Брифинг главы Высшего совета правосудия Григория Усика по назначению членов ВККС, ОНЛАЙН-трансляция

14:07, 17 марта 2023
Григорий Усик осветит вопрос о назначении ВСП членов ВККС, ВИДЕОТРАНСЛЯЦИЯ.
Брифинг главы Высшего совета правосудия Григория Усика по назначению членов ВККС, ОНЛАЙН-трансляция
Следите за самыми актуальными новостями в наших группах в Facebook и Telegram.

17 марта 2023 г. состоится брифинг председателя Высшего совета правосудия Григория Усика на тему: Назначение членов Высшей квалификационной комиссии судей Украины: вызовы и перспективы.

Напомним, 15 марта 2023 года Конкурсная комиссия по отбору членов ВККС предоставила список из 32 лучших, по ее мнению, кандидатов, из которых Высший совет правосудия уже скоро должен избрать 16 членов ВККС. Среди кандидатов, которые получили рекомендации – 22 адвоката, ученых-юриста, представителя правоохранительных и только 10 судей.

Итак, в финальном списке кандидатов судей только 10, то есть 8 из них должны стать членами ВККС. Такое количество кандидатов значительно ограничивает возможности ВСП по назначению членов ВККС по судейской квоте из-за фактического отсутствия выбора.

В Конкурсной комиссии объяснили такое положение вещей очень просто – «к большинству кандидатов-судей возникли претензии в связи с их компетенцией и добропорядочностью».


15:15 Брифінг голови ВРП Григорія Усика завершився.


15:10 Рекомендації стосовно 32-х кандидатів на посади членів ВККС у Вищу раду правосуддя поки що не поступили.

Втім, Рада правосуддя вже готується до розгляду кандидатів на посади членів ВККС.

Як зазначив Григорій Усик, за день Рада правосуддя планує розглядати до чотирьох рекомендацій.

Втім, коли точно почнеться розгляд, зараз прогнозувати важко.


15:00 Втім, як виходити з ситуації, що склалася за підсумками конкурсу до ВККС, у Вищій раді правосуддя поки що не вирішили. Як повідомив Григорій Усик, варіантів у ВРП досить багато. Наприклад, може відбутись так, що Рада правосуддя призначить не всіх 16 членів ВККС. Можуть бути призначені 11 членів ВККС (для забезпечення кворуму), а не 16. Можливо будуть призначені не всі члени ВККС по квоті суддів.


14:30 Вища рада правосуддя дещо критично сприймає деякі практики Конкурсної комісії з добору членів ВККС. Про це зазначив голова Вищої ради правосуддя Григорій Усик. Зокрема, у Ради правосуддя виникли питання до відсутності належного мотивування деяких рішень Конкурсної комісії. «Мені здається не зовсім прозорою була процедура відбору 64 кандидатів для співбесід у грудні, саме через відсутність мотиву обґрунтування», - зазначив Григорій Усик.


14-12 Відповідно до озвученої Григорієм Усиком позиції, з рекомендованих Конкурсною комісією кандидатів на посади членів ВККС, до якого включено лише 10 суддів або суддів у відставці, Вища рада правосуддя може призначити лише 5 членів ВККС, що ставить під загрозу запуск роботи ВККС, оскільки вона вважається повноважною за умови, якщо до її складу будуть входити не менше 6 суддів. Таким чином, анонсований Конкурсною комісією перелік з 32-х кандидатів на посади ВККС, з яких лише 10 є суддями чи суддями у відставці, становить виклик перед ВРП щодо формування повноважного складу ВККС.
Справа у тому, до ВККС має складатися з 16 членів, 8 з яких призначаються з числа суддів або суддів у відставці. Також визначено, до комісія проводить добір кандидатів з розрахунку не менше 2 кандидатів на одну вакансію у ВККС.


Ранее «Судебно-юридическая газета» писала, что сложилась парадоксальная ситуация, когда под лозунгом применения «положительного отбора», Конкурсная комиссия получила возможность рекомендовать на должность члена ВККС кого-либо, не слишком волнуясь мотивировкой своего выбора. Детальнее с анализом можно ознакомиться по ссылке.

Право ТВ ведет прямую трансляцию брифинга.

Автор: Наталья Мамченко

Подписывайтесь на наш Тelegram-канал t.me/sudua, на Twitter, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

Ростислав Шурма объяснил, отменят ли в Украине оборот наличных денег и что для этого нужно
Ростислав Шурма объяснил, отменят ли в Украине оборот наличных денег и что для этого нужно
Главное за день
Сегодня день рождения празднуют
  • Світлана Мартьянова
    Світлана Мартьянова
    в.о. голови Франківського районного суду м. Львова
  • Іван Феєр
    Іван Феєр
    суддя Закарпатського апеляційного суду