24 червня: яке сьогодні свято та головні події

09:06, 24 червня 2024
Українці святкують Івана Купала та Різдво Івана Хрестителя за новим календарем.
24 червня: яке сьогодні свято та головні події
Джерело фото: vinnitsa.info
Слідкуйте за найактуальнішими новинами в наших групах Facebook та Telegram.

У ніч проти 24 червня українці відзначають свято Івана Купала, яке збігається з релігійним святом Різдва Іоана Предтечі, також відомого як Іван Хреститель. У цей день також у світі святкують День басейну та День феї.

З 1 вересня 2023 року Православна церква України (ПЦУ) та Українська греко-католицька церква (УГКЦ) перейшли на новоюліанський церковний календар, згідно з яким Івана Купала тепер святкується у ніч проти 24 червня. Раніше, за григоріанським календарем, це свято відзначалося у ніч проти 7 липня.

Івана Купала має глибокі язичницькі корені, пов'язані з віруваннями давніх слов'ян. Купала або Купайло – персонаж слов'янської міфології, який, за різними дослідженнями, міг бути або богом родючості, кохання, молодості, літа та лікарських рослин, або просто фольклорним персонажем. Свято, присвячене Купалі, традиційно святкували на день літнього сонцестояння.

Водночас християнська традиція вірян вшановує Різдво чесного і славного пророка Івана Хрестителя 24 червня. Іван Хреститель є одним з найважливіших святих у християнстві. Він був пророком і попередником Ісуса Христа, передбачив його прихід і хрестив його у річці Йордан. Його народження вважається чудом, оскільки його мати Єлизавета була безплідною і вже в похилому віці, коли ангел повідомив її чоловіка Захарію про майбутнє народження сина.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ростислав Шурма пояснив, чи скасують в Україні обіг готівки та що для цього треба
Ростислав Шурма пояснив, чи скасують в Україні обіг готівки та що для цього треба
Головне за день
Сьогодні день народження святкують
  • Світлана Хома
    Світлана Хома
    суддя Господарського суду Тернопільської області