Юристів закликали до відповідального використання штучного інтелекту

20:59, 21 вересня 2024
Міжнародна асоціація юристів нагадала, що людський фактор відіграє центральну роль в правосудді.
Юристів закликали до відповідального використання штучного інтелекту
Фото: harvard.edu
Слідкуйте за найактуальнішими новинами в наших групах Facebook та Telegram.

Міжнародна асоціація юристів (IBA) і Центр штучного інтелекту і цифрової політики (CAIDP), що базується у Вашингтоні 19 вересня опублікували звіт про використання штучного інтелекту юристами, в якому йдеться, що ця технологія вже широко застосовується юридичними фірмами, пише cdr-news.com.

У доповіді попереджається про необхідність належних консультацій та навчання, а також додається, що «прийняття рішень людиною та людська відповідальність, виражені в роботі юристів та адвокатів, суддів та магістратів, а також судів та трибуналів є основою права».

Презентація доповіді «Майбутнє вже настало: штучний інтелект та юридична професія» відбулася на щорічній конференції IBA.

У звіті йдеться, що використання ШІ в юридичній професії набуло широкого поширення, хоча «і з регіональними та розмірними відмінностями», нині в основному в маркетингу, розвитку бізнесу та адміністративних функціях.

Потенційні вигоди для здійснення правосуддя полягають у зниженні навантаження та витрат, а також у покращенні доступності професії, і є «очікування, що ШІ вплине на структуру юридичних фірм, найм і бізнес-моделі». Однак ШІ створює «значні проблеми» для управління даними, безпеки, інтелектуальної власності та конфіденційності.

У своїй заяві президент IBA Альмуден Арпон де Мендівіль Альдам сказав: «IBA оцінила та підкреслила вирішальну роль, яку мають відігравати юристи, залишаючись у центрі управління технологічними змінами. ШІ не може призвести до непрозорих систем, що загрожують основним правам і цінностям сучасних суспільств. Крім того, юридична професія має прийняти ШІ, зрозуміти та навчитися використовувати його, щоб юридичні послуги могли отримати вигоду з цієї дивовижної еволюції».

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ростислав Шурма пояснив, чи скасують в Україні обіг готівки та що для цього треба
Ростислав Шурма пояснив, чи скасують в Україні обіг готівки та що для цього треба
Головне за день
Сьогодні день народження святкують
  • Світлана Хома
    Світлана Хома
    суддя Господарського суду Тернопільської області