Законопроект №2190-1: проблемні питання сплати фізичними особами — підприємцями ЄСВ

18:16, 15 октября 2019
ФОП звільняються від сплати ЄСВ, якщо працюють за трудовим договором та отримують за основним місцем роботи чи роботи за сумісництвом заробітну плату у загальному розмірі не менше мінімальної.
Законопроект №2190-1: проблемні питання сплати фізичними особами — підприємцями ЄСВ
Следите за самыми актуальными новостями в наших группах в Facebook и Telegram.

Законопроект №2190-1 встановлює, що ФОП звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони працюють відповідно до закону за трудовим договором та отримують за основним місцем роботи та/або роботи за сумісництвом заробітну плату у загальному розмірі не менше гарантованої державою мінімальної заробітної плати, встановленої Законом України Про державний бюджет України на відповідний рік.

Крім того, передбачається списання несплаченої пені, нарахованої на суму недоїмки по сплаті ЄСВ, в період від 01 січня 2017 року до моменту, коли закон набере чинності.

Народні депутати України з політичної партії «Слуга народу» (Галина Третьякова, Вадим Струневич та ін.) 04.10.2019 подали до Верховної Ради України новий законопроект №2190-1 щодо усунення дискримінації фізичних осіб — підприємців.

Автори законопроекту №2190-1 стверджують: «Станом на сьогодні склалася ситуація, коли особа, маючи основне місце роботи, у випадку її реєстрації підприємцем та створення власного бізнесу, підпадає по суті під подвійне оподаткування ЄСВ (за основним та неосновним місцем роботи), хоча в результаті не отримує соціальних гарантій у подвійному розмірі. Ця проблема потребує чіткого законодавчого визначення».

Проект закону фактично вносить зміни в ЗУ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» в частині звільнення фізичних осіб — підприємців, в тому числі тих, які обрали спрощену систему оподаткування, від сплати ЄСВ у випадку, якщо вони працюють за трудовим договором, отримують за основним місцем роботи чи за сумісництвом заробітну плану в загальному розмірі не менше гарантованої державою мінімальної заробітної плати.

Нагадаємо, що 01 січня 2017 року набрав чинності Закон України від 06.12.2016 №1774-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України», яким було внесено зміни до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування». ФОП на загальній системі оподаткування та осіб, які проводять незалежну професійну діяльність та з 01 січня 2017 року не отримують дохід, зобов’язано нараховувати та сплачувати єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у розмірі не меншому, ніж мінімальний страховий внесок у розрахунку на місяць.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначено: «Внаслідок прийняття Закону України від 06.12.2016 №1774-VIII у «сплячих» ФОПів накопичилися мільйонні борги як зі сплати самого ЄСВ, так і пені, нарахованої на суми недоїмок».

Задля створення нового, більш соціально сприятливого правового регулювання сплати та нарахування ЄСВ проект закону передбачає внесення змін у статтю 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування». Чинна редакція Закону встановлює обов’язок визначення бази нарахування у разі, якщо платником не отримано дохід (прибуток) у звітному кварталі або окремому місяці звітного кварталу. Законопроект №2190-1 вказує, що за умови неотримання доходу у звітному періоді платник не сплачує єдиний внесок, а має право самостійно визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої цим Законом. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Таким чином, йдеться про повернення до попередньої редакції пункту 2 частини 1 статті 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Припинення ФОП, які не здійснюють господарської діяльності протягом шести місяців

Законопроектом №2190-1 передбачаються припинення підприємницької діяльності за повідомленням контролюючого органу у разі відсутності господарської діяльності суб’єкту господарювання протягом шести місяців

Так, шляхом внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» передбачається право органів доходів і зборів звертатися до державного реєстратора із заявою про припинення підприємницької діяльності фізичної особи — підприємця, яка понад шість місяців не здійснює господарської діяльності та не сплачує податків і зборів, про що фізична особа — підприємець повинна бути повідомлена за 30 календарних днів до такого звернення.

Подібний законопроект №2190 було внесено на розгляд ВРУ народним депутатом України Данилом Гетманцевим (політична партія «Слуга народу»). Він запропонував встановити 30-денний термін для надання права самозайнятим особам здійснити реєстрацію припинення підприємницької діяльності без застосування до них штрафних (фінансових) санкцій за несплату ЄСВ.

Ростислав Шурма объяснил, отменят ли в Украине оборот наличных денег и что для этого нужно
Ростислав Шурма объяснил, отменят ли в Украине оборот наличных денег и что для этого нужно
Главное за день
Сегодня день рождения празднуют
  • Лариса Кулеша
    Лариса Кулеша
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Тетяна Шейко
    Тетяна Шейко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Баргаміна
    Наталія Баргаміна
    суддя Чернігівського окружного адміністративного суду
  • Володимир Гребенюк
    Володимир Гребенюк
    суддя Подільського районного суду міста Києва