Президент не буде затримувати підписання указів щодо призначення суддів, —  Ірина Венедіктова

16:34, 7 июня 2019
Про реформування Вищої ради правосуддя та співпрацю з суддями «Судово-юридичній газеті» розповіла експерт партії «Слуга народу» Ірина Венедіктова
Президент не буде затримувати підписання указів щодо призначення суддів, —  Ірина Венедіктова
Следите за самыми актуальными новостями в наших группах в Facebook и Telegram.

Під час обговорення майбутнього судового реформування в Україні на форумі «3 роки судової реформи» експерт партії «Слуга народу», доктор юридичних наук Ірина Венедіктова поділилася з «Судово-юридичною газетою» основними планами команди Президента Володимира Зеленського щодо реформування судової системи.

«Зараз наша команда прагне відповісти суспільству на його запит справедливості.

По-перше, Президент має план створити дійсно незалежний суд. Він не буде втручатися у діяльність судової системи, не буде затримуватись з підписанням указів щодо призначення суддів. І ви це вже можете побачити.

По-друге, Президент буде робити все можливе, щоб фокус змін, розвитку судової реформи, залучення громадськості до цього процесу був незмінним, в постійному процесі вдосконалення і відкритості. Адже нам треба зараз відновити, чи то взагалі вибудувати цю довіру до суду. І Президент цим дуже опікується».

Що стосується реформування ключового органу судової влади  Вищої ради правосуддя, в команді наразі немає однозначного бачення, хоча триває активне обговорення різних варіантів.

«Чи будемо ми перезавантажувати ВРП? Так, звичайно, ВРП необхідно перезавантажувати, і в нас є багато можливостей для цього. Один з можливих варіантів  приєднання ВККС до ВРП. Інший варіант  розширення кола повноважень Вищої ради правосуддя.

Так, у Конституції України в розділі VIII «Правосуддя» мова йде про суди, прокуратуру та адвокатуру, тоді як у Законі «Про Вищу раду правосуддя» йдеться про доброчесний і професійний корпус суддів, професійну етику судів і прокурорів, незалежність судової гілки влади. Думаю, треба привести законодавство до якогось спільного, логічного знаменника у цьому питанні. Але це також лише один з багатьох можливих варіантів», — підкреслила Ірина Венедіктова.

Разом з тим, у президентській команді мають намір активно залучати суддівську спільноту до майбутнього реформування всіх ланок системи: «Звичайно, що без залучення і фахового обговорення ми такі законопроекти поводити не будемо. Якщо ми зараз подивимося на суддівську спільноту, то побачимо, наскільки вона різноманітна. Для балансу потрібно залучати представників з різними думками, і це має бути досить високий рівень суддів».

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» вже висвітлювала експертне обговорення інституту медіації в Україні за участі представників команди Володимира Зеленського.

Також ми писали про те, чи дійсно наразі суди в Україні є полігоном для випробування реформ.

 

 

 

Ростислав Шурма объяснил, отменят ли в Украине оборот наличных денег и что для этого нужно
Ростислав Шурма объяснил, отменят ли в Украине оборот наличных денег и что для этого нужно
Главное за день
Сегодня день рождения празднуют
  • Світлана Хома
    Світлана Хома
    суддя Господарського суду Тернопільської області