Консерватори вперше за 14 років втратили владу у Британії, Сунак визнав поразку

08:28, 5 липня 2024
Ріші Сунак визнав поразку Консервативної партії на дострокових виборах.
Консерватори вперше за 14 років втратили владу у Британії, Сунак визнав поразку
Джерело фото: The Week
Слідкуйте за найактуальнішими новинами в наших групах Facebook та Telegram.

У Великій Британії відбулися парламентські вибори, які завершилися сенсаційною перемогою Лейбористської партії вперше за 14 років. Консерватори на чолі з Ріші Сунаком втратили владу, яка перейшла до лейбористів під керівництвом Кіра Стармера. Нагадаємо, що три соціологічні опитування передбачили рекордну поразку консерваторів.

Британський прем’єр-міністр Ріші Сунак визнав поразку своєї Консервативної партії на дострокових парламентських виборах, що відбулися 4 липня. Про це він заявив на ранок в п’ятницю в місті Норталлертон, де розташований його виборчий округ.

У короткому виступі після оголошення результатів за своїм округом, де Сунак переміг, британський прем’єр зазначив, що «Лейбористська партія виграла ці загальні вибори».

«Я зателефонував Кіру Стармеру, щоб привітати його з перемогою. Зараз я вирушаю до Лондона, де розповім більше про сьогоднішній результат, перш ніж залишити посаду прем'єр-міністра, якій я віддав всі свої сили», – додав він.

Сунак також зазначив, що приймає на себе відповідальність за поразку своєї партії. «Є багато чому повчитися і багато над чим подумати. І я беру на себе відповідальність за наш програш», – сказав він.

Уже вдень 5 липня Кір Стармер після аудієнції у британського короля стане новим прем’єр-міністром Великої Британії. Офіційний підрахунок результатів за округами підтверджує, що лейбористи отримують 328 місць у Палаті громад, що перевищує мінімальну більшість у 326 мандатів.

Підтримка України залишається стабільною

Незважаючи на політичні зміни, зовнішня політика Великої Британії щодо України залишиться незмінною. Лейбористи підтримували консерваторів у питанні допомоги Україні від початку повномасштабної війни, і Кір Стармер неодноразово наголошував на важливості цієї підтримки. У відповідь на запитання про продовження витрат на військову допомогу Україні у розмірі 3 млрд фунтів на рік, Стармер підтвердив свою готовність продовжувати цю політику.

«Ми повністю солідарні з нинішнім урядом у цьому питанні і це правильно», – сказав Стармер в інтерв'ю The Guardian, додавши, що на саміті НАТО у Вашингтоні закликатиме союзників не скорочувати допомогу Україні.

Раніше премʼєр-міністр Ріші Сунак заявив, що Велика Британія наразі не розглядає варіанту відправки своїх військових або НАТО в Україну.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ростислав Шурма пояснив, чи скасують в Україні обіг готівки та що для цього треба
Ростислав Шурма пояснив, чи скасують в Україні обіг готівки та що для цього треба
Головне за день
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Ємець
    Олександр Ємець
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Іван Рибак
    Іван Рибак
    суддя Київського апеляційного суду