Цифровізація медицини: 5 основних можливостей для вагітних та породіль

07:54, 5 липня 2024
Вагітні жінки можуть самостійно обирати дати декретної відпустки онлайн.
Цифровізація медицини: 5 основних можливостей для вагітних та породіль
Слідкуйте за найактуальнішими новинами в наших групах Facebook та Telegram.

Попри воєнний стан, цифрові трансформації в медичній сфері продовжуються, враховуючи потреби громадян. Для вагітних та породіль створено нові цифрові сервіси, які дозволяють самостійно обирати період декретної відпустки, отримувати дистанційні послуги та контролювати здоров’я майбутньої дитини.

Дистанційне відкриття лікарняного за кордоном

Міністерство охорони здоров’я спростило процедуру формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність (МВТН), включаючи вагітних та породіль, які перебувають за кордоном. Лікарі можуть формувати МВТН без особистого огляду, на підставі іноземних медичних документів, що засвідчують факт вагітності або пологів. З 30-го тижня вагітності український лікар формує МВТН, який автоматично створює електронний лікарняний у Пенсійному фонді України.

Самостійне обрання дати початку відпустки

Жінки можуть продовжувати працювати після 30-го тижня вагітності та обирати зручний час для початку допологової відпустки. Для цього потрібно подати заяву лікарю із зазначенням дати початку відпустки. Якщо пологи відбудуться раніше зазначеної дати, МВТН буде сформовано з дати пологів, без впливу на загальну тривалість відпустки та розмір допомоги.

Контроль стану плода за допомогою телемедичних пристроїв

Телемедична платформа System Carebits дозволяє діагностувати стан плода дистанційно за допомогою портативних апаратів тококардіографії Sigmafon. Дані аналізує лікар через смартфон або вебверсію платформи. Завдяки штучному інтелекту, отримані показники формують аналітичний звіт із понад 30 параметрів. Це дозволяє вагітним жінкам контролювати здоров’я дитини без необхідності фізичного відвідування лікаря.

Неонатальний скринінг новонароджених

З осені 2022 року в Україні новонароджених перевіряють на 21 рідкісне захворювання, замість чотирьох, як раніше. Скринінг дозволяє виявити спадкові та вроджені патології, а раннє виявлення забезпечує ефективне лікування до настання незворотних змін в організмі дитини.

Сервіс «єМалятко» для породіль

Сервіс «єМалятко» дозволяє батькам новонароджених отримати до дев’яти державних послуг за однією заявою. Лікар пологового будинку формує медичний висновок про народження, який підтверджує факт народження дитини. Мати або батько можуть подати заяву на порталі «Дія», в пологовому будинку, ЦНАП або ДРАЦСГ для отримання послуг, включаючи реєстрацію дитини та соціальні виплати.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ростислав Шурма пояснив, чи скасують в Україні обіг готівки та що для цього треба
Ростислав Шурма пояснив, чи скасують в Україні обіг готівки та що для цього треба
Головне за день
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Ємець
    Олександр Ємець
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Іван Рибак
    Іван Рибак
    суддя Київського апеляційного суду