Профільний комітет підтримав президентський законопроект про реінтеграцію Донбасу

11:04, 5 жовтня 2017
Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони 5 жовтня розглянув законопроекти щодо реінтеграції Донбасу.
Профільний комітет підтримав президентський законопроект про реінтеграцію Донбасу
Слідкуйте за найактуальнішими новинами в наших групах Facebook та Telegram.

Засідання Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони, яке було заплановане на 9:30 5 вересня, почалося з майже годинним запізненням через відсутність кворуму.

Близько 10:20 депутати все-таки приступили до роботи.

На засіданні розглядалися два законопроекти про реінтеграцію Донбасу, один з яких напередодні, 4 жовтня, був внесений Президентом Петром Порошенко під №7163, а другий, під №7163-1, — фракцією «Самопоміч».

Нагадаємо, серед іншого, законопроект Президента чітко окреслює, які території слід вважати окупованими. Це сухопутна зона і внутрішні води в межах окремих територій міст і сіл Донецької та Луганської областей, де збройні сили і окупаційна адміністрація РФ встановили свою окупаційну владу.

Крім цього, окупованими вважаються внутрішні морські води і територіальне море, що прилягає до зайнятих противником земель, а також повітряний простір над ними.

Першим члени Комітету розглядали законопроект президента, приділивши на це близько півгодини.

Певна увага була приділена ст. 7 законопроекту, яка раніше викликала дискусію в парламенті. У цій статті пропонується «забезпечити пріоритетність» виконання положень Мінських угод в сфері безпеки, включаючи документи, підписані 5 вересня, 19 вересня 2014 року, а також 12 лютого 2015 року. Предметом дискусії стало те, що ст. 7 фактично вводить в законодавче поле Мінські угоди, які не є джерелом права і не цілком влаштовують українську сторону.

Крім того, члени комітету з'ясовували питання, які дати слід вважати початком окупації.

Заслухавши доповідь щодо президентського законопроекту, Комітет перейшов до документа, представленого фракцією «Самопоміч».

Під час обговорення виник конфлікт між народними депутатами Юрієм Березою та Надією Савченко.

В результаті комітет підтримав президентський законопроект про реінтеграцію Донбасу, з рекомендацією створити робочу групу з його доопрацювання.

Альтернативний проект «Самопомочі», комітет не підтримав.

Ростислав Шурма пояснив, чи скасують в Україні обіг готівки та що для цього треба
Ростислав Шурма пояснив, чи скасують в Україні обіг готівки та що для цього треба
Головне за день