Рада суддів не обрала члена Дорадчої групи експертів для відбору суддів КСУ

12:30, 3 лютого 2023
Рада суддів України не змогла обрати члена до складу Дорадчої групи експертів для відбору суддів Конституційного Суду України.
Рада суддів не обрала члена Дорадчої групи експертів для відбору суддів КСУ
Фото: sud.ua
Слідкуйте за найактуальнішими новинами в наших групах Facebook та Telegram.

Рада суддів України 3 лютого на своєму засіданні планувала визначитися з членом Дорадчої групи експертів, яка обиратиме майбутніх суддів Конституційного Суду України.

На одне місце за квотою суддівської спільноти до ДГ претендували три особи – суддя КАС Верховного Суду Мирослава Білак, суддя ШААС Володимир Кузьменко та суддя Верховного Суду України Олександр Волков.

За результатами таємного голосування членів РСУ голоси між цими кандидатами розподілилися наступним чином:

Мирослава Білак – 3

Володимир Кузьменко – 10

Олександр Волков – 2

Не підтримали жодного кандидата – 8

Виготовлено було 30 бюлетенів, 23 отримано, 7 погашено. 23 дійсні бюлетені.

Отже, як оголосили на РСУ, жоден з кандидатів не набрав достатньої кількості голосів.

Тому буде оголошено новий відбір кандидатів. Орієнтовно, документи від інших осіб будуть приймати до 20 лютого 2023 року.

Нагадаємо, що 20 грудня 2022 року Президент підписав закон 7662, яким буда змінена процедура добору суддів Конституційного Суду.

Згідно з перехідними положеннями до Закону, Дорадча групу експертів, яка власне і має відбирати суддів КСУ, складається з 6 осіб:

1 – член Дорадчої групи від Президента

1 – від Верховної Ради

1 – від З’їзду суддів України (перший раз призначення проводить Рада суддів України)

1 – від Кабінету Міністрів за пропозицію Венеційської комісії

2 – від Кабінету міністрів за пропозицією міжнародних та іноземних організацій, які відповідно до міжнародних або міждержавних угод протягом останніх п’яти років надають Україні міжнародну технічну допомогу у сфері конституційної реформи та/або верховенства права, та/або захисту прав людини, та/або запобігання і протидії корупції

Спочатку Венеціанська комісія погодилась з саме таким складом Дорадчої групи експертів.

Однак, вже напередодні підписання закону 7662 Президентом, Венеціанська комісія несподівано оприлюднила новий висновок, в якому, зокрема, зазначила, що у склад Дорадчої групи експертів слід додати ще одного члена по квоті «міжнародників».

Тобто, представники міжнародних організацій, разом із представником Венеціанської комісії, фактично повинні мати більшість у складі Дорадчої групи експертів, що означає їх  вирішальний вплив на прийняття рішень Дорадчою групою.

Як писала «Судово-юридична газета», 25 січня 2023 року голова Венеційської комісії Клер Базі Малаурі оприлюднила лист до Голови Верховної Ради Руслана Стефанчука, де констатувала, що українська сторона не виконала всі рекомендації ВК  у прийнятому законі про відбір суддів Конституційного Суду України.

Серед вимог Венеційської комісії:

  • Верховна Рада, Президент та з’їзд суддів не повинні призначати суддями КСУ кандидатів, яких Дорадча група оцінила як «невідповідних»
  • Кількість членів Дорадчої групи має бути збільшена до семи. Сьомий учасник має бути за міжнародною квотою

Втім, наразі закон про відбір суддів КСУ вже ухвалено. Тож, для введення сьомого члена ДГЕ та реалізації інших вимог, необхідно внести зміни до закону. І ці зміни будуть внесені «на поточному тижні», як розповів прем’єр-міністр Денис Шмигаль виданню Politico.

Також нагадаємо, що 20 січня на засіданні Комітету Верховної Ради з питань правової політики заслухали 4-х кандидатів у члени Дорадчої групи експертів, які відбиратимуть суддів Конституційного Суду, за квотою Верховної Ради України. Це:

Шишкін Віктор Іванович – суддя Конституційного Суду України у відставці (суддя КСУ у 2006-2015 роках, у 1991–1993 роках – Генеральний прокурор України)

Сущенко Володимир Миколайович – український науковець, юрист

Онищенко Наталія Миколаївна – завідувач відділу теорії держави і права Інституту держави і права ім. В. М. Корецького НАН України, доктор юридичних наук

Грамацький Ернест Мірчевич – викладач та доцент кафедри цивільного права Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

З цих 4 осіб Верховна Рада має обрати одного представника до Дорадчої групи.

Автор: В'ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ростислав Шурма пояснив, чи скасують в Україні обіг готівки та що для цього треба
Ростислав Шурма пояснив, чи скасують в Україні обіг готівки та що для цього треба
Сьогодні день народження святкують
  • Світлана Мартьянова
    Світлана Мартьянова
    в.о. голови Франківського районного суду м. Львова
  • Іван Феєр
    Іван Феєр
    суддя Закарпатського апеляційного суду