Важкі завдання і невідповідність навчальній програмі: чим незадоволені в ЗНО майбутні правники

13:33, 7 июля 2020
ЗНО серед претендентів на вступ до магістратури викликало хвилю негативу.
Важкі завдання і невідповідність навчальній програмі: чим незадоволені в ЗНО майбутні правники
Следите за самыми актуальными новостями в наших группах в Facebook и Telegram.

В Україні традиційно, аби після закінчення 4 курсу вступити до магістратури, потрібно скласти Зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО). Особливо якщо це стосується правничих спеціальностей.

В Міністерстві освіти і науки України (МОН) повідомляють, що цього року 15 220 вступників-правників склали іспити до магістратури. Вони пройшли єдине фахове вступне випробування (ЄФВВ). Це 87% від загальної кількості зареєстрованих на іспит учасників.

Загалом на виконання ЄФВВ було відведено 200 хвилин. Робота складалась із двох блоків: тесту загальних навчальних правничих компетентностей (ТЗНПК) і тесту з восьми базових правничих дисциплін (Право). Блок “ТЗНПК” містив 30 завдань, на їх виконання було відведено 75 хвилин, блок “Право” – 100 завдань, на які було відведено 125 хвилин відповідно.

Офіційні відповіді на завдання тесту ЄФВВ з права опубліковані 6 липня. А результати основної сесії ЄФВВ будуть розміщені в особистих кабінетах учасників не пізніше 14 календарних днів із дня проведення тесту.

При цьому особи, які не змогли взяти участь в основній сесії єдиного вступного іспиту, можуть зареєструватися для участі у додатковій сесії. Для цього необхідно упродовж 3 календарних днів (з урахуванням дня проведення тестування) подати до регіонального центру документ, що підтверджує причину неучасті в основній сесії, та відповідну заяву.

Брати участь у додатковій сесії можуть вступники, які:

  1. брали участь в основній сесії ЄФВВ/ЄВІ, але стосовно них допущено порушення процедури проведення вступних випробувань, яке вплинуло на об’єктивність встановлення його результатів, що підтверджено відповідним рішенням регламентної комісії;
  2. брали участь в основній сесії ЄФВВ/ЄВІ, але не змогли завершити виконання завдань вступних випробувань у зв’язку з різким погіршенням стану здоров’я або виникненням інших обставин у пункті тестування, що підтверджено відповідними рішеннями регламентних комісій;
  3. не змогли взяти участь в основній сесії ЄФВВ/ЄВІ через причини, які не залежали від їхніх дій та волі та на які вони не могли вплинути.

Рішення про допуск вступника до участі в додатковій сесії ухвалюється регламентною комісією.

При цьому, самі тести викликають багато запитань у вступників. На офіційній сторінці МОН у Facebook чимало коментарів незадоволених учасників.

«Сьогодні подивилася правильні відповіді ЄФВВ з права і побачила, що деякі питання МОН неправильно розв'язало, про питання які некоректно сформовані я взагалі мовчу. Зателефонувавши в МОН, мені відповіли, що необхідно писати лист на пошту: [email protected]. Якщо у когось виникла аналогічна ситуація, то давайте разом добиватися справедливості!» - написала одна із учасниць тестування.

«Вельмишановний МОН та УЦОЯО, ви усвідомлюєте взагалі різницю між знаннями, які даються в університеті і тим, що ви нам придумали? Ті завдання розраховані на практикуючих юристів, суддів, адвокатів, які завалені кодексами, практикою ВС та іншими н-п а. Цьогорічний ЄФВВ - це знущання, відверте й підле», - написав один із учасників.

«Mи хочемо, щоб нас почули. Вчора декілька сотень людей, які щойно отримали дипломи бакалаврів права, зіткнулися з першою несправедливістю дорослого життя: Єдине фахове вступне випробування.

Насамперед, ось чому:

  1. Тести, на думку сотень юристів України (не лише студентів), не відповідають за рівнем складності рівню студента-правника. Коли нас 4 роки вчать, що таке норма права, а на ЗНО дають запитання з умовою судової справи, - це не нормально.
  2. В завданнях є тести, які не відповідають програмі ЗНО (напр., пит. 31 щодо житлового права).
  3. Завдання тесту надруковані Українським центром оцінювання якості освіти з граматичними помилками.
  4. Завдання з елементами пропаганди та політичного тиску (про ЛГБТ, Крим, радянський район міста). І ще десяток претензій.

В очах громадськості юристи зараз можуть виглядати як люди, яких не довчили в університеті і вони не змогли впоратися з завданнями.

Але насправді було важко давати відповідь протягом двох годин на 100 задач, складених з судових кейсів тими людьми, які за декілька місяців не змогли навіть надрукувати декілька сторінок зошита без помилок.

Перед ЗНО нас просили перевірити якість друку зошита. Чому ніхто не перевірив якість завдань до того, як їх дали людям для розв'язання?» - написала одна із учасниць.

Загалом, окрім претензій до якості і правильності запитань, у представників юридичної спільноти питання про надмірну кількість запитань про людей нетрадиційної сексуальної орієнтації.

Раніше «Судово-юридична газета» писала,  куди жалітися особі, яка вважає, що вона краще склала або могла б краще скласти ЗНО.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ростислав Шурма объяснил, отменят ли в Украине оборот наличных денег и что для этого нужно
Ростислав Шурма объяснил, отменят ли в Украине оборот наличных денег и что для этого нужно
Сегодня день рождения празднуют
  • Світлана Хома
    Світлана Хома
    суддя Господарського суду Тернопільської області