Укренерго вимагає компенсацію від Росії через втрачені активи в Криму

13:27, 28 августа 2019
Укренерго вимагає відшкодування збитків за порушення Росією Угоди між Кабміном та урядом РФ.
Укренерго вимагає компенсацію від Росії через втрачені активи в Криму
Следите за самыми актуальными новостями в наших группах в Facebook и Telegram.

Оператор об’єднаної енергосистеми України Укренерго повідомила Росію про передачу до арбітражного суду вимог у спорі щодо втрачених активів компанії в Криму через анексію РФ Криму в 2014 році, повідомили в компанії.

«27 серпня 2019 року Укренерго передала спір для вирішення до арбітражного суду відповідно до Арбітражного регламенту Комісії ООН з права міжнародної торгівлі від 15 грудня 1976 року (ЮНСІТРАЛ). Наступним кроком стане формування складу арбітражного трибуналу для розгляду цього спору», — йдеться в повідомленні.

Також говориться, що інтереси Укренерго в спорі з Росією представляє міжнародна юридична фірма LALIVE зі штаб-квартирою в Швейцарії. LALIVE — досвідчена юрфірма, яка неодноразово підтримувала позови українських компаній до Росії у зв’язку з експропріацією активів.

Укренерго вимагає відшкодування збитків за порушення Росією Угоди між Кабміном та урядом РФ про заохочення та взаємний захист інвестицій від 1998 року. До вимог також входить компенсація збитків від незаконної експропріації інвестицій Укренерго на Кримському півострові та порушення зобов’язання гарантувати повний та безумовний правовий захист», - пишуть в компанії.

Зазначається, що вимоги Укренерго виникли в результаті  захоплення Росією активів, майна та бізнесу компанії внаслідок незаконної окупації та анексії Криму в 2014 році.

За інформацією прес-служби, в квітні 2018 року найвищим посадовцям РФ вручили офіційні письмові повідомлення Укренерго про інвестиційний спір у рамках двосторонньої угоди про взаємний захист інвестицій між Росією та Україною. Їхньою метою було провести консультації та переговори із представниками Росії, щоб вирішити конфлікт шляхом переговорів, але російська сторона так і не відповіла.

Навесні 2014 року Росія, порушуючи норми міжнародного права, захопила Кримський півострів. Міністр юстиції України Павло Петренко раніше заявляв, що сума збитків від окупації Росією Криму оцінюється в 1 трильйон 80 мільярдів гривень.

Нагадаємо, що «Судово-юридична газета» повідомляла про рішення КЦС ВС щодо відшкодування шкоди, завданої неналежною організацію дорожнього руху

Крім того, ми писали про те, що Росія відмовила у візі сенатору США, який підтримує Україну.

Також відомо, що ЄСПЛ прийняв рішення, що Росія повинна виплатити €34 000 вдові та матері Магнітського

 

Ростислав Шурма объяснил, отменят ли в Украине оборот наличных денег и что для этого нужно
Ростислав Шурма объяснил, отменят ли в Украине оборот наличных денег и что для этого нужно
Главное за день
Сегодня день рождения празднуют
  • Світлана Хома
    Світлана Хома
    суддя Господарського суду Тернопільської області