Вчені створюватимуть штучні сонячні затемнення — навіщо це потрібно

17:15, 29 вересня 2024
Природні повні сонячні затемнення тривають недостатньо довго, щоб учені могли їх повністю дослідити.
Вчені створюватимуть штучні сонячні затемнення — навіщо це потрібно
Слідкуйте за найактуальнішими новинами в наших групах Facebook та Telegram.

Європейське космічне агентство готується запустити космічну місію, яку розробили, щоб створювати штучні повні сонячні затемнення. Про це повідомляє The Guardian.

Повідомляється, що буде запущено космічний корабель Proba-3 у рамках місії, яка включатиме політ пари супутників у тісній формі навколо Землі.

Вони будуть зʼєднані лазерами та датчиками світла — один зонд блокуватиме Сонце, яке видно з іншого корабля. Таким чином створюватимуть ефект сонячних затемнень до шести годин.

Вчені впевнені, що такі дослідження допоможуть вивчати Сонце та розуміти, як воно може впливати на збої в лініях електропередачі, супутниках GPS та інших технологіях.

Місія також стане орієнтиром для інших космічних польотів, які можуть трансформувати дослідження гравітаційних хвиль, екзопланет  і чорних дір.

Як відомо, місію планували понад 10 років. За цей час розробили серію датчиків, які будуть утримувати два супутники щільно, 144 метри одне від одного, з точністю менше міліметра, коли вони облітають Землю на відстані. Фактично, два супутники діятимуть як єдина обсерваторія довжиною 144 метри.

Природні повні сонячні затемнення відбуваються орієнтовно кожні два роки та тривають недостатньо довго, щоб учені могли їх повністю дослідити.

Тож під час декількох годинних штучно створених затемнень учені зможуть вивчати внутрішню корону Сонця. Вона цікавить дослідників через те, що її температура в рази більша, ніж на сонячній поверхні. Пояснивши це явище, вчені хочуть зрозуміти, як Сонце впливає на космічну погоду.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ростислав Шурма пояснив, чи скасують в Україні обіг готівки та що для цього треба
Ростислав Шурма пояснив, чи скасують в Україні обіг готівки та що для цього треба
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду