КСУ розгляне справу за конституційним поданням 49 нардепів

11:21, 11 сентября 2019
Автори клопотання просять дати офіційне тлумачення положень Конституції України.
КСУ розгляне справу за конституційним поданням 49 нардепів
Следите за самыми актуальными новостями в наших группах в Facebook и Telegram.

Велика Палата Конституційного Суду України на засідані 12 вересня розпочне розгляд справи за конституційним поданням 49 народних депутатів України щодо офіційного тлумачення положень статті 151-2 Конституції України. Про це йдеться на сайті КСУ.

Автори клопотання просять дати офіційне тлумачення вказаних положень Конституції України в контексті таких питань: «які саме рішення Конституційного Суду України не можуть бути оскаржені: будь-які рішення, що їх приймає Конституційний Суд України на своїх засіданнях, у тому числі у формі постанов на спеціальних пленарних засіданнях, зокрема з питань обрання Голови Конституційного Суду України, надання згоди на затримання або утримування під вартою чи арештом судді Конституційного Суду України, ухвалення рішення про звільнення судді Конституційного Суду України з посади, чи лише рішення з питань, пов’язаних зі здійсненням конституційного провадження за наслідками розгляду справ за конституційними поданнями, конституційними зверненнями та конституційними скаргами».

Суб’єкт права на конституційне подання зазначає, що «у статті 150 Конституції України (в редакції до 02 червня 2016 року) чітко й недвозначно йшлося про неможливість оскарження лише рішень Конституційного Суду України, прийнятих за наслідками вирішення питань щодо відповідності Конституції України (конституційності) певних правових актів та щодо офіційного тлумачення Конституції України і законів України».

На думку народних депутатів, доповнивши Конституцію України статтею 151-2 і змінивши частину другу її статті 150, при цьому прямо не вказавши переліку рішень Конституційного Суду України, які не можуть бути оскаржені, законодавець створив правову невизначеність.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що КСУ розгляне питання щодо права на отримання підвищеної суддівської винагороди.

До того ж відомо, що є нові подробиці розгляду справи щодо обрання суддів у парламент та місцеві ради.

Ростислав Шурма объяснил, отменят ли в Украине оборот наличных денег и что для этого нужно
Ростислав Шурма объяснил, отменят ли в Украине оборот наличных денег и что для этого нужно
Главное за день
Сегодня день рождения празднуют
  • Світлана Хома
    Світлана Хома
    суддя Господарського суду Тернопільської області