Битва за ВККС: «Зеленський» VS «Порошенко»

10:02, 20 марта 2023
Як оновлена ВККС може стати «філіалом» старої влади.
Битва за ВККС: «Зеленський» VS «Порошенко»
Следите за самыми актуальными новостями в наших группах в Facebook и Telegram.

До складу нової Вищої кваліфікаційної комісії суддів можуть потрапити кандидати, яких вважають пов’язаними з оточенням колишнього президента Петра Порошенко.

Одна з причин перезавантаження ВККС у 2019 році в тому числі полягала у бажанні нової влади позбутись “старих облич”, які в тій чи іншій мірі дискредитували себе.

За задумом судової реформи Президента Володимира Зеленського, новий склад ВККС повинен складатись з людей, які не мають навіть потенційного стосунку до жодних політичних діячів.

Втім, зараз реальність проглядається дещо інша.

Як відомо, конкурсна комісія з добору членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів 15 березня 2023 року рекомендувала на 16 посад членів ВККС 32 кандидати, з яких лише 10 суддів.

Навіть короткий аналіз рекомендованих кандидатів дозволяє зробити висновок, що принаймні частина з них пов’язана з оточенням колишнього президента України Петра Порошенка, зокрема, з заступником глави Адміністрації Президента у 2014 – 2019 роках Олексієм Філатовим, який був фактичним куратором судової реформи часів П. Порошенко

До зазначеної групи осіб можна віднести наступних кандидатів:

Костянтин Красовський – адвокат, за часів Олексія Філатова був керівником Головного департаменту правової політики Адміністрації Президента. Фактично був одним з архітекторів судової реформи часів П. Порошенка.

Ганна Вронська – суддя Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду. За часів П. Порошенко кандидат здійснила величезний кар’єрний «стрибок» від адвоката до судді Верховного Суду, а тепер може стати членом ВККС.

Людмила Волкова – адвокат, у минулому суддя Харківського окружного адміністративного суду. Кандидат була учасником фактично всіх заходів, присвячених судовій реформі часів П. Порошенко та фактично здійснювала адвокацію різних аспектів реформи.

Андрій Козлов — член ВККС у 2016-2019 роках. Як член ВККС Андрій Козлов був дотичний до судової реформи часів П. Порошенко та займався адвокацією певних її етапів, зокрема, створення Вищого антикорупційного суду.

Крім того, звертає увагу те, що у список 32-кандидатів увійшли відомі громадські діячі часів Петра Порошенка, які ще кілька років тому також були активними учасниками подій, пов'язаних з судовою реформою П. Порошенка. 

Мова йде про колишніх членів Громадської ради доброчесності Романа Куйбіду, Тараса Шепеля Олега Яким’яка, народного депутата Верховної Ради VIII скликання, адвоката Руслана Сидоровича.

Слід також згадати, що головою Конкурсної комісії з добору членів ВККС є суддя Касаційного господарського суду Верховного Суду Іван Міщенко, який також входить у близьке оточення Олексія Філатова.

У листопаді 2017 року, після призначенння на посаду судді Верховного Суду, Іван Міщенко відвідав будівлю Адміністрації Президента П. Порошенка.

Журналісту програми «Схеми» Іван Міщенко повідомив, що ходив у гості до Костянтина Красовського. Втім, конкретну мету свого візиту на Банкову Іван Міщенко повідомити відмовився.

Неофіційний візит судді Івана Міщенко на Банкову у грудні 2017 року публічно засудила тодішня голова Верховного Суду Валентина Данішевська.

До речі, згідно з наявними даними Іван Міщенко ще задовго до конкурсу у Верховний Суд був досить добре знайомий з суддею Ганною Вронською, яка дивним чином увійшла у список 32 кращих кандидатів на посаду членів ВККС.

Відтак, не зовсім зрозуміло, в чому тоді була необхідність перезавантажувати ВККС, проводити тривалий конкурсний відбір, щоб у підсумку у Вищу кваліфікаційну комісію суддів знов потрапили люди, пов'язані з політичними діячами минулого. 

Подписывайтесь на наш telegram-канал t.me/sudua и на Twitter, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

Ростислав Шурма объяснил, отменят ли в Украине оборот наличных денег и что для этого нужно
Ростислав Шурма объяснил, отменят ли в Украине оборот наличных денег и что для этого нужно
Главное за день
Сегодня день рождения празднуют
  • Дмитро Татаринов
    Дмитро Татаринов
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Ірина Соломко
    Ірина Соломко
    суддя Чернігівського окружного адміністративного суду