215 модельних справ на рік: Вища рада правосуддя розгляне норматив для суддів

14:42, 5 июня 2020
Вища рада правосуддя незабаром може затвердити норматив по кількості справ, які має розглянути суддя за рік.
215 модельних справ на рік: Вища рада правосуддя розгляне норматив для суддів
Следите за самыми актуальными новостями в наших группах в Facebook и Telegram.

На засіданні Ради суддів 5 червня розглядалося питання про Звіт за результатами оцінювання середніх витрат часу на розгляд справ для визначення коефіцієнтів навантаження на суддів.

Нагадаю, що цим дослідженням, проведеним проектом «Нове правосуддя» Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), пропонується кількість суддів у окружних адмінсудах зменшити на 17%, а в місцевих господарських судах – на 25%. Відповідний Звіт раніше публікувала «Судово-юридична газета», і з ним можна ознайомитися за посиланням. Зокрема, згідно з розрахунками пропонується виділяти: 56 хвилин на справу про розлучення і 83 хвилини - на стягнення аліментів, 127 хвилин - на справу про захист честі, гідності та ділової репутації фізичної особи, 120 хвилин - на розгляд справи про стягнення збитків внаслідок ДТП, 326 хвилин - на розгляд у першій інстанції кримінальної справи про умисне вбивство, 233 хвилини - про державну зраду, 416 хвилин - на розгляд у місцевому адмінсуді справи про люстрацію, 390 хвилин - про звільнення судді з посади, 506 хвилин - на справу про визнання недійсними господарських договорів, пов'язаних з реалізацією корпоративних прав, 726 хвилин - на спір щодо торговельної марки.

Як зазначили окремі члени РСУ, такі обрахунки наразі не зовсім відповідають справжнім витратам часу, які судді витрачають на розгляд справ і матеріалів.

«Ми можемо запропонувати в тих судах, де пропонується скорочення штатної чисельності – це окружні адміністративні суди та господарські суди, щоб ми не спішили. І провести у таких судах повторне дослідження. Це невелика кількість судів. І переглянути з ДСА, можливо, ми десь некоректно обліковуємо справи і матеріали», — зауважив голова РСУ Богдан Моніч.

Також він додав, що дослідження проводилося двома хвилями. Під час «першої хвилі» було визначено середні витрати часу на розгляд справи про умисне вбивство – 1174 хвилини. А під час «другої» - 326 хвилин. Різниця між результатами дослідження, таким чином, приблизно – 4 рази.

Отже, голова РСУ запропонував здійснити корегування цих показників, взявши до уваги саме першу хвилю дослідження.

«При такому тотальному дефіциті кадрів ми не можемо, на жаль, пропонувати скорочення штатної чисельності суддів», — підкреслив він.

Заступник голови РСУ Вадим Бутенко запропонував поки не голосувати за рішення зі схвалення звіту – можливо, буде створено робочу групу та такі пропозиції слід попередньо направити в суди на обговорення.

В результаті РСУ ухвалила рішення схвалити результати дослідження із застереженнями в частині уточнення показника середнього часу розгляду судових справ за їх категоріями та коефіцієнтів складності справ. Також РСУ вирішила клопотати перед авторами дослідження, щоб там уточнили вказані показники, надавши перевагу при розрахунку першій хвилі дослідження.

Втім, як повідомив голова РСУ Богдан Моніч, у робочій групі Вищої ради правосуддя зараз на розгляді далеко не звіт лежить.

«А ВРП пропонується затвердити індикативну чисельність модельних справ, які повинен розглянути суддя протягом року. ДСА такий лист підготувала з урахуванням пропозицій експертів, пропонується визначити, що це 215 модельних справ.

Наша позиція, що це має бути все-таки 183 справи.

До 9 червня ми маємо направити свою думку до ВРП, відповідний лист від них вже надійшов», — зазначив голова РСУ.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій

Ростислав Шурма объяснил, отменят ли в Украине оборот наличных денег и что для этого нужно
Ростислав Шурма объяснил, отменят ли в Украине оборот наличных денег и что для этого нужно
Главное за день
Сегодня день рождения празднуют
  • Світлана Мартьянова
    Світлана Мартьянова
    в.о. голови Франківського районного суду м. Львова
  • Іван Феєр
    Іван Феєр
    суддя Закарпатського апеляційного суду