Брифінг голови Вищої ради правосуддя Григорія Усика щодо призначення членів ВККС, ОНЛАЙН-трансляція

14:07, 17 березня 2023
Григорій Усик висвітлить питання щодо призначення ВРП членів ВККС, ВІДЕОТРАНСЛЯЦІЯ.
Брифінг голови Вищої ради правосуддя Григорія Усика щодо призначення членів ВККС, ОНЛАЙН-трансляція
Слідкуйте за найактуальнішими новинами в наших групах Facebook та Telegram.

17 березня 2023 року відбудеться брифінг голови Вищої ради правосуддя Григорія Усика на тему: Призначення членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України: виклики та перспективи. 

Нагадаємо, 15 березня 2023 року Конкурсна комісія з добору членів ВККС надала список з 32 кращих, на її думку, кандидатів, з яких Вища рада правосуддя вже скоро має обрати 16 членів ВККС.

Серед кандидатів, які отримали рекомендації – 22 адвокати, науковця-правника, представника правоохоронних та лише 10 суддів. 

Отже, у фінальному списку кандидатів суддів лише 10, тобто 8 з них повинні стати членами ВККС.

Така кількість кандидатів значно обмежує можливості ВРП з призначення членів ВККС за суддівською квотою, через фактичну відсутність вибору.  

У Конкурсній комісії пояснили такий стан речей дуже просто – «до більшості кандидатів-суддів виникли претензії у зв’язку з їх компетенцією та доброчесністю».


15:15 Брифінг голови ВРП Григорія Усика завершився.


15:10 Рекомендації стосовно 32-х кандидатів на посади членів ВККС у Вищу раду правосуддя поки що не поступили.

Втім, Рада правосуддя вже готується до розгляду кандидатів на посади членів ВККС.

Як зазначив Григорій Усик, за день Рада правосуддя планує розглядати до чотирьох рекомендацій.

Втім, коли точно почнеться розгляд, зараз прогнозувати важко.


15:00 Втім, як виходити з ситуації, що склалася за підсумками конкурсу до ВККС, у Вищій раді правосуддя поки що не вирішили. Як повідомив Григорій Усик, варіантів у ВРП досить багато. Наприклад, може відбутись так, що Рада правосуддя призначить не всіх 16 членів ВККС. Можуть бути призначені 11 членів ВККС (для забезпечення кворуму), а не 16. Можливо будуть призначені не всі члени ВККС по квоті суддів.


14:30 Вища рада правосуддя дещо критично сприймає деякі практики Конкурсної комісії з добору членів ВККС. Про це зазначив голова Вищої ради правосуддя Григорій Усик. Зокрема, у Ради правосуддя виникли питання до відсутності належного мотивування деяких рішень Конкурсної комісії. «Мені здається не зовсім прозорою була процедура відбору 64 кандидатів для співбесід у грудні, саме через відсутність мотиву обґрунтування», - зазначив Григорій Усик.


14:12 Відповідно до озвученої Григорієм Усиком позиції, з рекомендованих Конкурсною комісією кандидатів на посади членів ВККС, до якого включено лише 10 суддів або суддів у відставці, Вища рада правосуддя може призначити лише 5 членів ВККС, що ставить під загрозу запуск роботи ВККС, оскільки вона вважається повноважною за умови, якщо до її складу будуть входити не менше 6 суддів. Таким чином, анонсований Конкурсною комісією перелік з 32-х кандидатів на посади ВККС, з яких лише 10 є суддями чи суддями у відставці, становить виклик перед ВРП щодо формування повноважного складу ВККС.
Справа у тому, до ВККС має складатися з 16 членів, 8 з яких призначаються з числа суддів або суддів у відставці. Також визначено, до комісія проводить добір кандидатів з розрахунку не менше 2 кандидатів на одну вакансію у ВККС.


Раніше «Судово-юридична газета» писала, що склалася парадоксальна ситуація, коли під гаслом застосування «позитивного відбору», Конкурсна комісія отримала можливість рекомендувати на посаду члена ВККС будь-кого, не надто переймаючись мотивуванням свого вибору. Детальніше з аналізом можна ознайомитися за посиланням.

Право ТВ веде пряму трансляцію брифінгу.

Автор: Наталя Мамченко

 Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ростислав Шурма пояснив, чи скасують в Україні обіг готівки та що для цього треба
Ростислав Шурма пояснив, чи скасують в Україні обіг готівки та що для цього треба
Сьогодні день народження святкують
  • Світлана Мартьянова
    Світлана Мартьянова
    в.о. голови Франківського районного суду м. Львова
  • Іван Феєр
    Іван Феєр
    суддя Закарпатського апеляційного суду