Верховній Раді рекомендують схвалити зміни до закону про судоустрій щодо відрядження суддів

13:32, 15 вересня 2022
Вищу раду правосуддя можуть наділити повноваженнями здійснювати відрядження суддів місцевого, апеляційного суду або Верховного Суду до апеляційного суду тієї самої спеціалізації: Комітет рекомендує ухвалити проект за основу.
Верховній Раді рекомендують схвалити зміни до закону про судоустрій щодо відрядження суддів
Слідкуйте за найактуальнішими новинами в наших групах Facebook та Telegram.

Голова Комітету з питань правової політики Денис Маслов зареєстрував 15 вересня постанову про прийняття за основу законопроекту про внесення змін до Розділу XII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо відрядження суддів з метою забезпечення здійснення правосуддя та усунення загрози припинення роботи апеляційних судів №6049. Законопроект було внесено рік тому, 15 вересня 2021 року.

Так, пропонується тимчасово, до дня завершення ВККС конкурсу на зайняття вакантних посад суддів апеляційних судів, оголошеного 9 серпня 2019 року, наділити Вищу раду правосуддя повноваженнями здійснювати відрядження суддів місцевого, апеляційного суду або Верховного Суду до апеляційного суду тієї самої спеціалізації строком на один рік.

Відрядження буде здійснюватися ВРП у зв’язку з неможливістю здійснення правосуддя у відповідному апеляційному суді, загрозою припинення роботи апеляційного суду у зв’язку з надзвичайними обставинами, за рішенням Вищої ради правосуддя та за згодою відповідного судді.

Також положеннями законопроекту встановлюються підстави для дострокового припинення відрядження, для продовження відрядження, особливості отримання відрядженим суддею суддівської винагороди.

У разі якщо Вища рада правосуддя стане неповноважною внаслідок відсутності достатньої кількості її членів, відповідні повноваження пропонується надати Раді суддів України.

На думку авторів законодавчої ініціативи, серед яких і Денис Маслов, прийняття Законопроекту сприятиме усуненню загрози припинення роботи деяких апеляційних судів, яка може виникнути через об’єктивні чинники до моменту завершення ВККС конкурсних процедур на зайняття вакантних посад суддів апеляційних судів, а також забезпечить громадян належним доступом до правосуддя.

Міністерство юстиції висловлює ряд зауважень до його положень. Зокрема, зазначається про недоцільність наділення Ради суддів України тимчасовими повноваженнями Вищої ради правосуддя з огляду на визначені законом повноваження Ради суддів України та періодичність її засідань.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради звертає увагу, що повноваження Вищої ради правосуддя і Ради суддів України розмежовано на законодавчому рівні. Наділення органу суддівського самоврядування повноваженнями конституційного органу державної влади та суддівського врядування, навіть на тимчасовій основі, на думку ГНЕУ, не враховує вимог Конституції України.

Крім того, на переконання ГНЕУ, практика ситуативного врегулювання проблеми кадрового забезпечення судів є доволі сумнівною, адже може мати непередбачувані наслідки, зокрема, через надання можливості здійснювати судочинство суддям, які не відповідають вимогам, встановленим для суддів судів апеляційної інстанції.

Рада суддів висловила свою позицію, що Законопроект дещо нівелює принципи діючого законодавства, зокрема, в частині відрядження судді місцевого суду до апеляційного суду тієї самої спеціалізації для здійснення правосуддя. Інстанційна система та процес переходу судді з однієї інстанції до іншої, шляхом дотримання відповідних кваліфікаційних процедур, має особливе значення, оскільки підвищує якість судочинства, що дозволяє суддям вищої інстанції з більшим досвідом, авторитетом і компетентністю виправляти можливі помилки суддів нижчої інстанції. Разом з тим, РСУ не заперечує щодо прийняття Законопроекту як тимчасового інструменту, покликаного забезпечити можливість здійснення правосуддя та усунення загрози припинення роботи апеляційних судів.

Голова Верховного Суду Всеволод Князєв зауважив, що на сьогодні парламентом обрано інший підхід - а саме, окремі повноваження ВРП передані голові Верховного Суду. Тому варто імплементувати у законопроект вже існуючий підхід.

Також він висловив сподівання, що ВРП зможе здійснювати повноваження щодо вирішення кадрових питань у судовій владі вже ближчим часом.

Нижче наводимо його лист.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ростислав Шурма пояснив, чи скасують в Україні обіг готівки та що для цього треба
Ростислав Шурма пояснив, чи скасують в Україні обіг готівки та що для цього треба
Сьогодні день народження святкують
  • Борис Продан
    Борис Продан
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Дмитро Шмигельський
    Дмитро Шмигельський
    суддя Деснянського районного суду міста Києва