У Верховній Раді пропонують заборонити ароматизовані сигарети

12:55, 10 мая 2019
Законопроект щодо заборони тютюну з фруктовим присмаком пропонується прийняти за основу.
У Верховній Раді пропонують заборонити ароматизовані сигарети
Следите за самыми актуальными новостями в наших группах в Facebook и Telegram.

10 травня голова Комітету з питань охорони здоров’я, народний депутат Ольга Богомолець подала до Верховної Ради проект постанови №9073-1/П про прийняття за основу проекту закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони тютюнових виробів з характерним смаком чи запахом. Мова йдеть про законопроект №9073-1, автором якого є народний депутат Геннадій Кривошея.

Метою цього проекту є заборона виробництва і обігу тютюнових виробів, які мають смаки та запахи, що можуть приваблювати споживачів, особливо молодь. За словами автора, опитування показали, що споживачі тютюнової продукції, особливо молодь, схильні вважати тютюнові вироби зі смаком фруктів, прянощів та шоколаду більш привабливими для споживання. Окрему увагу слід приділити тютюновим виробам із вмістом ментолу, які також вважаються споживачами привабливим продуктом. Г. Кривошея приводить як приклад досвід США, де заборона таких смаків стала вдалим і ефективним рішенням, якщо взяти до уваги рівень поширеності куріння в США у 2009 році (20,6% дорослого населення) і у 2014 (16,8% дорослого населення). До того ж, серед учнів старшої школи кількість осіб, які вживають сигарети, скоротилась з 15,8% у 2011 до 9,2% у 2014 році.

Законопроектом вводиться заборона на виробництво з метою реалізації на території України тютюнових виробів, що містять такі добавки:

а) вітаміни або інші добавки, які створюють враження, що тютюновий виріб має користь для здоров'я або знижує ризики для здоров'я;

б) кофеїн, або таурин, або інші добавки і стимуляторні сполуки, які пов'язані з енергією і життєздатністю;

в) добавки, що мають властивості робити дим кольоровим;

г) добавки, які мають канцерогенні, мутагенні або репродуктивно токсичні властивості у незгорілому вигляді,

а також сигарет, сигарил і тютюну для самокруток, що містять ароматизатори в будь-якому з наступних компонентів: фільтрах, упаковках, капсулах або будь-яких технічних особливостях, які дозволяють модифікацію запаху або смаку зазначених тютюнових виробів або інтенсивності їх диму.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про роботу  професійного інформсервісу, що може допомогти українцям покинути палити. 

Також нещодавно ми писали про те, що Кабмін розробив план щодо зростання цін на тютюнові вироби. 

Ростислав Шурма объяснил, отменят ли в Украине оборот наличных денег и что для этого нужно
Ростислав Шурма объяснил, отменят ли в Украине оборот наличных денег и что для этого нужно
Главное за день
Сегодня день рождения празднуют
  • Світлана Хома
    Світлана Хома
    суддя Господарського суду Тернопільської області