Маркування алкогольних напоїв за допомогою QR-кодів: законопроект №2243

09:05, 11 октября 2019
Споживач зможе перевірити алкогольну продукцію шляхом розпізнавання QR-коду з мобільного пристрою.
Маркування алкогольних напоїв за допомогою QR-кодів: законопроект №2243
Следите за самыми актуальными новостями в наших группах в Facebook и Telegram.

8 жовтня народний депутат від партії «Слуга Народу» Антон Поляков зареєстрував проект закону №2243 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення контролю за обігом алкогольних напоїв».

Законопроектом пропонується внести зміни до Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» та Кодексу України про адміністративні правопорушення в частині впровадження заходів щодо посилення контролю за обігом алкогольних напоїв, зокрема шляхом впровадження обов’язкового додаткового маркування цих виробів

У проекті закону зазначається, що маркування алкогольних виробів має здійснюватися унікальним кодованим ідентифікатором алкогольних напоїв — унікальний код (QR-код), що наноситься безпосередньо на видиму сторону етикетки або контретикетки, або пляшки (іншого посуду) алкогольних напоїв, не закривається маркою акцизного податку і ціною товару, є невід’ємною частиною маркування продукції та який опосередковано надає доступ до інформації про такий виріб, а саме:

  • найменування виробника;
  • найменування імпортера (для імпортних алкогольних виробів);
  • місцезнаходження потужностей виробництва;
  • реєстраційний номер обладнання, на якому вироблено даний виріб;
  • найменування продукції;
  • дата та час виробництва.

Таке маркування дозволить споживачам отримати доступ до інформації про такий виріб шляхом розпізнавання QR-коду сканувальним обладнанням (зокрема і фотокамерою мобільного телефона). Це дозволить швидко та легко визначити тип товару та легальність його походження.

Крім того, впроваджується новий термін — «фальсифікований унікальний кодований ідентифікатор» — це маркування, що своїм зовнішнім виглядом імітує унікальний кодований ідентифікатор алкогольних напоїв, нанесене неналежним суб’єктом господарювання або з порушенням вимог цього закону, або таке, що не надає опосередковано доступ до інформації, передбаченої законодавством, чи містить її у обсязі, що не відповідає вимогам законодавства.

Також законопроектом пропонується встановити підвалини для функціонування автоматизованої системи контролю за обігом алкогольних напоїв. Автоматизована система контролю за обігом алкогольних напоїв — це система відстеження і простеження руху алкогольних напоїв від їх виробника або імпортера до моменту реалізації суб’єктами господарювання оптової торгівлі, зокрема, за допомогою використання унікальних кодованих ідентифікаторів алкогольних напоїв. Порядок наповнення та функціонування цієї системи буде визначено окремим законом.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що  народні обранці планують скасувати систему НАССР для підприємств малих потужностей.

Ростислав Шурма объяснил, отменят ли в Украине оборот наличных денег и что для этого нужно
Ростислав Шурма объяснил, отменят ли в Украине оборот наличных денег и что для этого нужно
Главное за день