F-16 допоможуть Україні утримувати контроль над Чорним морем, – ВМС ЗСУ

19:35, 5 липня 2024
За словами командувача ВМС ЗСУ, F-16 допоможуть відтіснити російську авіацію.
F-16 допоможуть Україні утримувати контроль над Чорним морем, – ВМС ЗСУ
Джерело фото: Reuters
Слідкуйте за найактуальнішими новинами в наших групах Facebook та Telegram.

Україна очікує отримати винищувачі F-16, що дозволить значно зміцнити оборону північно-західної частини Чорного моря та забезпечити безпеку морського коридору для цивільних суден. Про це в інтерв'ю Reuters заявив командувач Військово-морських Сил ЗСУ Олексій Неїжпапа.

Неїжпапа зазначив, що поставка американських F-16 стане важливим кроком у боротьбі з «повним пануванням» росії в небі над Чорним морем. «F-16 із правильним озброєнням зможуть відтіснити російські військові літаки. Північно-західна частина Чорного моря, особливо коридор для цивільних суден, буде майже на 100% захищена», - наголосив він.

Він також підкреслив, що Київ має намір розширити судноплавний коридор, який наразі дозволяє перевозити вантажі з трьох основних портів Одеси. Україна прагне включити до коридору також миколаївські та херсонські порти, однак це ускладнюється контролем рф над Кінбурнською косою.

Неїжпапа зауважив, що цивільні судна в деяких районах супроводжують патрульні катери, які допомагають захистити їх від мін. Паралельно, засоби ППО забезпечують прикриття портів та коридорів.

Reuters додає, що за останні пів року обсяг морських перевезень через коридор стабілізувався. Щодня Україна перевозить два конвої суден, що є значним покращенням порівняно з 2023 роком, коли йшов один конвой на день.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ростислав Шурма пояснив, чи скасують в Україні обіг готівки та що для цього треба
Ростислав Шурма пояснив, чи скасують в Україні обіг готівки та що для цього треба
Головне за день
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Ємець
    Олександр Ємець
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Іван Рибак
    Іван Рибак
    суддя Київського апеляційного суду