На розмінованих ділянках Миколаївщини виявили небезпечні елементи в ґрунті

17:42, 23 вересня 2024
Військові екологи виявили забруднення ґрунтів важкими металами на розмінованій Миколаївщині.
На розмінованих ділянках Миколаївщини виявили небезпечні елементи в ґрунті
Джерело фото: mil.gov.ua
Слідкуйте за найактуальнішими новинами в наших групах Facebook та Telegram.

Фахівці Міністерства оборони України провели обстеження забрудненості ґрунтів на трьох ділянках Миколаївської області, які були розміновані після обстрілів та окупації. Дослідження відбулося в околицях міста Снігурівка та в районі села Киселівка Первомайської селищної громади. Про це повідомили в Міноборони.

Проби ґрунту були відібрані в місцях з найбільшими пошкодженнями, а для точного визначення координат фахівці використовували геодезичний GPS-приймач GNSS HiPer SR. Експрес-аналіз на наявність важких металів проводився за допомогою методу рентгенофлуоресцентної спектроскопії та приладу ProSpektor-3.

Виявлені елементи включають стронцій, цирконій, залізо, калій, кальцій, титан, магній, барій та інші хімічні елементи. Більш детальний аналіз зразків буде проведено в лабораторії Центру досконалості протимінної діяльності та екологічної безпеки.

Начальник Головного управління протимінної діяльності, цивільного захисту та екологічної безпеки, полковник Руслан Берегуля, зазначив, що дослідження проводяться за рішенням Національного органу з питань протимінної діяльності, затвердженого прем'єр-міністром України. Він додав, що на основі отриманих результатів Кабінет Міністрів розробить рекомендації щодо безпечного використання розмінованих земель в агропромисловому комплексі.

У дослідженнях беруть участь представники Національної академії наук України, Мінагрополітики, Міндовкілля, ДСНС та інших центральних органів виконавчої влади. Проби ґрунту планується також взяти у Херсонській, Харківській, Сумській та Чернігівській областях.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ростислав Шурма пояснив, чи скасують в Україні обіг готівки та що для цього треба
Ростислав Шурма пояснив, чи скасують в Україні обіг готівки та що для цього треба
Сьогодні день народження святкують
  • Лариса Кулеша
    Лариса Кулеша
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Тетяна Шейко
    Тетяна Шейко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Баргаміна
    Наталія Баргаміна
    суддя Чернігівського окружного адміністративного суду
  • Володимир Гребенюк
    Володимир Гребенюк
    суддя Подільського районного суду міста Києва