Які спори належать до юрисдикції адміністративних судів: роз’яснення ВП ВС

14:05, 16 апреля 2019
До юрисдикції адміністративних судів належать спори, що пов’язані з перерахунком розміру компенсаційних виплат.
Які спори належать до юрисдикції адміністративних судів: роз’яснення ВП ВС
Следите за самыми актуальными новостями в наших группах в Facebook и Telegram.

Спори, пов’язані з перерахунком розміру компенсаційних виплат (грошових компенсацій на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів та на транспортне обслуговування), підлягають розгляду відповідно до норм Кодексу адміністративного судочинства України судами адміністративної юрисдикції як такі, що є публічно-правовими за своєю правовою природою.

Скаржник звернувся до суду з позовом, який мотивував тим, що є інвалідом ІІ групи трудового каліцтва і відповідно до висновку МСЕК потребує пересування автомобілем. Статтею 42 Закону України від 23 вересня 1999 року №1105-XIV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та положеннями постанови Кабінету міністрів України від 14 лютого 2007 року №228 передбачено право на грошову компенсацію на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів та на транспортне обслуговування у розмірі 29% прожиткового мінімуму на одну особу, яка втратила працездатність. Він вважає протиправними дії Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Кіровоградській області по розрахунку такої компенсації відповідно до листа Міністерства соціальної політики України від 28 жовтня 2013 року та просить провести перерахунок розміру страхових виплат з корегуванням у зв’язку зі зростанням цін на споживчі товари і послуги в порядку, встановленому ст. 34 Закону України від 24 березня 1995 року №108/95-ВР «Про оплату праці», і встановити судовий контроль за виконанням рішення у справі.

Положення Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» визначають правові, фінансові та організаційні засади загальнообов’язкового державного соціального страхування, зокрема й компетенцію Фонду соціального страхування України та його робочих органів. Фонд зобов’язаний забезпечувати фінансування та виплачувати матеріальне забезпечення, страхові виплати і надавати соціальні послуги, передбачені цим Законом. За наявності медичних показань для одержання автомобіля і наявності або відсутності протипоказань до керування ним Фонд забезпечує потерпілого автомобілем безоплатно чи на пільгових умовах, організовує та оплачує навчання водінню автомобіля, а також виплачує компенсацію на бензин (пальне), ремонт і технічне обслуговування автомобілів та на транспортне обслуговування в порядку та на умовах, що визначаються Кабінетом міністрів України.

Велика Палата Верховного Суду дійшла висновку, що у відносинах, пов’язаних із виплатою страхувальником у передбачених законодавством випадках компенсаційних виплат відповідно до Порядку виплати грошових компенсацій на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів та на транспортне обслуговування, затвердженого постановою Кабінету міністрів України від 14 лютого 2007 року №228, органи Фонду соціального страхування України не виступають на рівних засадах з іншими учасниками відповідних відносин, а здійснюють владні управлінські функції, спрямовані на забезпечення державних гарантій реалізації застрахованими особами своїх прав.

З повним текстом постанови Великої Палати Верховного Суду від 28 листопада 2018 року у справі №405/5366/17 (провадження №11-876апп18) можна ознайомитися за посиланням.

 Раніше «Судово-юридична газета» писала про те, як обчислюється строк для оскаржень рішень, дій або бездіяльності державного виконавця.

Ростислав Шурма объяснил, отменят ли в Украине оборот наличных денег и что для этого нужно
Ростислав Шурма объяснил, отменят ли в Украине оборот наличных денег и что для этого нужно
Главное за день
Сегодня день рождения празднуют
  • Світлана Хома
    Світлана Хома
    суддя Господарського суду Тернопільської області