У Києві діятиме новий порядок створення муралів: що заборонено

21:09, 4 липня 2024
У столиці тепер заборонено нанесення розписів на фасади об'єктів культурної спадщини.
У Києві діятиме новий порядок створення муралів: що заборонено
Ілюстративне фото з відкритих джерел
Слідкуйте за найактуальнішими новинами в наших групах Facebook та Telegram.

У Києві діятиме новий порядок створення муралів. Зокрема, Київрада заборонила нанесення монументальних розписів на фасади об'єктів культурної спадщини. Відповідне рішення ухвалили на пленарному засіданні Київради 4 липня.

Документ визначає механізми нанесення муралів, їхнього збереження та демонтажу, а також процедуру розгляду питань і прийняття рішень про нанесення монументальних розписів у міському просторі.

«Сьогодні мурали стали невіддільною частиною міського середовища. Багато з них дійсно прикрашають місто та привертають увагу киян, і за останні роки кількість ініціатив щодо створення муралів значно зросла. Водночас почастішали випадки, коли мурали стають предметом критики професійного середовища та незадоволення в суспільстві, зокрема щодо неналежного розташування та сумнівного сюжету нових стінописів», - зазначила депутатка Київської міської ради, голова постійної комісії з питань культури, туризму та суспільних комунікацій Вікторія Муха.

«Для напрацювання прозорого та дієвого порядку комісія провела круглий стіл, консультації та зустрічі з професійним середовищем, представниками громадськості та міської влади. Київ – перше місто, яке розробило зрозумілу та відкриту процедуру, що визначає дорожню карту для ініціаторів створення муралів, сприятиме гармонізації нових стінописів з міським середовищем і дозволить захистити місто та публічний простір від хаотичного насичення творами монументального мистецтва, зокрема на об’єктах культурної спадщини», - додала вона.

Вказується, що для розгляду ініціатив буде створено консультативно-дорадчий орган – Комісію з питань погодження ескізів та локацій розміщення муралів у Києві.

Комісія складатиметься з 11 осіб, і до складу увійдуть 5 представників від міської влади та 6 незалежних експертів. Вона визначатиме мету та доцільність нанесення муралів, їхню актуальність і соціальний вплив, а також те, чи є обрана локація вдалою.

Крім того, порядок передбачає, що в місті не допускається створення муралів на фасадах об’єктів культурної спадщини та стінописів, що містять заборонений законом контент чи рекламу.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ростислав Шурма пояснив, чи скасують в Україні обіг готівки та що для цього треба
Ростислав Шурма пояснив, чи скасують в Україні обіг готівки та що для цього треба
Головне за день
Сьогодні день народження святкують
  • Ольга Дьоміна
    Ольга Дьоміна
    екс-секретар судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
  • Павло Вовк
    Павло Вовк
    голова Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Олександр Пасенюк
    Олександр Пасенюк
    суддя Конституційного Суду України у 2011-2016 рр., Президент ГО «Всеукраїнська асоціація адміністративних суддів»
  • Юлія Войтенко
    Юлія Войтенко
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Тетяна Невідома
    Тетяна Невідома
    член Ради суддів України, суддя Київського апеляційного суду