Верховна Рада України: онлайн-трансляція засідання

16:00, 12 сентября 2019
Парламент на пленарному засіданні розгляне щонайменше 15 питань.
Верховна Рада України: онлайн-трансляція засідання
Следите за самыми актуальными новостями в наших группах в Facebook и Telegram.

12 вересня парламентарі проводять чергове пленарне засідання Верховної Ради України ІХ скликання.

Засідання почалося о 10:00. 

На порядку денному понад 15 законопроектів. Більшість із них — надважливі. Сьогодні народні депутати нарешті можуть позбавити Верховну Раду потреби закуповувати тонни паперу — законопроект №1044 пропонує запровадити електронний документообіг, пов’язаний із законодавчим процесом.

Депутати працюватимуть і над власною дисциплінованістю. Законопроект №1035 передбачає запровадження штрафних санкцій для депутатів, які без поважних причин пропускають пленарні засідання або ж засідання комітетів Верховної Ради.

Також у порядку денному є законопроекти про план оборони України, про джерела формування державного дорожнього фонду та безпеку на автомобільних дорогах, про підтримку кінематографії тощо. Розглянуть парламентарі й важливий законопроект про запровадження національної електронної транзитної системи. Крім того, у плані роботи значиться законопроект, який стосується захисту права власності. Його мета — забезпечити додаткові гарантії захисту права власності в Україні та знизити кількість рейдерських захоплень нерухомого майна. У разі ухвалення закону можна очікувати покращення інвестиційного клімату в Україні.

Проекти законів, винесені на розгляд:

  • №1039 «Про внесення змін до статті 116 Регламенту Верховної Ради України щодо вимог до пропозицій і поправок до законопроекту, що готується до другого читання»;
  • №1044 «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо запровадження електронного документообігу, пов'язаного із законодавчим процесом»;
  • №1035 «Про внесення змін до деяких законів України щодо втрати права народних депутатів України на фінансове забезпечення у разі пропуску без поважних причин пленарних засідань Верховної Ради України або засідань комітетів Верховної Ради України»;
  • №1011 «Про оборону України»;
  • №1030 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відтермінування застосування штрафних санкцій за порушення порядку ввезення транспортних засобів на митну територію України»;
  • №1063 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо джерел формування державного дорожнього фонду»;
  • №1058 «Про державну підтримку кінематографії в Україні»;
  • №1074 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо державної підтримки кінематографії»;
  • №1041 «Про джерела фінансування дорожнього господарства України»;
  • №1048 «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо деяких питань функціонування авторизованих економічних операторів»;
  • №1082 «Про режим спільного транзиту та запровадження національної електронної транзитної системи»;
  • №1069 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення функцій із державного регулювання ринків фінансових послуг»;
  • №1061 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо управління безпекою автомобільних доріг»;
  • №1056 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту права власності»;
  • №1075 «Про правонаступництво України»;
  • №1008 «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування»;
  • №1026 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підстав передачі справи на розгляд Великої Палати Верховного Суду та щодо строків повернення адміністративних справ».

Рада працює в «турборежимі».


18:51 Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков закрив вечірнє засідання.

Наступне засідання Верховної Ради розпочнеться завтра о 10:00.


18:40 Депутати Ради схвалили законопроект №1035-2 про припинення відшкодування народному депутату України витрат, пов'язаних з виконанням депутатських повноважень, у разі пропуску без поважних причин пленарних засідань ВРУ або засідань комітетів.

Документ підтримали 288 депутатів ВР. 


18:28 Верховна рада України підтримала за основу в першому читанні законопроект №1039-2 «Про внесення змін до статті 116 Регламенту Верховної ради України щодо вимог до пропозицій і поправок до законопроекту, який готується до другого читання».

Проект закону підтримали 240 парламентаріїв.


18:18 Рада ухвалила за основу проект закону №1044-1 «Про внесення змін до Регламенту Верховної ради України про впровадження електронного документообігу, пов'язаного з законодавчим процесом».

Законопроект у першому читанні підтримали 270 нардепів.


18:15  До розгляду пропонується проект закону «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо запровадження електронного документообігу, пов'язаного із законодавчим процесом» (№1044) і (№1044-1). Ухвалено рішення про розгляд за скороченою процедурою.

Голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України Сергій Кальченко повідомив, що Комітет рекомендує підтримати законопроект №1044-1 за основу та в цілому.


17:47 Головуючий оголосив до розгляду проект закону «Про внесення змін до статті 116 Регламенту Верховної Ради України щодо вимог до пропозицій і поправок до законопроекту, що готується до другого читання» (№1039), (№1039-1), (№1039-2). Законопроект розглядається за скороченою процедурою.

Доповіли законопроекти: народний депутат Павло Фролов, народний депутат Вадим Івченко, народний депутат Людмила Марченко.

Із співдоповіддю виступив голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України Сергій Кальченко, який зазначив, що метою прийняття пропонованих законопроектів та завданням, як зазначено в пояснювальній записці, "є вдосконалення законодавчої процедури". Автори пропонують здійснити це шляхом внесення зміни до частини першої статті 116 Регламенту Верховної Ради України.

Він також зазначив, що, оскільки у законопроекті №1039-2 враховані пропозиції Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Комітет рекомендує прийняти його за основу і в цілому.

Проект Закону «Про внесення змін до статті 116 Регламенту Верховної Ради України щодо вимог до пропозицій і поправок до законопроекту, що готується до другого читання» (№1039-2) у першому читанні підтримали 240 парламентаріїв.


17:35  Розглядається законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підстав передачі справи на розгляд Великої Палати Верховного Суду та щодо строків повернення адміністративних справ» (№1026).

Мета проекту — недопущення затягування розгляду справ. Крім того, він має уніфікувати процесуальні кодекси та розв’язати проблеми накопичення великої кількості справ у судах апеляційної та касаційної інстанцій.


17:25 Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект №1008, який передбачає повне перезавантаження Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

За документ проголосували 238 парламентарів.


17:15 Перший заступник спікера парламенту Руслан Стефанчук оголосив до розгляду проект закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування» (№1008) і (№1008-1). Згідно з рішенням Верховної Ради, законопроект розглядається за скороченою процедурою.

Метою і завданням проекту закону є комплексне врегулювання питань організації діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів України і Вищої ради правосуддя.

Комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді проект закону №1008 прийняти за основу та в цілому, у зв’язку з цим законопроект №1008-1 відхилити.


17:07 Парламентарі не ухвалили законопроект №1075 «Про внесення змін до Закону України «Про правонаступництво України» щодо скасування дії актів СРСР та УРСР на території України». За нього проголосували лише 214 народних депутатів.


16:57 Розглядається проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про правонаступництво України» щодо скасування дії актів СРСР та УРСР на території України» (№1075). Законопроект обговорюється за скороченою процедурою.

Народний депутат Роксолана Підласа, представляючи законопроект, повідомила, що документ пропонує остаточно поставити крапку в радянській системі.

Член Комітету з питань правової політики Олександр Мережко поінформував, що Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти даний законопроект за основу і в цілому з правками, запропонованими Комітетом.


16:51 Народні депутати прийняли на основу альтернативний законопроект №1056-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту права власності».

Документ у першому читанні підтримали 327 народних депутатів.

Проект закону має на меті усунути з ринку так званих акредитованих суб’єктів — недержавні організації, що виконують функції «чорних реєстраторів» і є одним із елементів злочинних схем, а також закріпити реальні інструменти боротьби з рейдерством.


16:44 В Україні почнуть ретельніше дбати про безпеку на автошляхах

Народні депутати ухвалили за основу проект закону №1061, який передбачає проведення аудиту як уже існуючих доріг загального користування, так і на етапі проектування й будівництва.

«Прикра статистика свідчить — сьогодні українські шляхи входять до п’ятірки найбільш небезпечних у світі. Тільки впродовж минулого року в транспортних пригодах загинуло 3350 осіб.

Для когось жахливий стан шляхів в Україні є черговою можливістю відмивання коштів. Для нас — це серйозна загроза життю кожного громадянина, який сідає за кермо або ж на пасажирське сидіння. Крім того, «убиті» дороги – це серйозне гальмо для розвитку туризму, економіки й розкриття транзитного потенціалу країни», — зазначає фракція «Слуга народу» на своєму Telegram-каналі.


16:30 Народні депутати розпочали розгляд проекту закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту права власності» (№1056) і альтернативного (№1056-1). Законопроект обговорюється за скороченою процедурою.

Представили законопроекти народні депутати Олена Шуляк і Микола Стефанчук.


16:15 Депутат Олександр Кубраков поінформував, що пропонується запровадити аудит безпеки автомобільних доріг як ефективного засобу попередження дорожньо-транспортних пригод.

Перший заступник голови Комітету з питань транспорту та інфраструктури Юлія Клименко повідомила, що Комітет рекомендує ухвалити законопроект у першому читанні.

Проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо управління безпекою автомобільних доріг» 248 народних депутатів ухвалили за основу.


16:00 Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив вечірнє засідання

Спікер запропонував перейти до розгляду проекту закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо управління безпекою автомобільних доріг» (№1061) за скороченою процедурою.


14:01 Головуючий закрив ранкове засідання


13:56 Парламентарі підтримали законопроект щодо вдосконалення функцій із державного регулювання ринків фінансових послуг

В обговоренні законопроектів виступили представники фракцій і окремі народні депутати.

У підсумку, 301 голосом підтримали в першому читанні проект закону №1069-2 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення функцій із державного регулювання ринків фінансових послуг».

В цілому з необхідними техніко-юридичними правками даний законопроект підтримали 296 народних депутатів.

Проект закону має  на меті докорінну зміну системи регулювання та нагляду ринків фінансових послуг і цінних паперів та їх консолідацію. Замість трьох регуляторів ринків фінансових послуг пропонується залишити два, а саме: Національний банк України і Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку.


13:29 Рада ухвалила в цілому проект Закону про запровадження національної електронної транзитної системи

Проект закону «Про режим спільного транзиту та запровадження національної електронної транзитної системи» у першому читанні підтримали 333 парламентарії. За законопроект в цілому проголосували 333 народних депутати.

Законопроектом передбачається прийняття окремого Закону України «Про режим спільного транзиту та запровадження національної електронної транзитної системи» та запровадження транзитних процедур, аналогічні тим, що передбачені Конвенцією про процедуру спільного транзиту.

Наразі запропоновано до розгляду проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення функцій із державного регулювання ринків фінансових послуг» №1069, №1069-1 і №1069-2.

Альтернативний проект №1069-1 представив народний депутат Костянтин Бондарєв.

13:40 Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти проект Закону України №1069-2 у першому читанні та в цілому як Закон.


13:15 Рада підтримала законопроект щодо функціонування авторизованих економічних операторів

Законопроект «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо деяких питань функціонування авторизованих економічних операторів» №1048 у першому читанні підтримали 332 нардепа.

У пояснювальній записці вказано, що, відповідно до статті 84 Угоди України з ЄС, українське митне законодавство має поступово наближуватися до митного законодавства Євросоюзу на основі принципу найкращих зусиль, при цьому одним із етапів адаптації є запровадження в Україні інституту авторизованих економічних операторів (АЕО), аналогічного тому, що функціонує в ЄС.

Законопроект «Про режим спільного транзиту та запровадження національної електронної транзитної системи» №1082 наразі розглядається за скороченою процедурою.

Представляє законопроект голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Комітет рекомендує Верховній Раді ухвалити законопроект за основу та у цілому з врахуванням пропозиції Комітету та техніко-юридичними правками.


13:06 В рамках обговорення пропонованих проектів законів виступили представники фракцій народних депутатів.


12:40 Рада розглядає законопроект 1048 

Оголошено до розгляду проект закону «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо деяких питань функціонування авторизованих економічних операторів» №1048 і №1048-1.

Доповідає законопроект голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. 

Комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді проект закону ухвалити за основу та в цілому з пропозиціями Комітету та техніко-юридичними правками.

Альтернативний законопроект представила народний депутат Ніна Южаніна. Вона зауважила, що даним законопроектом пропонується усунути відмінності від Митного кодексу Європейського союзу.


12:05 Головуючий оголосив перерву в засіданні 

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков оголосив перерву в засіданні на 30 хвилин.


12:02 Рада ухвалила за основу законопроект щодо змін в Законі України «Про джерела фінансування дорожнього господарства України»

Парламент 337 голосами підтримав у першому читанні за основу проект Закону №1041 «Про внесення змін до Закону України «Про джерела фінансування дорожнього господарства України» (щодо запровадження середньострокового планування розвитку й утримання автомобільних доріг загального користування)». Строки підготовки до другого читання скорочені на половину.

Метою законопроекту є забезпечення виконання середньо та довгострокових зобов’язань за договорами на будівництво, реконструкцію, капітальний та середній поточний ремонт автомобільних доріг загального користування державного та місцевого значення.


11:43 Парламентарі ухвалили законопроект щодо державної підтримки кінематографії в цілому

Проект Закону «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо державної підтримки кінематографії» №1074 підтримали у першому читанні 327 парламентаріїв. Проект Закону в цілому як Закон ухвалений 325-ма народними депутатами.

Як зазначено в пояснювальній записці до законопроекту №1074, документ спрямований на створення сприятливих умов для виробництва фільмів, телевізійних серіалів, телевізійних фільмів та іншої кінопродукції, а також розвитку галузі кінематографії в Україні.

Засади державної підтримки кінематографії в Україні визначені в Законі України «Про державну підтримку кінематографії в Україні», яким унормовано питання щодо основних напрямів державної підтримки кінематографії, форм, умов та порядку надання такої державної підтримки.

Дмитро Разумков оголосив до розгляду проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про джерела фінансування дорожнього господарства України» (щодо запровадження середньострокового планування розвитку і утримання автомобільних доріг загального користування)» №1041 за скороченою процедурою.

Доповідає народний депутат України Олександр Кубраков.

Комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про джерела фінансування дорожнього господарства України» за основу та в цілому.


11:29 285 нардепів підтримали за основу законопроект про внесення змін до Закону «Про державну підтримку кінематографії в Україні»

Проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про державну підтримку кінематографії в Україні» щодо державної субсидії для повернення частини кваліфікованих витрат, здійснених іноземним суб’єктом кінематографії при виробництві (створенні) фільму в Україні» №1058 у першому читанні за основу підтримали 285 народних депутатів. Строки підготовки до другого читання скорочені на половину.

У 2017 році відповідні зміни вже вносилися до законодавства, протое в Україні не були впроваджені, оскільки Верховна Рада не ухвалила зміни до Бюджетного кодексу.

Тому законопроект №1058 розглядають разом із законом 1074, який усуне цю проблему. 

Головна зміна, передбачена законопроектом - це збільшення ставки субсидії(rebates) до 25%. Виплачуватиметься вона заумови, що витрати мають бути понесені продюсером при виробництві фільму в Україні й сплачені на користь українських компаній. Також rebates повертаються через українського продюсера. Тобто зарубіжна компанія буде змушена брати собі в партнери наших кіновиробників, які перейматимуть їхній досвід, вивчатимуть нові технології, отримуватимуть досвід роботи з іменитими акторами та режисерами.

Не менш важливо, що кіно має відповідати критеріям культурного тесту. В ньому має бути присутня українська культура, історія, міфологія, релігія, архітектура, оточення тощо.

Законопроект націлений на серйозні інвестиції із-за кордону й технології з усього світу.

Альтернативний законопроект представив народний депутат Микола Княжицький. Він залишає право на відшкодування українським кінематографістам.

Комітет Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики ухвалив рішення врахувати зауваження Головного науково-експертного управління і рекомендувати Верховній Раді України проект Закону №1058 прийняти за основу та в цілому.

Наразі за скороченою процедурою розглядається проект Закону «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо державної підтримки кінематографії» №1074.


11:23 Рада ухвалила законопроект «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо джерел формування державного дорожнього фонду»

Проект Закону №1063 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо джерел формування державного дорожнього фонду» у першому читанні підтримали 329 народних депутатів. В цілому із пропозиціями Комітету законопроект підтримали 337 народних депутатів.

Відповідно до пояснювальної записки, документом пропонується внести зміни до Бюджетного кодексу, передбачивши спрямування адміністративно-господарських штрафів за порушення законодавства про автомобільний транспорт до джерел формування державного дорожнього фонду. Зарахування відповідних коштів до державного дорожнього фонду слугуватиме додатковим джерелом фінансування дорожнього господарства та дозволить забезпечити фінансування робіт з будівництва, реконструкції, ремонту і утримання автомобільних доріг загального користування відповідно до обґрунтованих потреб.


11:02 Законопроект №1030 у першому читанні ухвалили за основу 276 нардепів

Проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відтермінування застосування штрафних санкцій за порушення порядку ввезення транспортних засобів на митну територію України» №1030 у цілому з техніко-юридичними правками підтримали 284 парламентаріїв.

Доповідаючи законопроект, представник Президента України у Конституційному Суді України Федір Веніславський повідомив, що законопроект направлений на створення передумов для комплексного врегулювання проблеми митного оформлення в Україні автомобілів з іноземною реєстрацією. Для досягнення цієї мети законопроектом пропонується відтермінувати на 90 днів введення в дію Закону, яким передбачено запровадження або посилення адміністративної відповідальності.

Голова підкомітету Комітету з питань бюджету Юрій Кузбит повідомив, що Комітет рекомендував ухвалили законопроект за основу і в цілому з пропозиціями Комітету.


10:36 Парламентарі ухвалили за основу законопроект «Про оборону України»

Проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про оборону України» щодо організації оборони держави» №1011 народні депутати 316 голосами ухвалили в першому читанні за основу. Строки підготовки законопроекту до другого читання скорочено на половину.

Проектом Закону передбачено законодавче врегулювання видання Плану оборони України та надання права Президенту України затверджувати його структуру.


10:18 У Раді обговорили випадки кнопродавства і перейшли до розгляду законопроекту №1011

Парламентарі обговорили випадки «кнопкодавства», зафіксовані у Верховній Раді напередодні. Народні депутати, помічені у даних порушеннях, виступили з вибаченнями.

Перший заступник голови фракції «Слуга Народу» Олександр Корнієнко публічно вибачився перед усіма українцями та колегами-парламентарями за дії депутатів, які під час пленарного засідання проголосували чужими картками. Зі свого боку Сергій Литвиненко та Олена Копанчук визнали власну поведінку неприпустимою й пообіцяли виправити помилку, віддавши свою місячну зарплатню на благодійність.

Верховна Рада включила до порядку денного наступні законопроекти:

проект Закону «Про внесення змін до статті 116 Регламенту Верховної Ради України щодо вимог до пропозицій і поправок до законопроекту, що готується до другого читання» №1039, №1039-1, №1039-2; проект Закону «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо запровадження електронного документообігу, пов'язаного із законодавчим процесом» №1044, №1044-1.

Народні депутати перейшли до розгляду у першому читанні проекту Закону «Про внесення змін до Закону України «Про оборону України» щодо організації оборони держави» №1011 і альтернативного №1011-1.

Законопроект доповідає Представник Президента України у Верховній Раді Руслан Стефанчук. За його словами, проектом Закону передбачено законодавче врегулювання видання Плану оборони України та надання права Президенту України затверджувати його структуру.

Альтернативний законопроект представив і народний депутат України Сергій Рахманін.

Із співдоповіддю виступив член Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславский. За його словами, Комітет ухвалив рішення рекомендувати прийняти законопроект №1011 за основу і в цілому.

Верховна Рада хвилиною мовчання вшанувала українських воїнів, які загинули на сході України.


10:10 Головуючий відкрив ранкове засідання

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив ранкове засідання Верховної Ради.

Для участі у засіданні зареєструвались 388 народних депутатів.

Нагадаємо, що «Судово-юридична газета» повідомляла, що 11 вересня нардепи проголосували за проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції»

Крім того, ми писали, що 11 вересня Рада ухвалила ряд проектів постанов про перейменування населених пунктів

Також відомо, що Комітет Ради рекомендує парламенту схвалити подання Зеленського щодо розпуску ЦВК

Ростислав Шурма объяснил, отменят ли в Украине оборот наличных денег и что для этого нужно
Ростислав Шурма объяснил, отменят ли в Украине оборот наличных денег и что для этого нужно
Главное за день
Сегодня день рождения празднуют
  • Світлана Хома
    Світлана Хома
    суддя Господарського суду Тернопільської області