покупки онлайн. З’явилися й нові сценарії в шахраїв, які під виглядом державних органів обіцяють грошову допомогу через карантин і у такий спосіб виманюють дані платіжних карток.    

Саме тому, Національний банк організовує масштабну інформаційну кампанію з протидії платіжному шахрайству, яку підтримує широке коло однодумців. Метою кампанії є інформування громадян про правила платіжної безпеки. Проєкт буде реалізовуватися за допомогою телебачення і радіоефірів, у газетах та на інформаційних порталах, у месенджерах та за допомогою SMS, у метро, на вокзалах і навіть у платіжках за електроенергію.

Раніше ми розповідали, що депутат пропонує обмежити розміри комісій банків за оплату покупок карткою.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ростислав Шурма объяснил, отменят ли в Украине оборот наличных денег и что для этого нужно
Ростислав Шурма объяснил, отменят ли в Украине оборот наличных денег и что для этого нужно
Главное за день
Сегодня день рождения празднуют
  • Світлана Хома
    Світлана Хома
    суддя Господарського суду Тернопільської області