Штрафи за порушення ПДР зростуть: чого чекати водіям

11:28, 8 ноября 2018
На розгляд ВР внесуть законопроект №7286, який передбачає підвищення штрафів за порушення ПДР.
Штрафи за порушення ПДР зростуть: чого чекати водіям
Следите за самыми актуальными новостями в наших группах в Facebook и Telegram.

8 листопада на розгляд Верховної Ради України внесуть законопроект №7286, який передбачає низку істотних змін і підвищення штрафних санкцій за порушення ПДР, передають «Факти».

Припустимий поріг перевищення швидкості хочуть знизити з 20 км/год.  до 10 км/год. Крім того, штраф за порушення цього ліміту сягатиме 340 гривень (зараз порушників штрафують на 255 гривень). Тих, хто порушує ліміт на 50 км/год., пропонують штрафувати вже на 3400 гривень замість нині діючих 510 гривень.

Патрульна поліція використовує прилади для вимірювання швидкості TruCam. Їх у правоохоронців всього близько 30 штук на всю Україну. Але незабаром, як обіцяють в поліції, таких приладів стане набагато більше. З'являться й інші радари, здатні вести контроль руху.

У законопроекті пропонується збільшити штраф за порушення вимог дорожніх знаків або проїзд в недозволених місцях з 255 до 340 гривень. За розмови по телефону під час руху доведеться платити 510 гривень штрафу (нині за таке порушення штрафують на 425 гривень). Крім того, за ненадання переваги в русі спецтранспорту або порушення правил зупинки будуть карати штрафом на 680 гривень. Якщо ж ці порушення спровокували аварію, то з водія можуть стягнути 850 гривень або ж позбавити прав на термін до року.

Також за втечу з місця ДТП планують збільшити штраф з 255 до 3400 гривень з можливим позбавленням прав на півроку. А ось за створення аварії пропонується штрафувати на суму 1190 гривень замість 340.

За керування транспортним засобом без прав штраф сягатиме 10 200 гривень. А особі, яка була позбавлена водійських прав і сіла за кермо, доведеться заплатити 20 400 гривень. За повторне порушення протягом року сума штрафу збільшиться вдвічі.

Законопроект пропонує дозволити поліції зупиняти автомобілі, щоб перевірити, чи не перебуває водій у стані алкогольного сп'яніння (зараз правоохоронці не мають права зупинити авто з цієї причини, поки немає порушення).

До того ж в законопроекті прописують правила поведінки водія, якщо його зупинила поліція: він не повинен виходити з транспортного засобу без дозволу правоохоронця та має тримати руки на кермі в полі зору правоохоронця. Пропонується, щоб водій на вимогу поліцейського передавав йому необхідні документи, а також давав можливість оглянути машину і особисті речі. У разі ж відмови передавати документи поліцейському, як це зараз практикують багато водіїв, правоохоронець зможе виписати штраф в розмірі 425 гривень.

Нагадаємо, що система автофіксації порушень ПДР може запрацювати наприкінці 2018 або на початку 2019 року. Про це повідомив перший заступник начальника департаменту патрульної поліції України Олексій Білошицький.

За його словами, це "потужні кроки" на шляху до впровадження автоматичної фіксації порушень правил дорожнього руху за допомогою спеціальних камер.

Також водіям заборонили їздити зі швидкістю 80 км/год на 17 вулицях Києва. Відповідне рішення нардепи затвердили на пленарному засіданні Київської міської ради.

 

Ростислав Шурма объяснил, отменят ли в Украине оборот наличных денег и что для этого нужно
Ростислав Шурма объяснил, отменят ли в Украине оборот наличных денег и что для этого нужно
Сегодня день рождения празднуют
  • Світлана Хома
    Світлана Хома
    суддя Господарського суду Тернопільської області