У Верховний Суд призначено нового суддю: що відомо

18:46, 4 липня 2024
Павло Пархоменко переміг на конкурсі до Верховного Суду ще у 2019 році, однак тоді отримав відмову від ВРП у внесенні подання.
У Верховний Суд призначено нового суддю: що відомо
Джерело фото - Facebook Павла Пархоменка
Слідкуйте за найактуальнішими новинами в наших групах Facebook та Telegram.

Президент Володимир Зеленський 4 липня 2024 року призначив на посаду судді Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду Пархоменка Павла Івановича.

Павло Пархоменко з 2009 року здійснював правосуддя на посаді судді  Бахмацького районного суду Чернігівської області. Був головою зазначеного суду.

Зазначимо, що у конкурсі на посаду судді КЦС ВС Павло Пархоменко переміг ще у 2019 році, однак 20 березня 2019 року Вища рада правосуддя відмовила у внесенні подання про призначення Павла Пархоменка на посаду судді Верховного Суду.

Підставою для відмови у внесенні подання стало те, що 2 березня 2018 року суддя Павло Пархоменко на замовлення двох осіб склав «Експертний висновок для Високого суду Британських Віргінських Островів».

У зазначеному висновку суддя піддав сумніву судові рішення національних судів України, які на той час вже набрали законної сили. Зокрема, мова йде про рішення Голосіївського районного суду міста Києва від 19 листопада 2014 року, ухвалу Апеляційного суду міста Києва від 21 вересня 2015 року, рішення Подільського районного суду міста Києва від 8 травня 2017 року тощо.

Скаргу на суддю у ВРП подав відомий бізнесмен Андрій Адамовський.

У скарзі також було зазначено, що Павло Пархоменко, будучи експертом з практики ЄСПЛ, поза межами своїх процесуальних повноважень надав оцінку процесуальним діям інших суддів.

На думку скаржника, Павло Пархоменко на замовлення зацікавлених осіб, фактично надав юридичну консультацію, яка мала метою отримання замовником позитивного рішення ЄСПЛ.

15 березня 2019 року Перша дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя відмовила у притягненні Павла Пархоменка до дисциплінарної відповідальності за зазначеною скаргою, зазначивши, що відповідний висновок був підготовлений суддею в приватному порядку, до того ж він не мав негативних наслідків для скаржника.

Разом з тим, дисциплінарна палата ВРП вказала на порушення Павлом Пархоменком норм суддівської етики, оскільки дії судді не повинні шкодити авторитету правосуддя.

Однак, Вища рада правосуддя, під час розгляду рекомендації ВККС, все ж таки дійшла висновку, що Павло Пархоменко наніс шкоду авторитету правосуддя, а відтак допустив і порушення норм професійної етики судді.

Сам Павло Пархоменко наполягав, що зазначений експертний висновок був підготовлений ним на безоплатній основі. На думку судді, фактично поставлене йому за провину порушення етичних правил судді, не є порушенням, бо відповідний висновок він склав не як суддя Бахмацького районного суду Чернігівської області, а як «знавець у контексті наукового узагальнення, за результатами власних наукових напрацювань».

Не погодившись з рішенням ВРП, Павло Пархоменко оскаржив рішення Ради правосуддя у Верховному Суді.

14 червня 2021 року колегія суддів КАС ВС відмовила Павлу Пархоменко у задоволенні його позову. Суд, зокрема, зазначив, що Рада правосуддя під час розгляду рекомендації судді, має право надати оцінку обставинам, які, на думку більшості членів ВРП, можуть перешкодити у призначенні на посаду судді.

Втім, 6 липня 2023 року Велика Палата Верховного Суду все ж винесла рішення на користь Павла Пархоменка.

Велика Палата зазначила, що ВРП дійсно, відповідно до свого статусу, може керуватися власною оцінкою підстав для відмови у призначенні судді на посаду.

Однак, як вказано у рішенні ВП ВС, такі підстави для відмови мають бути досліджені в ході засідання ВРП, вмотивовані та обґрунтовані у рішенні Ради і не викликати сумніву.

Велика Палата вважає що Рада правосуддя дійшла суперечливих та взаємовиключних висновків щодо поведінки Павла Пархоменко та впливу цієї поведінки на авторитет судової влади.

До того ж, як зазначила ВП ВС, Рада правосуддя фактично зробила висновок, який ставить під сумнів взагалі можливість перебування Павла Пархоменка на посаді судді будь-якої інстанції. Однак чомусь, в такому випадку, дисциплінарна палата ВРП відмовила у притягненні судді до дисциплінарної відповідальності.

У підсумку, Вища рада правосуддя 7 вересня 2023 року вирішила внести подання Президенту про призначення Павла Пархоменка на посаду судді Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду.

Нагадаємо, що 4 липня 2024 року Президент призначив на посади суддів місцевих судів 214 учасників добору 2017 року.

Автор: В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ростислав Шурма пояснив, чи скасують в Україні обіг готівки та що для цього треба
Ростислав Шурма пояснив, чи скасують в Україні обіг готівки та що для цього треба
Головне за день
Сьогодні день народження святкують
  • Ольга Дьоміна
    Ольга Дьоміна
    екс-секретар судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
  • Павло Вовк
    Павло Вовк
    голова Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Олександр Пасенюк
    Олександр Пасенюк
    суддя Конституційного Суду України у 2011-2016 рр., Президент ГО «Всеукраїнська асоціація адміністративних суддів»
  • Юлія Войтенко
    Юлія Войтенко
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Тетяна Невідома
    Тетяна Невідома
    член Ради суддів України, суддя Київського апеляційного суду