Обирати Директора Бюро економічної безпеки буде екс-оперуповноважений підрозділу захисту економіки Нацполіції

13:33, 12 мая 2021
За місце в комісії з проведення конкурсу на зайняття посади директора Бюро економічної безпеки України змагалися сім кандидатів.
Обирати Директора Бюро економічної безпеки буде екс-оперуповноважений підрозділу захисту економіки Нацполіції
Следите за самыми актуальными новостями в наших группах в Facebook и Telegram.

Комітет з питань правоохоронної діяльності провів спеціальне відкрите засідання, на якому розглядалося єдине питання: Про відбір представника Верховної Ради до складу комісії з проведення конкурсу на зайняття посади директора Бюро економічної безпеки України за поданням Комітету  Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності.

Раніше на сайті Комітету було розміщено повідомлення про проведення конкурсу про відбір представника  Верховної Ради України до складу комісії з проведення конкурсу на зайняття посади директора Бюро економічної безпеки України.

Для участі у відборі громадське об’єднання, професійна спілка, їх об’єднання, асоціація, організація роботодавців, їх об’єднання, недержавний засіб масової інформації повинні були надати до Комітету відповідні документи до 30.04.2021.

Документи у правоохоронний комітет подали 7 осіб, в тому числі колишні народні депутати, зокрема Надія Савченко. 

При проведенні рейтингового голосування депутати здебільшого утримувалися від голосування.

Переможцем перегонів став Ушаков Олексій Олександрович. Він набрав 9 голосів у рейтинговому голосуванні та 12 у результативному.

Раніше він працював оперуповноваженим в правоохоронних органах, звільнився у зв’язку із скороченням штатів. Останнє місце роботи (з його слів) -  підрозділ захисту економіки Управління Національної поліції в Одеській області. (Як відомо, Аваков підписав наказ про ліквідацію Департаменту захисту економіки). Після цього О.О. Ушаков став на облік у центрі зайнятості, пройшов стажування і кілька тижнів тому став адвокатом, а також зайнявся громадською діяльністю. Дві квартири, які зазначені в його декларації, він отримав у спадщину.

Нагадаємо, що Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроект № 3087-д «Про Бюро економічної безпеки України».

Ухвалений закон остаточно ліквідовує податкову міліцію та позбавляє СБУ функцій у сфері економіки. Ним створюється Бюро економічної безпеки, яке буде боротися зі злочинами у сфері економіки, у тому числі проводити оперативну роботу, яку раніше проводила СБУ.

Згідно із законом, Бюро економічної безпеки є центральним органом виконавчої влади, на який покладаються завдання щодо протидії правопорушенням, які посягають на функціонування економіки держави. Його діяльність спрямовує та координує Кабінет Міністрів.

До повноважень Бюро економічної безпеки входять:

– виявлення зон ризиків у сфері економіки шляхом аналізу структурованих і неструктурованих даних;

– оцінювання ризиків і загроз економічній безпеці держави, напрацювання способів їхньої мінімізації та усунення;

– надання пропозицій щодо внесення змін до нормативно-правових актів з питань усунення передумов для створення схем протиправної діяльності у сфері економіки;

– забезпечення економічної безпеки держави шляхом запобігання, виявлення, припинення, розслідування кримінальних правопорушень, що посягають на функціонування економіки держави;

– збирання та аналіз інформації про правопорушення, що впливають на економічну безпеку держави, та визначення способів запобігання їхньому виникненню в майбутньому;

– планування заходів у сфері протидії кримінальним правопорушенням, віднесеним законом до його підслідності;

– виявлення та розслідування правопорушень, пов'язаних з отриманням та використанням міжнародної технічної допомоги;

– складання аналітичних висновків і рекомендацій для державних органів з метою підвищення ефективності ухвалення ними управлінських рішень щодо регулювання відносин у сфері економіки.

Проте законопроектом № 3087-д не визначаються процесуальні норми, на підставі яких Бюро повинно працювати.

Справа у тому, що нардепи виділили із законопроекту № 3087-д цілий блок питань, які стосуються кримінальної та адміністративної юстиції, в окремий законопроект та відправили його для опрацювання в Комітет з питань правоохоронної діяльності.

Саме тому був підтриманий в першому читанні законопроект № 3959-1 «Про внесення змін до адміністративного та кримінального законодавства щодо запровадження діяльності Бюро економічної безпеки України».

Раніше  Податковий комітет визначив двох представників у конкурсну комісію з призначення директора Бюро економічної безпеки.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

 

 

Ростислав Шурма объяснил, отменят ли в Украине оборот наличных денег и что для этого нужно
Ростислав Шурма объяснил, отменят ли в Украине оборот наличных денег и что для этого нужно
Главное за день
Сегодня день рождения празднуют
  • Світлана Хома
    Світлана Хома
    суддя Господарського суду Тернопільської області