Суд ЄС оштрафував Угорщину на 216 млн євро за порушення правил надання притулку

16:46, 13 червня 2024
Суд зобов’язав Угорщину сплатити штраф у розмірі 1 млн євро за кожен день затримки за недотримання правил ЄС про надання притулку.
Суд ЄС оштрафував Угорщину на 216 млн євро за порушення правил надання притулку
Джерело фото: zn.ua
Слідкуйте за найактуальнішими новинами в наших групах Facebook та Telegram.

Вищий суд Європейського Союзу оштрафував Угорщину на 200 мільйонів євро за систематичні порушення правил надання притулку, незважаючи на попередні рішення суду. Крім цього, країна отримала додатковий штраф у розмірі 1 мільйон євро за кожен день невиконання вимог, що у сукупності складає 216 мільйонів євро. Про це повідомляє The Independent.

У пресрелізі Суду ЄС зазначається, що Угорщина не виконала рішення, винесене суддями ЄС у 2020 році. «Це невиконання, яке полягає у навмисному ухиленні від застосування спільної політики ЄС в цілому, є безпрецедентним і надзвичайно серйозним порушенням права ЄС», — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, що Угорщина впровадила жорстку антиімміграційну політику після того, як у 2015 році до Європи прибуло понад 1 мільйон осіб, більшість з яких шукали притулку через війну в Сирії. У відповідь на міграційну кризу Угорщина побудувала паркани з колючим дротом на своїх південних кордонах з Сербією і Хорватією та створила транзитні зони для утримання шукачів притулку. Після рішення Європейського суду у 2020 році ці транзитні зони були закриті.

Європейська комісія, яка контролює дотримання законів ЄС країнами-членами, подала до суду на Угорщину через невиконання своїх зобов'язань. Зокрема, угорський уряд прийняв закон, за яким шукачі міжнародного захисту мали звертатися до посольств Угорщини в Белграді або Києві для отримання дозволу на в'їзд, що значно ускладнювало процес подання заяв.

Глава уряду Угорщини Віктор Орбан назвав рішення Суду ЄС «обурливим і неприйнятним», заявивши, що Будапешт покарали за захист кордонів Європейського Союзу. «Складається враження, що нелегальні мігранти для брюссельських бюрократів важливіші, ніж власні європейські громадяни», — написав він у соцмережі X.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ростислав Шурма пояснив, чи скасують в Україні обіг готівки та що для цього треба
Ростислав Шурма пояснив, чи скасують в Україні обіг готівки та що для цього треба
Головне за день
Сьогодні день народження святкують
  • Світлана Хома
    Світлана Хома
    суддя Господарського суду Тернопільської області